Pyramidihuijaukset kukoistavat kryptomaailmassa – uhrit usein nuoria ja kokemattomia

Pyramidihuijaukset elävät uutta tulemista internetin kryptoalustoilla. Tällä kertaa uhreina ovat boomereiden sijaan vaurastumisesta unelmoivat nuoret.

Kuva Redditin keskusteluryhmä wallstreetbetsin etusivulta.

Viime viikkoina todistettiin poikkeuksellista pörssirallia, kun Redditin pörssimarkkinoihin ja sijoittamiseen keskittyvä wallstreetbets-ryhmä onnistui laittamaan osakkeet sekaisin.

Taktiikka oli yksinkertainen. Ryhmän jäsenet ostivat kaikella omaisuudellaan Wall Streetin shortatuimpia osakkeita saadakseen hedgerahastot jättämään positionsa niissä.

Ryhmän toiminta naamioitiin aatteelliseksi.

Hetken aikaa vaikutti siltä, että internetin meemikansa voisi saavuttaa satumaisen vaurauden liittoutumalla keskenään ja toimimalla kollektiivisesti.

Ja jotkut heistä tekivätkin valtavan omaisuuden.

Ne, jotka olivat mukana alusta lähtien, ja ymmärsivät hypätä kyydistä ennen kuin bussi törmäsi seinään. Monet menettivät kaikki säästönsä.

REDDITIN KAUTTA organisoidun tragedian jälkeen useat ryhmän jäsenistä siirtyivät kryptovaluuttojen maailmaan. Useimmat heistä ilman syvempää tuntemusta valuuttojen käytöksestä.

Pian puhe- ja videopuhelusovellus Discordiin syntyy WSB Crypto Pumps niminen keskusteluryhmä, joka vetää yli 50 000 jäsentä. Toiminta on ylhäältä käsin johdettua ja keskitettyä.

En itse sijoita kryptovaluuttoihin, mutta liityin silti uteliaisuuttani Discordiin perustettuun ryhmään seuratakseni sen toimintaa sivustakatsojana.

Ryhmän mukaan sen tavoitteena on manipuloida pienten kryptovaluuttojen kurssia siten, että niiden arvo nousisi moninkertaiseksi lyhyessä ajassa. Tämä tapahtuu pumppaamalla valuuttaa.

Käytännössä pumppaaminen tarkoittaa sitä, että ensimmäiset ostajat saavat valuuttaa erittäin huokeaan hintaan. Kun ostomarkkinat lämpenevät, niin valuutan hinta nousee kuin raketti. Samaan aikaan varhain mukaan hypänneet voivat myydä omansa pois huomattavalla voitolla.

Viimeisille ostajille jää aina mustapekka käteen.

KRYPTOMAAILMASSA valuuttojen manipulointi on arkipäivää ja se nauttii siellä hiljaista hyväksyntää. Päivittäistä valuuttakauppaa tekevät treidaajat tuntevat pienten valuuttojen riskit ja toimivat niiden mukaan.

WSB Crypto Pumpsin kohdalla tilanne on kuitenkin toinen. Ensinnäkin ryhmän jäsenet ovat kokemattomia nuoria, jotka eivät ymmärrä kurssien tai niiden manipuloinnin päälle. Toiseksi ryhmän toiminta on keskitettyä ja ylhäältä johdettua.

Ryhmän perustajat päättävät pumppausajankohdasta ja valuutasta, jota pyrittäisiin manipuloimaan. Ryhmän jäsenille se kuitenkin ilmoitetaan vasta sovittuun kellonaikaan.

Eilen pumppaus tapahtui kello kahdeksalta illalla.

Tai ainakin sen piti tapahtua.

Kello seitsemältä ryhmän ilmapiiri väreili jännityksestä. Sen pystyi aistimaan kaikista siellä käytävistä keskusteluista. Monet pohtivat, mitä he tulisivat ostamaan pikavoitoillaan. Suurin osa vaikutti olevan ensimmäistä kertaa pappia kyydissä.

Ryhmän ylläpitäjät nostivat tunnelmaa lisäilemällä keskusteluun tiukasti rajattuja kuvia aikaisemmista pumpeistaan. Kuvissa näkyi valtavia kasvukäyriä.

Tai näin he ainakin väittivät.

YRITIN VAROITTAA ryhmän jäseniä mahdollisesta pyramidihuijauksesta, mutta lopulta se johti vain siihen, että minut potkittiin ryhmästä. Tästä syystä seuraavat tiedot perustuvat toisen käden tietoon sekä kurssianalytiikkaan.

Ryhmän keskustelukanavat suljettiin hieman ennen kahdeksaa. Samalla sen jäsenille ilmoitettiin, että pumpattavalla valuutalla voi käydä kauppaa vain bitcoinien välityksellä.

Nerokas oivallus, sillä bitcoinit hämärtävät helposti rahan arvon.

Jos hinta on esimerkiksi 9 dollaria (USD), niin se on bitcoineissa noin 0,00019 bitcoinia. Todellisuudessa valuuttaa pystyi vaihtamaan myös dollariin ja moneen muuhun valuuttaan.

Kello kahdeksalta alkoi kuhina.

Erään pienen valuutan arvo alkoi muuttumaan, mutta toisin kuin väitettiin, niin nousun sijaan se vajosi alaspäin. Tämä johtui siitä, että valuuttaa myytiin enemmän kuin sitä ostettiin.

Jos ostajilla ei olisi ollut niin kiire miljonääriksi, niin he olisivat voineet tutkia valuutan kurssikehitystä.

Siitä nimittäin kävi ilmi, että ryhmän ylläpitäjät olivat ostaneet valuuttaa valtavat määrät jo kello kuudesta lähtien.

He olivat pumpanneet hinnan jo valmiiksi kattoon.

PUMPPAUKSEN alkaessa hinnat olivat jo ennätyskorkeat. Halvat kolikot oli myyty loppuun ja arvo oli pumppauksen alkaessa pelkästään alavireinen. Muutaman sijaan kaikille ryhmän jäsenille jäi mustapekka käteen, kun taas ylläpitäjät itse tekivät sievoisen tilin.

Tosin hekin selvästi yliarvioivat volyymin, jolla nuoret voivat valuuttaa ostaa.

Ryhmän keskustelukanavat eivät auenneet enää pumppauksen jälkeen. Sen sijaan ylläpitäjät ilmoittivat palvelunestohyökkäyksestä, jonka vuoksi kanavat ovat toistaiseksi pois käytöstä. Tämä on luonnollisestikin pelkkää palturia.

Täytyy silti myöntää, että pyramidihuijaus oli nerokkaasti toteutettu. Pumppauksessa ajoitus on aina tärkein ja ilmoitettu kellonaika ajaa huolimattomat ja kokemattomat treidaajat hutilointiin. Myös ryhmän jäsenten välisen keskustelun estäminen sekä bitcoinin käyttö edesauttoi huijausta. Ehkä juuri siksi niin monet menivätkin retkuun.

Siksi pohdinkin, että mahdollisuuksien lisäksi olisi ehkä aiheellista sivistää nuoria myös sijoittamisen ja valuuttakaupan vaaroista.

Harvapa täällä oikotietä onneen on löytänyt.

Kryptovaluutta Juvin arvo tiettynä ajankohtana pyramidihuijauksen aikaan. Kuva osoittaa todellisten ostojen tapahtuneen jo ennen pumppausta.
Kryptovaluutan kurssi oli tapissa jo ennen pumppauksen alkua.
masik
Sitoutumaton Helsinki

Olen kahden lapsen isä ja kotoisin tuolta "rautatien toisesta päästä", punajuurien majoilta Kolarista. Elämäni aikana olen asunuttanut niin Kolaria, Raahea, Oulua, Helsinkiä, Singaporea kuin Düsseldorfiakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu