Vaalit pidetty, mutta turbulenssi jatkuu Tanskassa

Tanskassa pidettiin  ennenaikaiset parlamenttivaalit runsas viikko sitten. Sosiaalidemokraatit voittivat yllättäen pääministeri Mette Frederiksenin johdolla saaden 50 edustajaa  ( 27.5 %). Vähemmistöhallituksen tukipuolue liberaalipuolue radikale venstre oli suurin häviäjä ja menetti  puolet edustajistaan. Sama puolue itse asiassa aiheutti vaalit ns. ”minkkiskandaalin” vuoksi uhkaamalla hallitusta luottamusäänestyksellä. Takkiinsa saanut liberaalien puheenjohtaja Sofie Carsten Nielsen ilmoitti erostaan heti vaalien jälkeisenä päivänä. Kantoi esimerkillisesti poliittisen vastuunsa.

Toinen häviäjä ja pääministeriehdokas Sören Pape Poulsen mm. kompuroi yksityisasioissaan ja ehkä  siksi  aiemmin hyvässä vireessä ollut konservative  puolue ( kokoomus ) kangistui kalkkiviivoilla kampanjassaan ja menetti  selvästi kannatustaan. Poulsenin pääministerihaave  romahti samalla. Häntä on  vaadittu puolueensa joidenkin edustajien taholta eroamaan. ” Mikäli puolue halutaan uudelleen nousevan, se ei tule tapahtumaan Papen johdolla” kirjoitti oikeistolainen Berlingske- lehti. Konservatiivinen Kööpenhaminan entinen pormestari Mogens Lönborg täräytti puolestaan ” Kun on menetetty kaksi kolmasosaa kannatuksesta lyhyessä ajassa katastrofaalisen vaalikampanjan ja lukuisten virheiden vuoksi, pitää tietysti arvioida onko meillä oikea puheenjohtaja”. Pape Poulsenin tuoli heiluu.

Varsinaisen loikkariennätyksen teki nya konservativen ( uusoikeiston )  valintansa varmistanut edustaja ja puolueen perustajajäsen Mai Thiesen, joka  vain kuusi ( 6 ) päivää vaalien jälkeen ilmoitti eroavansa puolueestaan. Jatkossa hän edustaa villinä parlamentissa. Mikäli villinä olo jatkuu koko täyden nelivuotisen edustajakauden loppuun, hän kuittaa täyden palkan ja verottoman lisän. Palkka jatkuu vielä kaksi vuotta edustajakauden päätyttyäkin, mikäli hän ei asetu enää ehdolle tai tule valituksi seuraavissa vaaleissa. Kyseessä on siis sopeutumiskorvaus. Moni ihmettelee hänen moraaliaan äänestäjiään kohtaan.

Hallitusneuvotteluissa on nyt paussi. Mikäli Mette Frederiksen selviää ”minkkiskandaalista” kuivin jaloin, hänet todennäköisesti valitaan uudestaan pääministeriksi. Yli blokkirajan muodostettava hallitus on todennäköinen murskavoiton saaneen moderaatterna ( uusi keskusta ) johtajan entisen pääministerin Lars Lökke Rasmussenin tuella ja ministeripaikalla.

On myös muistettava, että kolme suurinta puoluetta pystyisivät yhdessä muodostamaan  enemmistöhallituksen yli blokkirajan. Poliittisen historian lehtien havina kuuluu Tanskan maalta.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu