Covid-19, koronapassit ja yksilönvapaus

Nykytiedon valossa Covid-19 virus näyttää muuttuneen entistä tarttuvammaksi ja samalla entistä vaarattomammaksi. Jo vuosi sitten moni tunnettu virustutkija ennakoi tämänsuuntaista kehitystä.

Suomessa tehtyjen havaintojen perusteella rokotus näyttäisi varsin hyvin ehkäisevän vaikeata taudinkuvaa. Kun huomioidaan, että suuri enemmistö kansasta on jo tuplarokotettuja, niin silti suuren osan tehohoitopaikoista ovat vieneet täysin rokottamattomat. Tämä on aika kiistaton todiste rokotteiden tehosta. Tosin tuo teho ei välttämättä kestä toivotulla tavalla koko vuotta vaan voi olla vain muutamia kuukausia.

Havaintojen pohjalta on ymmärrettävää, että rokotekattavuutta halutaan lisätä. On kiistatonta, että rokotteisiin liittyy erilaisten haittojen riski. Sama pätee lähes kaikkiin lääkkeisiin. Kuitenkin tässä tapauksessa rokotteiden hyödyt vaikuttavat olevan selvästi haittoja suuremmat. Silloin sen ottaminen on pääsääntöisesti erittäin suositeltavaa.

Nuorilla ihmisillä ja erityisesti lapsilla Covid-19 näyttäisi olevan jopa selvästi influenssaa vaarattomampi. Silloin rokottaminen saattaa olla lääketieteen etiikan kannalta kyseenalaista. Rokotteen haitat saattavat olla pienillä lapsilla hyötyjä suuremmat. Varmasti lähitulevaisuudessa tiedämme enemmän.

Tartuntamäärät ovat nyt olleet suuria ja lehdistö ja lietsoo paniikkia. Kuitenkin unohtuu, että kyse ei ole erityisen vaarallisesta taudista, kun tarkastellaan tappavuutta. Ollaan suunnilleen influenssan tasolla. Covid-19 kohdalla haasteena ei enää olekaan ollut vaarallisuus vaan ennenkaikkea terveydenhuollon kuormittuvuus. Vaikka tuhansia todettuja tapauksia löytyy viikottain ja todellisia tartuntoja on vielä paljon paljon enemmän, ei vakavasti sairastuneiden määrät ole merkittävästi kasvaneet. Itse asiassa koko taudin historian suurimmista tartuntamääristä huolimatta viime viikon aikana on ollut pientä laskua potilasmäärissä.

Pakkorokotukset voisivat jossain tilanteessa olla perusteltuja. Ainakin silloin, jos kyseessä olisi todella vaarallinen ja tappava tauti. Covid-19 ei kuitenkaan sellainen tällä hetkellä ole, eikä mikään viittaa, että se olisi sitä tulevaisuudessakaan.

Erilaiset rokotepassit saattavat olla terveydenhuollon äärimmäisessä kuormitustilanteessa perusteltuja. Mutta silloin kun potilasmäärät alkavat laskea vähäisiksi, tulisi kaikenlaisista rajoituksista ja koko koronapassista luopua. Kyse ei saa olla pysyvästä, vaan mahdollisimman lyhytaikaisesta tilapäisestä rajoituksesta. Jos jostain nyt tässä tilanteessa kannattaisi luopua, niin se on tartunnanjäljitys. Se sitoo melko hyödyttömään työhön satoja päteviä ja osaavia hoitajia. Joita saatettaisiin tarvita vaikkapa rokottajina tai hoitotehtävissä.

Ehdottomasti suosittelen rokotteen ottamisesta ja itsekin olen kaksi piikkiä jo saanut. Varmasti yksi syy Suomen hyvään koronatilanteeseen on hyvä rokotuskattavuus. Miljardeihin annettuihin rokotuksiin nähden vakavien haittojen määrä ei kuitenkaan ole suuri. Vaikka lieviä haittoja on kiistatta paljon.

Ihmisen perusoikeuksia pitäisi rajoittaa vain äärimmäisissä tilanteissa. On kyseenalaista ja jopa vahingollista jakaa väestöä kahtia. Vaikeassa tilanteessa voi jotenkin ymmärtää, että esimerkiksi baariin tai konserttiin ei päästetä ilman rokotepassia. Mutta silloin ollaan jo hyvin vaarallisilla vesillä, kun aletaan puuttua esimerkiksi ruokakaupassa asiointiin, opiskeluun ja työntekoon.  Keskustelussa on unohtunut myös se, miten yhteiskunnan ulkopuolelle jättäminen heijastuu esimerkiksi rokottamattomien lapsiin. Tällä hetkellä meillä on terveydenhuoltoa kuormittava varsin hankala tauti, mikä ei kuitenkaan onneksi ole kovin tappava.

 

 

 

 

 

+1
Mathias Volk
Liike Nyt Vantaa
Ehdolla aluevaaleissa

46-vuotias vantaalainen opettaja ja 20-vuotiaan poikani omaishoitaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu