Ilmastokokouksessa yhteisymmärrystä: Hyviä ja huonoja uutisia

Liman ilmastokokouksessa, jonka tavoitteena oli ottaa välittömät esiaskeleet ennen Pariisissa 2015 pidettävää ilmastokokousta, saavutettiin yhteisymmärrys. Yli kaksi päivää kestäneiden neuvottelujen jälkeen osallistujat löysivät lopulta yhteisen sävelen energia- ja ilmastopolitiikan kysymyksiin, jonka pohjalta hahmoteltiin pieni muistivihko. Vain viisi surkeaa sivua.

Kokoukseen osallistuneet asiantuntijat pitivät tehtyä kompromissia yhtenä merkittävimpänä saavutuksena, mitä kansainväliset yhteisöt ovat yli kaksikymmentä vuotta jatkuneiden ilmastoneuvotteluiden aikana onnistunut saavuttamaan.  Muistivihkoon luonnosteltu sopimus tulee koskettamaan jokaista maata, sitoen ensimmäistä kertaa niin kehittyvät taloudet kuin vauraat länsimaatkin yhteisiin ilmastotalkoisiin.

Ilmastokokouksessa päätettiin, että vauraammat valtiot tulevat avustamaan kehittyviä maita heidän taistelussaan ilmastonmuutosta vastaan tuntuvasti mm. sijoittamalla puhtaampaan energiateknologiaan sekä tarjoamalla rahallista ilmastoavustusta. Nähtäväksi kuitenkin jää, miten vuosittainen, yli 100 miljardin dollarin luvattu rahoitus tullaan kehitysmaille hoitamaan.

Moni on epäuskoinen, ja syystäkin. Vaikka kokouksessa saavutettu yhteisymmärrys vaikuttaakin lupaavalta, jäivät todelliset päätökset hyvin vähäpätöisiksi. Ratkaisuja haetaan tulevaisuudessa ja neuvottelut pidetään hengissä. Siinäpä se pähkinäkuoressa.

Tukirahastosta ei saa tulla uutta, yhtä tehotonta ja korruptoitunutta järjestelmää kuin kehitysapu. Farssia, joka saa päiväntaasajalla asustelevan virkamieskunnan puhkumaan intoa kuin pikkulapset jouluaamuna. Lähtöasetelmana ei saa olla ajatus, "mitä enemmän savua taivaalla, sitä vuolaammin raha virtaa", sillä meidän kaikkien yhteinen ilmastomme ei välttämättä kestäisi enää sitä. Eikä lompakkommenkaan.

Toivonkin totisesti, että tukirahaston käyttöä tullaan valvomaan kaikilla eri tasoilla, ja että väärinkäytökset tulevat johtamaan torujen sijaan välittömiin toimenpiteisiin. 

Joka tapauksessa YK:n edustajien on kerrottu olleen hyvin toiveikkaita tulevan sopimuksen suhteen, koska tällä kertaa mukaan ilmastotalkoisiin saadaan myös maat, kuten Brasilia, Intia ja ennen kaikkea Kiina, jonka päästöarvot ovat ylittäneet jo Yhdysvaltojen vastaavat.

Kokouksen puhemiehet toivoivat, että jokainen valtio ilmoittaisi erikseen siitä, kuinka he tulevat leikkaamaan kasvihuonepäästöjään viimeistään maaliskuuhun 2015 mennessä. 

Sopimus allekirjoitetaan ensi vuonna järjestettävässä Pariisin ilmastokokouksessa.

Jos allekirjoitetaan..

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu