Aluevaalit ja Sote-uudistus – kaikille kaikkea?

Vaalikoneita täyttäessä sitä usein miettii, näkevätkö äänestäjät vähän syvemmälle asioita. Vai ajattelevatko he, että se ehdokas on hyvä ja inhimillinen, joka lupaa kaikille ihan kaikkea. Käyn tässä muutamia kohtia läpi… joka tapauksessa pitäisi olla täysin selvää, että menoja ei voi määrättömästi lisätä. Hoitajille haluaisin ainakin pienen palkanlisän, mutta sekin on jo niin suuri menoerä, että varmasti joudutaan tinkimään näistä kauniista ajatuksista.

 

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille?

Kaunis ajatus. Mutta miksi ihmeessä yhteiskunnan pitäisi kustantaa esimerkiksi 24-vuotiaan työssäkäyvän aikuisen ehkäisy. Onko tällä asialla oikeasti suurta merkitystä. Jos tähän mennään, niin eiköhän riitä asettaa ikärajaksi esimerkiksi 21 vuotta.

 

Ilmainen hammastarkastus kaikille joka toinen vuosi?

Kaunis ajatus tämäkin. Huono hammasterveys nimittäin heikentää yleisterveyttä. Silti… on asioita jotka on jokaisen aikuisen omalla vastuulla. En muista paljonko julkisella puolella se hammastarkastus maksaa, mutta puhutaan hyvin pienistä summista. Rahasta se ei jää kiinni. Jos vaan saisi aikaiseksi tehdä sen varauksen. Yksityisellä puolella hinta on jo moninkertainen, mutta puhutaan silti käsittääkseni 50-120 eurosta. Ajatus on tässäkin kaunis, mutta en silti haluaisi lisätä yhteiskunnan menoja tässäkin asiassa.

 

Kaikki lähineuvolat ja terveyskeskukset on säilytettävä

Kaunis ajatus jälleen. Silti… jos uutta terveysasemaa joudutaan rakentamaan, niin samalla kannattaa tehdään suuri sellainen. Onko väliä sillä onko neuvolaan nyt vaikkapa 2,5 km vai 8 km? Joka tapauksessa tämä matka tehdään silloin useimmiten autolla tai julkisilla. Kumpi on parempi, pieni ja ruuhkainen terveysasema, jossa ei saa kaikkia palveluita? Vai iso hyvien kulkuyhteyksien päässä sijaitseva monipuolinen palvelukeskus, jossa pystytään tekemään hyvin monia kirurgisiakin toimenpiteitä? Jos pitää valita kumpi on tärkeämpää, sijainti vai palvelun taso, niin ehdottomasti valitsisin palvelun tason. Ja mieluummin asioisin täyden palvelun talossa kuin pienellä ruuhkaisella asemalla, mistä lähetetään pieneenkin toimenpiteeseen muualle.

 

Ei-kiireellistä hoitoa pitää antaa alle 7 vuorokaudessa (tai muu vastaava luku…)

Kaunis ajatus edelleen… Mutta silti välttäisin näitä ehdottomia takuuaikoja. Jos kaikkea ei-kiireellistä hoitoa pyritään antamaan näinkin nopeasti, on itsestään selvää että se on jostain pois – todennäköisesti kiireellisistä vaivoista ja niiden hoidosta. Sen sijaan vaikkapa kiirelliset mielenterveysongelmat ovat sellaisia, että hoitoon pitäisi päästä hyvin nopeasti, mieluiten heti samana päivänä. Se on paljon tärkeämpi asia, kun kiireetön vaiva, johon voi antaa ajan vaikka sinne 1-2 kuukauden päähän.

Tässä oli nyt vain muutama esimerkki vaalikoneaiheista. Mutta kannattaa miettiä voiko kaikille luvata kaikkea…

+1
Mathias Volk
Liike Nyt Vantaa
Ehdolla aluevaaleissa

46-vuotias vantaalainen opettaja ja 20-vuotiaan poikani omaishoitaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu