Lehdistö unohti tämän vuoden pörssiosingot

Kevät on monen mielestä ihmisen parasta aikaa. Kevät on ihanaa. Se herättää maailman eloon, kun valon määrä lisääntyy, lumet sulavat ja linnut saapuvat. Rakkauden vuodenajaksikin kutsuttu kevät saa ihmisissä hormonit hyrräämään, aivot sylttäämään ja vatsan kipristelemään perhosista.

Poliisin mukaan kevät tuo tullessaan ruuhkautuneet lupapalvelut, polkupyörävarkaat, kiertävät huijariporukat, mökkivarkaat sekä kerjäläiset. Keväisin on ollut myös tapana uutisoida pörssiyhtiöiden jakamista osingoista sekä maksetuista veroista. Tämä kevät oli kuitenkin sen suhteen poikkeus. 

Jostain syystä lehdistö sivuutti kokonaan kapitalistin karkkipäivät. Toissa keväänä Helsingin pörssin uutisoitiin maksavan ennätyksellisen suuret osinkotulot omistajilleen. Suomalaiset pörssiyhtiöt tekivät vuonna 2015 yhteensä 16 miljardin euron tuloksen. Se on millä tahansa mittapuulla mitattuna hyvä tulos, kun ottaa huomioon sen, että suomalainen työvoima on aivan liian kallista, työläiset tunnetusti patalaiskoja ja toimintakin kaikin puolin kannattamatonta ja turhauttavaa.

Pörssiyritysten jakamia miljardiosinkoja verotetaan Suomessa hyvin epäyhtenäisesti. Käytännössä vain piensijoittajat maksavat osingoistaan täyden 30 – 34 prosentin pääomaveron. Toissa keväänä maksetuista ennätyksellisistä miljardinosingoista noin puolet menivät ulkomaisille sijoittajille, kun taas puolet maksettiin suomalaistileille. Kasvusta ja investointikohteista uskotaan juuri nyt olevan pulaa.

Suomessa viime vuotiset osinkojuhlat koittivat kaikista huonoimpana mahdollisena hetkenä, sillä samaan hallitus oli saattamassa koko hyvinvointiyhteiskuntaa leikkuriin ja palkansaajia syyteltiin hyvin avoimesti suomalaisyritysten pitkään jatkuneesta ahdingosta, vaikka samaan aikaan yritysjohtajat pankkiirit ovat nauttineet vuosikymmenen makeimmista palkkioista ja bonuksista.

Kauppalehden haastattelemat analyytikot kertoivat viime tammikuussa, että pörssiyhtiöiden osinkovirrat tulevat olemaan poikkeuksellisen vuolaat. Silloisten ennusteiden mukaan Helsingin pörssin 138 yhtiöstä hieman vajaat puolet jakaisivat keväällä vielä enemmän osinkoa osaketta kohden kuin edeltävänä ennätysvuotena – jota siis kutsuttiin vuosikymmenen osinkojuhliksi. Kyseiseen aiheeseen ei kuitenkaan palattu enää uudestaan. Ei missään vaiheessa.

Yksikään lehti ei tehnyt viime vuoden osingoista juttua, vaikka se olisi vetänyt takuuvarmasti klikkejä osakseen. Media unohti kuin yhdessä tuumin edellisen vuoden hittijuttunsa. Oliko osinkotuotto sittenkin poikkeuksellisen huono, vaikka Sipilä ilmoittikin vuoden lopussa Suomen olevan jälleen kovassa nosteessa, vai eikö media yksinkertaisesti uskaltanut sohia ampiaispesään ja heilutella tätä meidän yhteistä venettämme kesken hallituksen talkoiden?

En tiedä. 

 

masik
Sitoutumaton Helsinki

Kolarista ponnistanut puuhamies. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä ne edusta organisaatioita, joissa toimin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu