Omaishoito on halvinta ja usein parasta hoitoa

Olen toiminut useita vuosia jo aikuisen poikani omaishoitajana. Omaishoito on erittäin halpaa hoitoa. Laitossijoitukset maksavat yleensä luokkaa 4500 – 8000 euroa kuussa, kun omaishoitaja saa käteensä muutamia satasia. On itsestään selvää, ettei kukaan tee tällaista rahan takia, vaan ajatuksena on tarjota omaiselle mahdollisuus pysyä omassa kodissa tuttujen ihmisten luona. Luulisi, että tällaiseen hoitomuotoon satsattaisiin nykyistä enemmän.

On yleistä, ettei omaishoitaja voi pitää vapaitaan. Tämä tulee arvaamattoman kalliiksi. Omaiset väsyvät ja seurauksena voi olla kallis laitossijoitus. Olisi tärkeää pystyä joustavasti ja nopeasti tarjoamaan apua uupuville omaishoitajille. Harkinnanvaraisesti pitää pystyä nopeasti tarjoamaan apua poikkeuksellisiin tilanteisiin. Jos minulta esimerkiksi nitkahtaisi selkä, niin oltaisiin aika hankalassa tilanteessa. Tarvittaisiin useampia ulkopuolisen auttajan käyntejä päivässä. On tämä auttaja sitten kaupungin työntekijä tai kaupungin maksaman ostopalvelun kautta tuleva henkilö.

Juhlapuheissa omaishoitajat muistetaankin jo aika hyvin. Silti harva tajuaa kuinka sitovaa tämä hoito useimmissa tapauksissa on ja kuinka yksin monet omaishoitajat ovat. Toivottavasti omaishoitajan tuomasta useiden kymmenien tuhansien eurojen vuosittaisesta säästöstä edes osa suunnattaisiin hoitajan jaksamisen tukemiseen ja erilaisista ongelmatilanteista selviytymiseeen.

+2
Mathias Volk
Liike Nyt Vantaa
Ehdolla aluevaaleissa

46-vuotias vantaalainen opettaja ja 20-vuotiaan poikani omaishoitaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu