Pörssipunkkarit löivät takaisin – mitä markkinoilla oikein tapahtuu?

Keskiviikkona moni suomalainen hieraisi silmiään.

Takavuosien suosikkiyhtiö Nokian osake kohosi New Yorkin pörssissä lähes 40 prosenttia ja nousua nähtiin myös Helsingin pörssissä.

Kurssiheilunta pörssissä jatkui koko päivän. Se niin nopeaa ja suurta, että lakkihan siinä oli lentää päästä. Nokian markkina-arvo nousi noin 30 miljardiin euroon, kun vielä viime viikolla sen arvo oli noin 19,4 miljardia euroa.

Internetin keskustelupalstat täyttyivät supinasta. Jotkut kehuskelivat uskoneensa aina Nokiaan. Toiset hyppäsivät kyytiin nopeiden voittojen toivossa.

Nokian hurja kurssinousu yllätti myös yhtiöjohdon.

Nokian eilen illalla julkaiseman tiedotteen mukaan yhtiö ei ole tietoinen mistään olennaisista, julkistamattomista yhtiön liiketoiminnan kehitykseen liittyvistä tiedoista tai sen toiminnassa tapahtuneista olennaisista muutoksista.

Tai ei ainakaan sellaisista, joita ei olisi jo julkistettu, ja jotka voisivat selittää viimeaikaisen osakekurssin nousun tai kaupankäyntivolyymin. Ei tietenkään.

Kurssinousu oli masinoitu Internetin keskustelupalstoilla.

Pörssipunkkarit löivät takaisin

Nokian yllättäväksi nousuksi epäillään keskustelupalsta Redditin r/WallStreetBets-kanavaa (WSB), jolla on masinoitu jo useampia vastaavanlaisia kurssinousuja.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisen konsolipelimyyjä GameStopin markkina-arvo räjähti vain hetkessä kesän 300 miljoonasta eurosta kymmeniin miljardeihin. WSB:n uskotaan olevan myös entisen matkapuhelinvalmistaja BlackBerryn sekä viihdejätti AMC:n äkkijyrkkien nousujen takana.

WSB:n kautta yhteyttä pitävät pörssipunkkarit jakavat mielipiteitä.

Jotkut pitävät heidän toimintaansa epäeettisenä, koska he tekevät pörssistä epävakaan. Pörssin tulisi olla turvallinen ja säännelty kauppapaikka.

Toiset taas näkevät heidät eräänlaisina nykyajan Robin Hoodeina, jotka käyvät piensijoittajien puolesta sotaa kasvottomia hedgerahastoja ja shorttaajia vastaan.

Markkinavalvonta kiinnostui ilmiöstä

Nasqadin toimitusjohtaja Adena Friedman ilmoitti myöhään eilen illalla, että Nasqads tulee monitoroimaan sosiaalisessa mediassa käytävää pörssikeskustelua.

— Tulemme tarvittaessa sulkemaan kaupankäynnin kokonaan, Friedman totesi uutiskanava CNBC:lle.

Huoli on varmasti kova, sillä Wall Streetin pääindeksit laskivat pahasti täysin ennennäkemättömänä kaupankäyntipäivänä.

Myös valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki kommentoi keskiviikkona päivän tapahtumia.

Psakin mukaan niin valtiovarainministeri Janet Yellen kuin koko presidentti Joe Bidenin hallintokin pitää silmällä markkinatapahtumia.

— Tämä on on hyvä muistutus siitä, että osakemarkkina ei ole ainut mittari, joka kertoo talouden hyvinvoinnista, Psaki kommentoi Marketwatchin mukaan.

Robin Hoodeja ja markkinahäiriköitä

WSB:n toiminnalla vaurastuneet ja siitä innostuneet piensijoittajat ottivat iskun raskaasti vastaan.

— He myyvät osakkeita, joita he eivät omista. Enemmän kuin niitä on edes olemassa. Polkevat arvon vaikka suohon, jos siitä on heille hyötyä. Mutta kun piensijoittajat iskevät takaisin, ja pakottavat heidät ostamaan osakkeet kalliimmalla takaisin, niin ekonomistit ja media puhuvat meistä markkinahäirikköinä, eräs anonyymi kommentoija totesi tuohtuneena.

Tietysti kyse on myös kaupankäynnin volatiliteettirajoista, johon Nasqadin kuuluukin puuttua.

Hyvänä esimerkkinä tästä kivijalkakaupasta käsin konsolipelejä myyvä GameStop, jonka osake oli eilen planeettamme vaihdetuin.

Friedmanin päätös valvoa ja kontrolloida yksittäisten sijoittajien ostoja saattaa toiminnan joka tapauksessa varsin outoon valoon, sillä eikö markkinoiden pitänyt olla aina oikeassa.

Talo voittaa aina

WSB:n vastustama lyhyeksi myynti liikkuu sijoittamisen harmaalla alueella.

Lyhyeksi myynnissä myydään arvopapereita, joita ei omisteta. Sen tuotto-odotus perustuu oletukseen, että osakkeen kurssi laskee osto- ja myyntihetken välillä. Mahdollinen tuotto muodostuu myynti- ja ostohinnan erosta.

WSB:n keskeinen strategia onkin ollut iskeä sosiaalisen median voimalla lyhyeksi myytyihin osakkeisiin, jolloin osakkeen kurssi lähtee rakettimaiseen nousuun. Tämä pakottaa lyhyeksi myyvät tahot ostamaan voimakkaasti nousevaa osaketta tappioidensa minimoimiseksi.

Tässä on myös onnistuttu, vaikka totta kai joukossa on myös väliinputoajia. Niitä tavallisia ihmisiä, jotka eivät tiedä, milloin on oikea hetki puhaltaa peli poikki, ja myydä kaikki pois ennen kuin rysähtää.

Moni on tunnustanut saavansa siitä suurta iloa, kun kymmeniä vuosia markkinoita pyörittäneet jättipelaajat saavat edes hetken aikaa pyyhkiä verta nenästään, mutta samaan syssyyn on hyvä pitää mielessä, että talo voittaa aina. 

Kun kursseja ajetaan sosiaalisessa mediassa ylös pelkällä joukkovoimalla, niin lunta tulee väkisinkin tupaan, koska yhtiön arvolle ei enää ole perusteita.

Miljardööri Elon Muskin luotsaama Tesla on hyvä esimerkki tällaisesta yhtiöstä.

masik
Sitoutumaton Helsinki

Olen kahden lapsen isä ja kotoisin tuolta "rautatien toisesta päästä", punajuurien majoilta Kolarista. Elämäni aikana olen asunuttanut niin Kolaria, Raahea, Oulua, Helsinkiä, Singaporea kuin Düsseldorfiakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu