Julkisten menojen salailua Jyväskylässä

29.11.2021 Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi talousarvion vuodelle 2022. Kuten aiemmin sanoin, poliitikot tuntuvat olevan huolissaan taloudesta, mutta vastustavat keinoja talouden tasapainottamiseksi. Haluan tässä nostaa esille pari talousarvioon tehtyä muutosesitystä (video).

KD esitti kaupungin maksaman valtuustoryhmätuen puolittamista. Esitys ei pelasta kuntataloutta, mutta osoittaisi kuntalaisille, että päättäjätkin osallistuvat menokuriin. Ryhmätuen puolittamista kannattivat vain KD ja PS. Perussuomalaiset taas esitti humanitaarisen maahanmuuton kustannusten selvittämistä. Maahanmuutto on PS:lle tärkeä poliittinen teema, mutta henkilökohtaisesti minulle on itsestään selvää, että kaikkien poliittisten päätösten kustannusvaikutukset tiedetään ja tarvittaessa selvitetään. Ainakin muiden kysymysten osalta tästä on laaja yhteisymmärrys ja työttömyyden, hallinnon, avustusten, investointien, rakentamisen ym. osalta kustannukset tiedetään eurolleen.

Keskusta ja muu vasemmisto tietysti vastusti näitä esityksiä, mutta ihmettelen miksi Kok ja KD haluaa, että meillä on politiikassa “sokea piste”, jonka kustannuksia ei tiedetä. Humanitaarisen maahanmuuton kustannuksia ei siis haluta selvittää, mikä vaikeuttaa siitä käytävää keskustelua. Samassa kokouksessa jätettiin kuitenkin aloitteita työsuhdepolkupyöristä kaupungin työntekijöille, terveyskeskusmaksujen poistamisesta ja kouluissa tarjottavasta aamupalasta. On ristiriitaista, että ollaan haluttomia selvittämään poliittisten päätösten kustannuksia, mutta silti esitetään julkiseen talouteen lisämenoja. Jos tarkoitus on saada kuntatalous tasapainoon, niin eihän nyt mitenkään voida päätyä vastustamaan poliittisen päätöksen kustannusvaikutusten selvittämistä. 

Sote-uudistuksen yhteyteen vasemmistohallitus ja Kokoomus kannattavat uutta puoluetukea, jopa 5-8k€/valittu aluevaltuutettu. Keski-Suomessa tämä tarkoittaisi n. 350k€/v suoraa tulonsiirtoa veronmaksajilta poliittisille puolueille, joiden rahoittamiseen ei veronmaksajien rahaa tulisi käyttää ollenkaan! Tämän rahan voisi käyttää vaikkapa sote-paleluihin, joita tässä uudistuksessa on tarkoitus kehittää. Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielimen päätös 2022 talousarviosta julkaistaan toivottavasti pian ja päästään katsomaan, minkä verran siellä on budjetoitu puoluetukeen. Alueen TA22 on muuten heti tässä vaiheessa 30% pakkasella, mikä kertoo tämän uudistuksen mittaluokasta.

Sote-uudistuksen tärkein perustelu oli sote-menojen kasvun pysäyttäminen ja aluevaltuustossa tämä on otettava tosissaan. Ei verorahoja voi jaella puolueille, jos ihmiset eivät pääse lääkäriin. Olen aluevaaleissa aito oikeistolainen vaihtoehto, joka ei hyväksy uusia, toissijaisia menoja poliittisilla päätöksillä.

Vaalikoneet ovat avanneet jo Sanoma ja IL.

Rauhallista joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta 2022!

+4
Matias Holmström
Sitoutumaton Jyväskylä
Ehdolla aluevaaleissa

Ehdolla aluevaaleissa Keski-Suomessa ja varavaltuutettu Jyväskylässä. Opiskelen kyberturvallisuutta JYU:ssa ja olen virkavapaalla upseerin virasta. Aidosti oikeistolainen vaihtoehto.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu