Keskusteluhaaste EU:n elpymisrahastosta

Ekonomisti Tuomas Malinen on jättänyt haasteen pääministeri Sanna Marinille osallistua keskustelutilaisuuteen EU:n elpymisrahastosta.

Malinen toteaa, että keskustelu poliitikon ja asiantuntija välillä ei ole kaikilta osin reilu, eikä se olisi kuulijoidenkaan etu. Rohkaistakseen kuitenkin Suomen inspiroivinta naista osallistumaan keskusteluun, Malinen pyytää häntä ottamaan mukaansa yhden asiantuntijan. Vastaavasti Malinen kutsuu mukaansa yhden poliitikon.

Elpymisrahastoa kritisoidessani saan usein kuulla, etten ehkä ymmärrä sen kokonaisetua Suomelle, tai että sen hyödyt ovatkin monimutkaisia ja näkyvät vasta pitkällä aikavälillä. Silti elpymisrahastoa ei mediassa puolusteta juurikaan muilla argumenteilla, kuin että se on hyvä, koska EU tarvitsee sitä, koska se on hyvä.

Rahastoa sitä vastoin kritisoidaan useiden asiantuntijoiden ja poliitikkojen toimesta ja he tekevät sen omalla naamallaan. Kritiikki perustuu taloustieteeseen, talouspolitiikkaan, EU:n sopimuksiin, valuuttaunionin ongelmiin jne. Kannattaa tutustua myös pelastusrahasto.fi

Keskustan Mikko Kärnä on keksinyt jostakin, että rahastosta kieltäytyminen tarkoittaisi käytännössä eroa EU:sta (mikä taas automaattisesti johtaisi ajautumista Venäjän tiukkaan syleilyyn?). Perusteluja ei taaskaan kuulu. Sitä vastoin EU:n (ja elpymisrahaston) nettomaksajamaat Puola ja Unkari vastustivat rahaston sitomista oikeusvaltioperiaatteeseen, mutta Saksa kiirehti apuun ja muokkaamaan rahaston ehtoja Unkaria ja Puolaa tyydyttäväksi.

Kokoomus taas esiintyy vastuullisena talouspuolueena, mutta se ei sanallakaan ole kritisoinut elpymisrahaston taloudellisia ja poliittisia epäkohtia. Eikö se näe, vai eikö se välitä niistä? Eikö edes Elina Lepomäki uskalla nostaa esiin rahaston taloudellisia epäkohtia?

En kannata EU:sta eroamista. En kuitenkaan purematta niele sitä, että sen jäsenmaat voivat rellestää taloutensa nurin ja kaatua jatkuvasti toistensa armoille. EU:ta on alettava kovin sanankääntein ohjata sellaiseksi, että se aidosti tukee jäsentensä taloutta ja vahvistaa kansalaistensa hyvinvointia.

Matias Holmström

Kyberturvallisuuden opiskelija Jyväskylästä. Opintovapaalla Rajavartiolaitoksen virasta ja sitoutumaton ehdokas Perussuomalaisten listalla kuntavaaleissa 2021, Autoileva ja veneilevä motoristi ja isä, joka opettelee yrittämisen alkeita toiminimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu