Pörssipunkkarit löivät takaisin – mitä markkinoilla oikein tapahtuu?
Keskiviikkona moni suomalainen hieraisi silmiään.
Takavuosien suosikkiyhtiö Nokian osake kohosi New Yorkin pörssissä lähes 40 prosenttia ja nousua nähtiin myös Helsingin pörssissä.
Kurssiheilunta pörssissä jatkui koko päivän. Se niin nopeaa ja suurta, että lakkihan siinä oli lentää päästä. Nokian markkina-arvo nousi noin 30 miljardiin euroon, kun vielä viime viikolla sen arvo oli noin 19,4 miljardia euroa.
Internetin keskustelupalstat täyttyivät supinasta. Jotkut kehuskelivat uskoneensa aina Nokiaan. Toiset hyppäsivät kyytiin nopeiden voittojen toivossa.
Nokian hurja kurssinousu yllätti myös yhtiöjohdon.
Nokian eilen illalla julkaiseman tiedotteen mukaan yhtiö ei ole tietoinen mistään olennaisista, julkistamattomista yhtiön liiketoiminnan kehitykseen liittyvistä tiedoista tai sen toiminnassa tapahtuneista olennaisista muutoksista.
Tai ei ainakaan sellaisista, joita ei olisi jo julkistettu, ja jotka voisivat selittää viimeaikaisen osakekurssin nousun tai kaupankäyntivolyymin. Ei tietenkään.
Kurssinousu oli masinoitu Internetin keskustelupalstoilla.
Pörssipunkkarit löivät takaisin
Nokian yllättäväksi nousuksi epäillään keskustelupalsta Redditin r/WallStreetBets-kanavaa (WSB), jolla on masinoitu jo useampia vastaavanlaisia kurssinousuja.
Esimerkiksi yhdysvaltalaisen konsolipelimyyjä GameStopin markkina-arvo räjähti vain hetkessä kesän 300 miljoonasta eurosta kymmeniin miljardeihin. WSB:n uskotaan olevan myös entisen matkapuhelinvalmistaja BlackBerryn sekä viihdejätti AMC:n äkkijyrkkien nousujen takana.
WSB:n kautta yhteyttä pitävät pörssipunkkarit jakavat mielipiteitä.
Jotkut pitävät heidän toimintaansa epäeettisenä, koska he tekevät pörssistä epävakaan. Pörssin tulisi olla turvallinen ja säännelty kauppapaikka.
Toiset taas näkevät heidät eräänlaisina nykyajan Robin Hoodeina, jotka käyvät piensijoittajien puolesta sotaa kasvottomia hedgerahastoja ja shorttaajia vastaan.
Markkinavalvonta kiinnostui ilmiöstä
Nasqadin toimitusjohtaja Adena Friedman ilmoitti myöhään eilen illalla, että Nasqads tulee monitoroimaan sosiaalisessa mediassa käytävää pörssikeskustelua.
— Tulemme tarvittaessa sulkemaan kaupankäynnin kokonaan, Friedman totesi uutiskanava CNBC:lle.
Huoli on varmasti kova, sillä Wall Streetin pääindeksit laskivat pahasti täysin ennennäkemättömänä kaupankäyntipäivänä.
Myös valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki kommentoi keskiviikkona päivän tapahtumia.
Psakin mukaan niin valtiovarainministeri Janet Yellen kuin koko presidentti Joe Bidenin hallintokin pitää silmällä markkinatapahtumia.
— Tämä on on hyvä muistutus siitä, että osakemarkkina ei ole ainut mittari, joka kertoo talouden hyvinvoinnista, Psaki kommentoi Marketwatchin mukaan.
Robin Hoodeja ja markkinahäiriköitä
WSB:n toiminnalla vaurastuneet ja siitä innostuneet piensijoittajat ottivat iskun raskaasti vastaan.
— He myyvät osakkeita, joita he eivät omista. Enemmän kuin niitä on edes olemassa. Polkevat arvon vaikka suohon, jos siitä on heille hyötyä. Mutta kun piensijoittajat iskevät takaisin, ja pakottavat heidät ostamaan osakkeet kalliimmalla takaisin, niin ekonomistit ja media puhuvat meistä markkinahäirikköinä, eräs anonyymi kommentoija totesi tuohtuneena.
Tietysti kyse on myös kaupankäynnin volatiliteettirajoista, johon Nasqadin kuuluukin puuttua.
Hyvänä esimerkkinä tästä kivijalkakaupasta käsin konsolipelejä myyvä GameStop, jonka osake oli eilen planeettamme vaihdetuin.
Friedmanin päätös valvoa ja kontrolloida yksittäisten sijoittajien ostoja saattaa toiminnan joka tapauksessa varsin outoon valoon, sillä eikö markkinoiden pitänyt olla aina oikeassa.
Talo voittaa aina
WSB:n vastustama lyhyeksi myynti liikkuu sijoittamisen harmaalla alueella.
Lyhyeksi myynnissä myydään arvopapereita, joita ei omisteta. Sen tuotto-odotus perustuu oletukseen, että osakkeen kurssi laskee osto- ja myyntihetken välillä. Mahdollinen tuotto muodostuu myynti- ja ostohinnan erosta.
WSB:n keskeinen strategia onkin ollut iskeä sosiaalisen median voimalla lyhyeksi myytyihin osakkeisiin, jolloin osakkeen kurssi lähtee rakettimaiseen nousuun. Tämä pakottaa lyhyeksi myyvät tahot ostamaan voimakkaasti nousevaa osaketta tappioidensa minimoimiseksi.
Tässä on myös onnistuttu, vaikka totta kai joukossa on myös väliinputoajia. Niitä tavallisia ihmisiä, jotka eivät tiedä, milloin on oikea hetki puhaltaa peli poikki, ja myydä kaikki pois ennen kuin rysähtää.
Moni on tunnustanut saavansa siitä suurta iloa, kun kymmeniä vuosia markkinoita pyörittäneet jättipelaajat saavat edes hetken aikaa pyyhkiä verta nenästään, mutta samaan syssyyn on hyvä pitää mielessä, että talo voittaa aina.
Kun kursseja ajetaan sosiaalisessa mediassa ylös pelkällä joukkovoimalla, niin lunta tulee väkisinkin tupaan, koska yhtiön arvolle ei enää ole perusteita.
Miljardööri Elon Muskin luotsaama Tesla on hyvä esimerkki tällaisesta yhtiöstä.
Vahingoniloisuutta on vaikea välttää. Erilaiset vipuvirtykset ja lainausjärjestelyt vaikuttavat uhkapelinomaisilta näin tietämättömän mielestä. Jos nyt enempi oikeat uhkapelaajat tekevätkin tiliä noilla virityksillä, niin eihän se ole noiden uhkapelaajien vika, vaan järjetelmän rakentajien tyhmyys.
Sehän siinä sitten voi olla, että mummon eläkkeen maksuun tarkoitetut varat menivätkin sen siliän tien huonosti pelanneelta eläkerahastolta.
Olikos tämä linkki jo artikkelissakin?
https://yle.fi/uutiset/3-11760396
Ilmoita asiaton viesti
Tämä voi olla yksi nykyisen pörssisyklin ”lopunajan” -merkkejä.
Keskuspankithan ovat ”korkohalpuutuksella”, kuten velkakirjojen tukiostoilla (QE) pumpanneet velkakirjamarkkinat (n. 2 x osakemarkkinat) ennenäkemättömään kuplaan, jolloin varat ovat siirtyneet erityisesti jenkkiosakkeisiin, muodostaen niihin yhtä ennenäkemättömän kuplan.
—
Koko fin.sektori on pelkkää höttöä, eikä tuota juuri mitään reaalista paitsi reaalivahinkoja.
Suurin talousrikollinen on kuitenkin, valtio(t) joka ei ainoastaan salli, vaan tukee (bail-outs) tällaista kasinopelleilyä.
Bail-outteja pukkaakin taas kohtapuolin. Yksi hedge-rahasto jo kaatuikin: Melkin.
Myötätuntoni ja kannustukseni on täysin robinhoodereiden ja muiden finanssirikollisuutta vastaan taistelevien puolella!
Ilmoita asiaton viesti
Pörssikurssien väitetään perustuvan odotuksiin tulevasta ja niiden olevan yhteydessä reaalitalouteen, – maailmaan. Meilläkin mediat usein hurraavat pörssin plustuloksia kun se on kuulemma kasvua. Systeemin kannalta on tietysti vaarallista kun jotkut ihan sen omien sääntöjen ja lainalaisuuksien avulla takovat rahaa samalla paljastaen ettei finanssisektorilla ja bittirahalla ole enää mitään napanuoraa reaalimaailmaan. Koko systeemi on niin irvokas, että kupla saisi puhjeta, vaikka seuraukset ovatkin enemmän tai vähemmän häijyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä on kieltämättä hauska seurata, somessa on voimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tapahtuneessa/tapahtuvassa kiinnitetään huomiota – jälleen kerran – vääriin asioihin.
Median pitäisi pörssipunkkarihöpötyksen sijaan pohtia mm.:
– miksi institutionaalisten isojen sijoittajien jatkuvasti suorittama kurssimanipulaatio on ”business as usual”, mutta piensijoittajien vastaavaa toimintaa päivitellään?
-tietokoneistetut tarjousrobotit ”häiriköivät” kursseja jatkuvasti – ja massiivisesti – miksi tästä ei puhuta?
-Nokian kurssi ei ole nyt korkealla: kurssi on vaihdellut 56 euron ja 1,35 euron välillä. Tämän päivän kurssia selvästi korkeammalla se oli viimeksi vain muutama vuosi sitten
-Nokian kurssin dollari- ja jenimääräiset ero on ovat ”raketoinnin” aikana olkeet valtavia eurokursseihin verrattuna – jenkit rahastaa, suomipoika/tyttö nuolee näppejään.
-miksi Nokian kurssi on manipuloimalla pidetty liian matalana, mm. Ericsonin kurssiin nähden?
Ilmoita asiaton viesti
En voi väittää olevani eri mieltä. Periaatteessa WSB:n väki tekee samaa, mitä institutionaalisetkin toimijat, enkä itse ainakaan näe keinoa, miten vastaavanlainen toiminta voitaisiin estää.
Tai siis en usko, että Nasqad voi kieltää yksityistä toimijaa ostamasta tiettyä osaketta.
Toisaalta Nokian kurssi on heilunut kyllä siihen malliin, että kyllä tuossa on nyt mukana muitakin kuin kansankapitalisteja. Puhutaan meinaan sen verran valtavista summista.
Sanovat, että WSB:n porukka suhtautuu sijoittamiseen kuin uhkapelaamiseen. Eikö suurin osa korkeita tuottoja arvonnousun kautta hakevista toimijoista tee ihan samalla tavalla?
Ilmoita asiaton viesti
”-miksi Nokian kurssi on manipuloimalla pidetty liian matalana, mm. Ericsonin kurssiin nähden?”
Ehkä hieman matalampana, mutta ei minusta radikaalisti. Yksi syy on ollut Nokian vuodesta toiseen jatkuneet alaskirjaukset. Tulos kirjanpidossa on ollut jotain muuta kuin raportoitu ei-IFRS-tulos.
https://www.talouselama.fi/uutiset/loistavaa-nokia-liikevaihto-23-miljardia-liiketulos-16-miljoonaa-euroa/10ef96b0-9d02-3728-90dc-2c36c445e89d
Nyt alkaa tase olla siivottu.
EV/Sales
Nokia 1,06
Ericsson 1,39
EV/Ebitda
Nokia 8,5
Ericsson 9,5
Price to book
Nokia 1,6
Ericsson 3,9
Ilmoita asiaton viesti
Shorttaamalla ei ole ylärajaa mahdollisella tappiolla ja se pitää jokaisen shorttaajan ymmärtää. Jollei muuten ymmärrä, niin ehkä nyt, kun näpit on palaneet.
En pidä kovin ongelmallisena tuollaista kurssinousua epärealistisen ylös tilapäisesti kuin sitä, että sitä manipuloidaan alas ilman perusteita. Ja juuri siinä on ollut shorttaajien iankaikkinen synti. Kyllä sellainen nimenomaan piensijoittajaa enemmän rassaa kuin mahdollinen lottovoitto näiden somepörssipunkkareiden tuottamana.
Jos asiaan halutaan puuttua, niin kokonaisvaltainen ja yksinkertainen keino on shorttaamismahdollisuuden poistaminen välittäjiltä. Silloin ei ole enää kenelläkään motivaatiota moisiin manöövereihin kuin nyt on puolin ja toisin nähty. Toisaalta tuollainen kielto olisi sitten markkinatalouden vapauden vastaista.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin pitkälti samaa mieltä, Juha.
En yhtään ihmettele, miksi niin moni piensijoittaja hurraa WSB:n kolttosille, ja miksi ison rahan pelaajat ovat kauhuissaan.
Täytyy silti muistaa, että kenen peli, niin sen säännöt. Luulen, että tuolle laitetaan stoppi tavalla tai toisella.
Ilmoita asiaton viesti
”… kenen peli, niin sen säännöt”.
Niin, kenens pelistä me nyt puhumme?
Ymmärtääkseni pörssi on markkinapaikka, jonka kautta mm. osakkeita voi ostaa ja myydä, ja yritykset hankkia rahoitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Me eletään kasinotaloudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kasinollakin kaikille pelaajille on samat säännöt.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta talo jää aina voitolle.
Tänään on jo ollut Redditissä useampia postauksia siitä, miten ihmiset ovat hävinneet paljon rahaa.
Se on yleensä ongelmana näissä hommissa, kun tavan tallaajat lähtevät jälkijunassa mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä taho mielestäsi pörssissä edustaa ”taloa”?
Ei kai institutionaaliset sijoittajat ole ”taloa” sen enempää kuin piensijoittaja?
Ilmoita asiaton viesti
Nokia lähti tuossa tunti sitten rytinällä alas. Toivottavasti ei ihmiset saa kovin pahasti näpeillensä.
Ilmoita asiaton viesti
”Rytinä” OMXH:ssa on ollut varsin vaatimatonta.
Kuten edellä totesin, kurssi on ollut 2 vrk:n huippua (noin 4,9 euroa) selvästi korkeammalla muutama vuosi sitten.
Nokian kurssi on aliarvostettu.
Itse en noin pieneen spurttiin reagoisi.
Eikä mikään sano, että ralli jenkeissä ei jatkuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos et Harri huomannut, niin sekä tekstissä että kommenteissa on käsitelty pelkästään Yhdysvaltain pörssiä. Ei Helsingin.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttini oli tuohon edellä olevaan kommenttiisi. Kaikki blogia lukevat eivät tuosta sitä rajausta tunnista – väittäisin jopa, että suurin osa ei huomaa, siksi tarkennukseni on paikallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2008 Volkswagen hyppäsi hetkellisesti maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi. Porsche osti enemmistön osakkeista ja hedge -rahastoilla oli isot shortit meneillään. Kurssi viisinkertaistui päivässä ja ainakin kolme shorttaajaa menettivät miljardeja.
https://www.theguardian.com/business/2008/oct/29/vw-volkswagen-porsche-takeover
Ilmoita asiaton viesti
Miten valtion koronavelkaa tulee lyhentää?
1. Maksuaikaa on vähintään 30 vuotta.
2. Lyhennyksiä tehdään siis useiden eri hallituksien aikana.
3. Lyhennyksiä tulee tehdä pääasiassa valtion saamilla pörssituloilla, joita maan parhaat pörssiammattilaiset tekevät ja saavat aikaan valtion firmoista ja yhtiöistä.
4. Jos valtion eri firmoilta tulee valtiolle tuloutettavia voittoja, niin myös näitä voidaan käyttää valtion koronavelan lyhentämiseen.
5. Valtion koronavelkoja lyhennetään vuodessa noin 1 miljardin euron verran, jos mitään kriisiä ei ole päällä Suomessa.
6. Valtion vanhat velat, lähes 80 miljardia euroa saavat rikkaat ja hyvin toimeentulevat kansalaiset maksaa, koska nämä vanhat velat ovat pääasiassa jaettu heille monin eri tavoin oikeiston toimesta. Se on oikeudenmukaista, suoraselkäistä ja oikein.
7. Mitään valtin velkoja ei tule maksattaa tavis- ja pienituloisilla kansalaisilla lainkaan.
8. Julkista taloutta ei saa myöskään laittaa maksajiksi millään tavoin, esim. leikkauksin, tmv.
Ilmoita asiaton viesti
Liittyy aiheeseen.. millä tavoin?
Ilmoita asiaton viesti
Pörssissä tehdään rahaa.
Ajattelin vähän avartaa … 🙂
Olen tykännyt sun Puheenvuoroista, mutta en ole pitkään aikaan ehtinyt kirjoittaa itse tänne.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti markkinoilla nyt nähtävä auttaa yhä useampia ymmärtämään, että yrityksen pörssiarvolla ei ole mitään tekemistä yrityksen todellisen arvon kanssa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/porssikuplassa-ei-ole-rahaa-vaan-pelkastaan-lupaus-rahasta/
Ilmoita asiaton viesti
”Todellinen arvo” – kun pörssikurssilla ei ole ”mitään” tekemistä sen kanssa, miten arvon itse määrittelisit?
Yrityksen arvon määritykselle, jos lähdet ostamaan yritystä, on toki joukko laskentakaavoja, jotka perustuvat yrityksen liikevaihtoon, voittoon, varastoon, patentteihin jne.
Jopa yrityksen brandille voidaan määrittää arvo.
Mutta kuinka hinnoitella odotukset? Pörssihinnassa on suuri osa odotuksia – positiivisia ja negatiivisia. Odotukset voivat olla enemmän tai vähemmän realistisia, mutta ne ovat joka tapauksessa arvonmuodostuksessa mukana.
Kurssimanipulointi on sen sijaan systemaattista pyrkimystä vaikuttaa pörsskurssiin ostoin tai myynnein.
Ilmoita asiaton viesti
Muuttivat pelin säännöt kesken pelin. Robinhood otti GameStopin pois listoiltaan, niin osake tippui 480>130 USD. Jossain muissa piireissä tuota saatettaisiin kutsua markkinoiden manipuloinniksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olenko muuten ainoa joka on kiinnittänyt huomiota suomalaisen median uutisointiin aiheesta? On tullut oikein kiire väistellä todellisia kysymyksiä ja selitellä asia finassikapitalismin kannalta parhain päin, näin esimerkiksi sekä Ylellä että HS:ssa. Hyvin nopeasti rekrytoitiin kolumnien kirjoittajat puolustelemaan systeemiä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai. Tähän on olemassa parikin melko yksinkertaista selitystä.
Ensinnäkin se on markkinatalouden toimintatapa, jonka he ovat koulussa oppineet.
Toisekseen myös suomalaisilla on rahaa kiinni ”systeemeissä”. Jos hedgerahastot ja muut kaatuvat, niin siinä menee myös useammat eläkkeet ja säästöt viemäristä alas.
Eivät nuo meikäläisten Solidiumit, Tapiolat ja Varmat suinkaan pelkästään Destiaan, Sampoon ja Talvivaaran sijoita, vaan se raha on poikimassa ympäri maailmaa.
Onko se sitten hyvä vai huono asia, niin sen voi päättää jokainen itse.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän kyseessä on moderni mielenosoitus. Lisää NSA:n valvontaa vaan kaikille reddit -palstoille. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kurssit nousevat läpi kattojen, vaikka tuloksentekokyky on pikemminkin päinvastainen.
Eihän tämä enää terveeltä näytä, eikä ole reaaliteettien mukaista. Joka tapauksessa isot pojat rahastavat tässäkin taalamyllystä tulleita liikoja irtonaisia helikopteriseteleitä kotiin päin.
Bidenhän lupasi, ettei taalamyllystä paperi lopu lähivuosinakaan. EKP vastannee tähän jatkamalla roskapapereiden osto-ohjelmiaan kiihdyttäen tästä edelleen.
Mikä on sitten tien päässä, onkin jo sitten systeemikriisi.
Ilmoita asiaton viesti
Karuinta on ollut seurata sivusta tuota netissä vellovaa keskustelua. Redditin jätkät vuolee kultaa klassisella pörssikeinottelulla, ja samaan aikaan sosialistit hurraavat, koska he pitävät keinottelua jonain Occupy Wall Streetin kaltaisena tempauksena, joka taistelee suurta kapitalismia vastaan.
Eiväthän he mitään vastaan taistele. Yllyttävät vain muita ostamaan laskevia osakkeita, jotta he voisivat itse myydä ne kalliimmalla pois. Eräskin sälli kehuskeli tehneensä 11 miljoonaa 52 000 dollarin alkupääomalla.
Hänen taistelunsa loppuivat muuten siihen. Varmasti nauroi matkalla pankkiin. Luulen, että lopulta suurimpia häviäjiä tulevat olemaan ihan tavalliset Annelit ja Sepot, jotka hyppäävät IS:n innoittamana hypejunaan mukaan, mutta eivät tajua hypätä sieltä ajoissa ulos.
Ilmoita asiaton viesti
Mukavaa, että Asikainen on palannut Puheenvuoroon. Saa vaihtelua näihin kasvussa olleisiin vouhottajiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Niklas. Pitää yrittää taas aktivoitua seuraamaan, mitä täällä tapahtuu. Ja joskus yrittää kirjoitellakin jotain.
Tosin juuri nyt taitaa olla kuntavaalimekastus pahimmillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nokian tapaus on oikein malliesimerkki, pörssipunkkareiden toiminnasta. Ne, jotka ostivat Nokian huippukalliita osakkeita, menettivät merkittävän osan sijoituksensa arvosta, joka tietenkin oli vain odotusarvoa. Vastaavasti ne, jotka ymmärsivät myydä sopivaan aikaan, voittivat. Tuollainen pelaaminen ei varmasti lopu ennen kuin se erotetaan lainsäädännöllä pankkitoiminnasta ja määritetään pelitoiminnaksi ja asetetaan samalla vähintään 20 prosentin verolle liikevaihdosta laskettuna.
Ilmoita asiaton viesti
Pääomatuloveroaste on jo nyt Suomessa 30-34%.
Vaikea sitä olisi määritellä oikeudenmukaisesti mikä on ”pelaamista” ja mikä ”sijoittamista”. Useimpien hyvää tekevien säätiöiden koko omaisuuden hoito perustuu pörssiosakkeille.
Ilmoita asiaton viesti
Pörssikursseilla ja taloustodellisuudella ei ole ennenkään ollut käytännön yhteyttä.
Pörssi on todellisuudesta irrallaan oleva spekulaatio- ja mielikuvituskeskus.
Itsekin ammoin osallistuin pärssispekulointiin kun Suomen pankkikriisi oli levällään ja kuuma.
Marssin pankkiin asunnon osakekirja kourassa, että nyt lainaa niin paljon kuin saa.
Laina tuli ja mätin kaikki SYP:in Unitas B-osakkeisiin.
Ei mennyt kuin kolmisen kuukautta, kurssi oli singahtanut ylös, ja meklari pyynnöstäni myi osakkeet pois.
Maksoin lainan ja verot pois, ja vielä jäi parisataatuhatta markkaa näppiin.
Enää ei hermo kestäisi sellaista uhkapeliä.
Ilmoita asiaton viesti
Sillä on siis paljon yhteistä eduskunnan kanssa. 😃
Ilmoita asiaton viesti
Salaliittoteoreetikot ja quanön äärilaitaoikeisto tietysti löytää tähänkin pointtinsa joka ei tietysti kenellekään muulle juolahtanut mieleen.
https://www.breitbart.com/politics/2021/01/28/donald-trump-jr-blasts-rigged-system-after-robinhood-blocks-gamestop-trades/
“It took less than a day for big tech, big government and the corporate media to spring into action and begin colluding to protect their hedge fund buddies on Wall Street,” he wrote on Twitter. “This is what a rigged system looks like, folks!”
https://www.foxnews.com/media/rush-limbaugh-gamestop-story-mirrors-politics-elites-attempt-regular-people-benefiting
”If you figure out how to make a lot of money, and if you’re like Donald Trump and you figure out how to get elected, you figure out how to beat the Deep State, they’re gonna come and they’re gonna wipe you out,” he said. ”They’re gonna destroy you, and that’s what’s happening with GameStop.”
Ilmoita asiaton viesti
Tämän päivän Kauppalehti:
”Osakevälittäjät rajoittivat piensijoittajien kaupankäyntiä Nokian ja muiden lujaa nousseiden yhtiöiden osakkeilla, mikä synnytti melkoisen älämölön – ”Hedge fundit mokasivat riskinotossaan, mutta päästetään nyt kuin koirat veräjästä”
Institutionaaliset sijoittajat ja rahastot siis saavat manipuloida ja ”pelata”, mutta kun piensijoittaja tekee samaa, välittäjä laittaa luukut kiinni. Lisäksi rahastojen tappiot painetaan villaisella.
Ei tunnu kovin reilulta.
Ja media jauhaa vain skeidaa ”punkkareista”. Todelliset häiriköt löytyvät kyllä pilvenpiirtäjien paneloitujen toimistohuoneiden kätköistä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä näin.
Pörssijärjestelmäkin paljastuu pyramidikuplaksi.
On runoilijoiden&€filosofien aikakausi: huominen, – luominen.
Ilmoita asiaton viesti