Tanskassa kansanäänestys Suomessa gallupit

Tanskassa järjestetään 1.6.2022 kansanäänestys, jossa kansalaisilta kysytään pidetäänkö voimassa  vai hylätäänkö 30 vuotta vanha EU:n yhteistä puolustusta  koskeva poikkeama. Sen mukaan Tanska ei osallistu EU:n yhteiseen puolustuspolitiikkaan eikä yhteisiin sotilaallisiin/ turvallisuuspoliittisiin aktioihin EU:ssa ja sen ulkopuolella. Nyt Tanska osallistuu vain  YK:n ja Naton operaatioihin.

Vielä viime lokakuussa tanskalaisista n. 2/3 vastusti poikkeaman hylkäämistä. Ukrainan sota muutti asetelmat täysin. Tanskan sosiaalidemokraattinen hallitus ajaa nyt pääministeri Mette Frederiksenin johdolla tarmokkaasti  liittymistä EU:n yhteiseen  puolustukseen. Galluppien mukaan n. 55 % kannattaa,  30% vastustaa ja 15% ei osaa sanoa. Vielä pari viikkoa sitten asia näytti selvältä, mutta nyt ero on kaventunut nopeasti ja monen asiantuntijan mielestä on melko varmaa epävarmojen äänestäjien ratkaisevan kansanäänestyksen lopputuloksen.

Tanska on Naton jäsen ja siten asian merkitys ei ole erityisen suuri ei poliittisesti eikä taloudellisesti. Merkille pantavaa on se, että kansanäänestys järjestetään kuten on luvattu aikanaan Tanskan saatua neuvotteluratkaisu EU:n kanssa yhteensä neljästä  Tanskalle myönnetystä erivapaudesta. Luvattu mikä luvattu. Niin oikean demokratian kuuluu toimia.

Entä pohjoismaihin itsensä lukeva Suomi? Meillä kansanäänestystä kavahdetaan. Onko demokratia niin kallisarvoinen  asia ettei sitä uskalleta antaa kansan päätettäväksi? Tanska uskaltaa puhumattakaan Sveitsistä.

Tasavallan presidentti  Sauli Niinistö etunenässä  luvattiin kansanäänestystä Natoon liittymisestä, jos asia tulee ajankohtaiseksi. Nyt se tuli, mutta kansanäänestystä ei tullut! Reilun 1000 henkilön gallupotoksen muutamalla toistolla asia sinetöitiin kansantahdoksi. Ukrainan sota ja mediamyllytys tekivät tehtävänsä  ”gallupkansan” tahto muuttui ennätysnopeasti.

Kansanvaltaa vai gallupdemokratiaa? Siinäkö Suomen  vaihtoehdot  uuteen uljaaseen maailmaan?

On kai todettava vanhan sanonnan taas kerran pitävän paikkansa: ”Suomi on pieni maa ja siihen mahtuu vain yksi asia kerrallaan.” Kun koronasta päästiin , tuli Nato. Mikä seuravaksi? Nälänhätäkö vai miekka?

 

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu