Keskusteluhaaste EU:n elpymisrahastosta
Ekonomisti Tuomas Malinen on jättänyt haasteen pääministeri Sanna Marinille osallistua keskustelutilaisuuteen EU:n elpymisrahastosta.
Malinen toteaa, että keskustelu poliitikon ja asiantuntija välillä ei ole kaikilta osin reilu, eikä se olisi kuulijoidenkaan etu. Rohkaistakseen kuitenkin Suomen inspiroivinta naista osallistumaan keskusteluun, Malinen pyytää häntä ottamaan mukaansa yhden asiantuntijan. Vastaavasti Malinen kutsuu mukaansa yhden poliitikon.
Elpymisrahastoa kritisoidessani saan usein kuulla, etten ehkä ymmärrä sen kokonaisetua Suomelle, tai että sen hyödyt ovatkin monimutkaisia ja näkyvät vasta pitkällä aikavälillä. Silti elpymisrahastoa ei mediassa puolusteta juurikaan muilla argumenteilla, kuin että se on hyvä, koska EU tarvitsee sitä, koska se on hyvä.
Rahastoa sitä vastoin kritisoidaan useiden asiantuntijoiden ja poliitikkojen toimesta ja he tekevät sen omalla naamallaan. Kritiikki perustuu taloustieteeseen, talouspolitiikkaan, EU:n sopimuksiin, valuuttaunionin ongelmiin jne. Kannattaa tutustua myös pelastusrahasto.fi
Keskustan Mikko Kärnä on keksinyt jostakin, että rahastosta kieltäytyminen tarkoittaisi käytännössä eroa EU:sta (mikä taas automaattisesti johtaisi ajautumista Venäjän tiukkaan syleilyyn?). Perusteluja ei taaskaan kuulu. Sitä vastoin EU:n (ja elpymisrahaston) nettomaksajamaat Puola ja Unkari vastustivat rahaston sitomista oikeusvaltioperiaatteeseen, mutta Saksa kiirehti apuun ja muokkaamaan rahaston ehtoja Unkaria ja Puolaa tyydyttäväksi.
Kokoomus taas esiintyy vastuullisena talouspuolueena, mutta se ei sanallakaan ole kritisoinut elpymisrahaston taloudellisia ja poliittisia epäkohtia. Eikö se näe, vai eikö se välitä niistä? Eikö edes Elina Lepomäki uskalla nostaa esiin rahaston taloudellisia epäkohtia?
En kannata EU:sta eroamista. En kuitenkaan purematta niele sitä, että sen jäsenmaat voivat rellestää taloutensa nurin ja kaatua jatkuvasti toistensa armoille. EU:ta on alettava kovin sanankääntein ohjata sellaiseksi, että se aidosti tukee jäsentensä taloutta ja vahvistaa kansalaistensa hyvinvointia.
EKP:n Lagarde ehdottaa elpymisrahastosta pysyvää työkalua
Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajan Christine Lagarden mielestä EU-johtajien pitäisi harkita, voitaisiinko 750 miljardin euron elpymisrahastosta tehdä pysyvä työkalu.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006674618.html
Ja kesäisessä blogissaan kuulemma ehdottaa, että EU:sta tehdään liittovaltio…
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtääkseni Lagarde on päinvastoin ehdottanut, että euroalue saisi yhteisen budjetin. Sehän olisi kuolinisku EU:n liittovaltiokehitykselle ja haaveelle koko unionin kunnon budjetista. Jompaankumpaan on pakko päätyä. Minusta olisi parempi, että Ruotsi ja Tanska ovat budjetissa mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Elvytys-rahastossa on kyse niin paljon muista taka-ajatuksista, Euroopan yhdentymisen edistäminen, kapula rattaisiin kansallisuus-mielisille aatteille jotka saattaisivat jopa motivoida jonkun valtion eroamaan EU:sta joskus.
Malisen ja Marinin keskustelussa puhuttaisiin ihan muusta kuin mitkä ovat todelliset syyt siihen, että vasemmisto kannattaa pakettia.
Ilmoita asiaton viesti
Jos rahaston on tarkoitus pitää Italia Eurossa, se pitäisi onkia poliitikoista ulos. Ei EU voi, eikä sen tarvitse, perustua valheelle ja luimistelulle.
Pitkällä tähtäimellä EU voi menestyä vain rehellisellä ja reilulla perustalla.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisista poliitikoista tätä voi olla vaikea onkia ulos, koska siinä on ristiriita, mitä Suomen kansa tahtoo vs. mitä poliitikot haaveilevat. Mutta Brysselin suuremmat poliitikot haaveilevat sen verran avoivemmin asiasta julkisuudessa, että tarkoitusperät eivät jää niin syvälle piiloon arvailun varaan.
Christine Lagarde visioi blogissaan täysin avoimesti, että Euroopan yhdentymisen pioneerin Robert Schumanin mainitsemat olosuhteet ovat käsillä, nyt on syytä rakentaa Euroopan laajuista yhteisvastuuta ”de facto”, jotta se saadaan helpommin hyväksyttyä myöhemmin pysyväksi de jure -tilanteeksi. Muovaillaan kriisistä uudenlainen Eurooppa. Tiiviimmässä yhteisvastuussa oleva.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ionmittler/euroopan-unioni-kiihdyttaa-kehitystaan-liittovaltioksi/
Yhdentymis-paketti ei ole ensisijaisesti korona-paketti ollenkaan, vaan kultainen tilaisuus kiihdyttää Euroopan Unionin liittovaltio-kehitystä. Jota monet tahot odottavat kuin kuuta nousevaa.
Ilmoita asiaton viesti
On Kokoomuksen taholtakin tullut kriittisiä puheenvuoroja mutta puolue-eliitti on vaiennut ne kuoliaaksi. Hyviä EU-virkoja odotellessa…
Ilmoita asiaton viesti
Marin ei haasteeseen vastaa, eikä hän muutenkaan enää tule puhumaan elpymisrahastosta kenellekään mitään. Menee mukavuusalueen ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Malista vaivaa suuruudenhulluus ja puutteellinen realiteettien taju. Hän on täällä ehdottanut, että Suomi eroaa eurosta ja eristää itsensä Euroopasta jonkinlaisella viikonlopun aikana toteutettavalla vallankaappauksella. Malinen on povannut pikaista maailmantalouden romahdusta niin monta kertaa, että hänen uskottavuutensa on alle nollan.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmantalouden romahdusta povaavat useat analyytikot. Keskuspankkien elvytys pitkälti pitää talouden suurinpiirtein pyörimässä.
Mikäli Malinen on puuhastelija, niin tämähän on Marinille helppo keikka.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministerillä on muutakin tekemistä kuin osallistua julkisuustyrkkyjen kampanjoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Marinilla ei ole aikaa Suomen veronmaksajille tarjoaman tolkuttoman suuren velkapaketin puimiseen julkisesti, sehän on selvä ymmärtämättömyyden merkki k.o. asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Melkoinen julkisuustyrkkyhän se Marin on itse.
Ilmoita asiaton viesti
EU on ihan hyvä ajatus, mutta nykymuodossa erittäin epädemokraattinen.
Jos ei näitä elvytysrahoja maksettaisi ja Italia menisi kupit nurin – tod. näk. joku muukin maa menisi (esim. Espanja) ja EU hajoaisi.
Tämän jälkeen voitaisiin rakentaa parempi EU – kunhan pöly laskeutuisi.
Alempana olevissa linkeissä povataan talouteen karmeata skeidaa.
– Nythän kaikilla EU-mailla on vapaat kädet eli EU ei rajaa alijäämiä jne.
– EU-maat ottavat kilpaa velkaa ja rahaa painetaan laakerit punaisina ja varmaan eniten luodaan rahaa tietokoneiden kautta.
– Suomelle lainat ovat ”ilmaisia” korkojen suhteen. Eihän valtiot tule maksamaan velkojaan koskaan.
Mihin tämä päättyy, sitä en tiedä, kun jo veikkaavat, että 2021 vuoden alku voi räjähtää käsiin:
Eli vuoden alussa on jo uusi EU/Euro-kriisi:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ekp-varoittaa-tikittavasta-pankkipommista-ensi-vuoden-alku-kriittista-aikaa-euroopassa/588ea0dc-aad2-4b3f-b34a-63edae3b205c?fbclid=IwAR37Dy3rpnbbOvBmsdnacdiwe2uV6xwR0a_97nueoalLpj7eE0ObzwM8eXQ
EKP yllyttää valtioita velkaantumaan entisestään – talouden herättelyyn varataan 500 miljardia euroa entistä enemmän
https://yle.fi/uutiset/3-11690292
Suomella kuluu nyt velanhoitoon ennätyksellisen vähän rahaa – eikä muutosta ole näköpiirissä
https://yle.fi/uutiset/3-11424333?fbclid=IwAR1SOTkc-Ym2eTYtB-W1FAp3YUes6AZnE7lyJcodVHw7kPtbOYpxltPmu_8
Brexit on ensi vuodenvaihteen jälkeen täyttä totta eikä vain pahaa unta tai utopistista unelmaa. Se voi olla myös typeryyden Euroopan ennätys, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007676740.html?fbclid=IwAR0uKp-pO7lIh5XlmXTz0C4U6DFhxulgaH-iQYkAuI0FkGmzy5W95zoQUfo
Eli nesteessä ollaan. Tuosta kaikesta saa helpolla käsityksen, että se joka ei nyt ota velkaa ja ”elvytä”, hänestä tulee loppupeleissä maksaja.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Malisen olisi syytä mennä toviksi työharjoitteluun vientiteollisuuden pariin ulos tutkijan kammiosta realimaailmaan niin ehkä ymmärrys siihen miksi Suomelle, viennistä elävälle maalle on tärkeä EU-alueen talouden piristyminen corona-kriisin jäljiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Arto se meinaa, ettei Maliselle ja muille kriitikoille ole tärkeää talouden piristyminen. Näin huikeaan argumenttiin on paha sanoa mitään, joten kai ne sitten väärässä olevat. Kun eivät piristymistä kannata, outoja tyyppejä…
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti kannattavat, mutta kytkevät, kuten Malinen, elvytysrahaston vastustamiseen aivan muita asioita jotka eivät siihen liity, kuten liittovaltiokehityksen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta tulee mieleen vanha kunnon Baghdad Bob, joka kiisti medialle Irakin olevan häviön partaalla samalla kun jenkkien panssarien kolina kuului jo esikaupungissa: Liittovaltiokehitys ei liity mitenkään tähän, kaikki on vain vääräuskoisten valheita.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei ollut Merkelin surkeimmasta päästä kompromissi..Tukikytkentä siirtyy vain vuodella.Merkelille hatunnosto siitä eiiä asetti ihmiset etusijalle toisin kuin mainittujen maiden johtajat.
Ilmoita asiaton viesti