Tanskan liikkuvat äänestäjät uurnilla tänään

1.Tanskan istuva pääministeri Mette Frederiksen julisti parlamenttivaalit kolme viikkoa sitten. Tänään siis äänestetään. Ripeä toiminta on mahdollista listavaalisysteemin puitteissa. Perustuslain mukaan pääministeri yksin päättää vaaliajankohdasta. Nyt vaalit pidetään noin vuosi etuajassa, kun demarihallituksen tukipuolue radikal venstre( liberaalit ) uhkasi luottamusäänestyksellä ns. minkkijutun vuoksi. Frederiksenin hallitus määräsi laittomasti Tanskan 17 milj. minkkiä tapettaviksi koronapelon vuoksi. Samalla tuhottiin Tanskan hyvin kannattava minkkibisnes.

2.Tanskalaiset ovat vikkeläliikkeisiä kauppamiehiä muutenkin. Viime vaaleissa valtakirjansa saaneista parlamentin edustajista peräti kolmisen kymmentä erosi puolueestaan ja siirtyi villiksi eli  n. 17 % 179 edustajasta vaihtoi ”havua”. Myös vaalikarja on liikkeellä. Valinnan varaa piisaa. Ennätysmäärä puolueita on asettanut ehdokkaita.              Kaksi uutta puoluetta näyttäisi menestyvän hyvin tuoreiden galluppien mukaan. Entisen venstren ( keskusta ) pääministeri/ puheenjohtaja Lars Lökke Rasmussen olisi saamassa n.10 % :n kannatuksen moderaterna puolueellaan ja 15 -20 edustajaa. Samoin entinen niin ikään venstren integraatioministeri Inger Stöjbjerg, joka perusti  oikeistopuolueen, tanskademokraatit, muutama kuukausi sitten olisi saamassa n. 8 % äänistä ja kymmenkunta edustajaa.

3. Tanskassa on ollut aina selvä ero oikeistoblokin ( blå ) ja vasemmistoblokin ( röd ) välillä. Liberaalit huojuivat aiemmin puolelta toiselle, muuta parissa viime vaaleissa ovat asemoituneet vasemmistoblokkiin ( röd ). Uusien puolueiden esiinmarssin myötä blokkirajat saatetaan täällä kerralla  ylittää uutta hallitusta muodostettaessa. Riippuen tietenkin vaalituloksesta, mikä selviää puoleen yöhön mennessä.

4. Todella merkittävän negatiivisen jytkyn kohteena voi olla  danske folkeparti ( persut ).  Sisäisten riitojen ja puoluejohdon vaihdoksen johdosta sekä muiden puolueiden ryhdyttyä ajamaan danske folkepartin politiikkaa iso joukko vakikannattajia  on jo äänestänyt jaloillaan. Kauhuskenaario on, että puolue putoaa  kokonaan parlamentista. Joka tapauksessa koko parlamenttiryhmä mahtunee jatkossa yhteen tila-autoon.

5. Lopuksi voi todeta, että Tanskassa demokratia toimii Suomea paremmin. Mm. puoluetuki on oikeudenmukaisempi. Vaalikampanja on rivakka eikä jähjätä vuositolkulla. Media on myös tasapuolisempi ja antaa tilaa myös uusille ja pienillekin puolueille. Tekisi hyvää, jos suomalaisia eri puolueiden vaalitarkkailijoita olisi eksynyt paikalle ottamaan oppia.

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu