Tanska sai kuninkaan

Tanskassa vaihtui hallitsija tänään 14.1.2024. Kuningatar Margrethe II lu0pui kruunusta oltuaan 52 vuotta kuningaskunnan päänä. Kruununprinssi Fredrikistä tuli uusi kuningas, jonka hallitsijanimi on Fredrik X. Tänä  vuonna 56 vuotta täyttävä uusi kuningas tuskin yltää äitinsä ennätyspitkään hallitsijakauteen. Kuningas Fredrikin vanhin poika, kruununprinssi Christian on 18 vuotias ja saanee odottaa valtaistuinta  pitkään, mikäli urheilullinen ja hyväkuntoinen tuore kuningas pysyy terveenä ja äitinsä tapaan pitkäikäisenä.

Kansaa oli pakkautunut Kööpenhaminaan kuninkaan linnan, Amalienborgin, eteen ja keskustorille sekä katujen varsille kymmeniä tuhansia. Ehkä yli 100,000. Liput liehuivat ja lähes jokaisella läsnäolijalla oli punavalkoinen minilippu. Tyypilliseen tanskalaiseen tapaan.

Vahdinvaihto tapahtui Valtioneuvostossa Christiansborgin linnassa kuningasperheen ja hallituksen läsnäollessa. Puheet pitivät pääministeri Mette Frederiksen ja kuningas Frederik X.

Vilkaisin Iltalehden uutisointia netissä ja kolme selvää paikkansapitämätöntä asiaa pisti silmään.

Uusi kuningas vilkutti Christiansborgin, parvekkeelta hurraavalle yleisölle ja piti puheen. Hän ei suinkaan ”purskahtanut itkuun” kuten Iltalehti kertoi, vaan pyyhki    kostuneita silmiään pari kertaa.

Hurraata huudettiin 9 kertaa eikä 10 kertaa kuten Iltalehti uutisoi.

Pääministeri Mette Frederiksen piti puheen parvekkeelta ennen kuningasta. Ei suinkaan  kuningatar Mary.

Olisi suotavaa, että uutisoinnissa pysyteltäisiin mahdollimman lähellä totuutta. Asiantuntevaa ”konsulttiapua” kannattaisi hyödyntää näinkin harvinaisessa tapahtumassa.

Oli fantastista olla todistamassa historiallista ja todella harvinaista tapahtumaa. Muuten oli ensimmäinen kerta kun Tanska sai porvarillisen kuningattaren Maryn. Prinssi Fredrik tapasi hänet ensimmäisen kerran Australiassa Sydneyn Olympialaisten yhteydessä v 2000.

Joka tapauksessa kannattaa yhtyä väistyneen kuningattaren  viimeiseen toivotukseen  paikalla olleelle väkijoukolle ja koko Tanskan kansalle:” Gud bevare kongen” Jumala varjelkoon kuningasta”

Lisäinfo:www.dr1.dk

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu