Montaako luottamustehtävää ehdit laadukkaasti hoitaa?

Olen ehdolla aluevaaleissa Keski-Suomessa. Aluevaaleissa valitaan aluevaltuusto, joka valmistelee hyvinvointialueiden toimintaa v. 2022 aikana. Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023. Tämä uudistus on sinänsä tarpeellinen ja tärkeä, koska monet kunnat eivät selviä edes pakollisista lakisääteisistä tehtävistään. Jos raha ei riitä nyt, ei se riitä tulevaisuudessakaan, kun väestön vanheneminen ja yleistyvät mielenterveysongelmat lisäävät sote-menoja entisestään.

Alueuudistusta kritisoidaan mm. turhaksi hallintotasoksi ja poliitikkojen suojatyöpaikaksi. Itsekin suhtauduin kriittisesti siihen, että sama henkilö voi nyt toimia kunnanvaltuustossa, aluevaltuustossa ja eduskunnassa. Lisäksi poliitikot ovat ehdolla pankkien ja osuuskauppojen vaaleissa ja osallistuvat myös järjestötoimintaan. Tässä suhteessa on oikein pohtia sitä, miten montaa luottamustehtävää itse kukin kykenee laadukkaasti hoitamaan.

Toisaalta viime kesän kuntavaaleissa äänestys-% oli n. 55 eli alhaisin 70:een vuoteen! Käytännössä puolet äänioikeutetuista päättää, miten kaikkien asioita hoidetaan. Nyt puolueet keräävät ehdokkaita aluevaaleihin ja on äänestäjän ja veronmaksajan etu, että ehdokaslistat saadaan täyteen, kaikille äänestäjille mahdollisimman hyvä ehdokas äänestysaktiivisuus mahdollisimman korkeaksi. Näin aluevaltuustolla on vahva luottamus rakentaa näitä sote- ja pelastuspalveluita. Tässä mielessä on kaikesta huolimatta haitallista kieltää ihmisiä asettumasta ehdokkaaksi heidän ammattinsa tai nykyisten luottamustehtävien perusteella.

Omalta osaltani teen tässä selväksi, että mikäli tulen valituksi aluevaltuustoon, pyydän eroa Keski-Suomen koulutuskuntayhtymä Gradian valtuuston varajäsenyydestä ja Jyväskylän seudun joukkoliikennelautakunnan jäsenyydestä. Tällä haluan varmistaa kaksi asiaa: ensinnäkin omien luottamustehtävien laadukkaan hoitamisen ja toiseksi mahdollisimman monen perussuomalaisen osallistumisen ja vaikuttamismahdollisuudet kuntapolitiikassa. Tämä on mun keino varmistaa se, etteivät luottamustehtävät kasaudu liikaa samoille henkilöille.

Hyvinvointialueen hallintosääntö muodostetaan v. 2022 aikana ja ei voi olla korostamatta, että Jyväskylän tapauksessa n. puolet kaupungin budjetista siirtyy hyvinvointialueelle. Nyt on erittäin tärkeä pelin paikka ja mahdollisuus vaikuttaa siihen, tuleeko alueestasi “turha himmeli” vai kustannustehokas ja palveluita kehittävä organisaatio. Toivottavasti saamme Keski-Suomeen menokuria vaalivan ja lakisääteisiin ydintehtäviin keskittyvän aluevaltuuston.

0
Matias Holmström
Sitoutumaton Jyväskylä
Ehdolla aluevaaleissa

Ehdolla aluevaaleissa Keski-Suomessa ja varavaltuutettu Jyväskylässä. Virkavapaalla Rajavartiolaitoksesta, opiskelen kyberturvallisuutta. Autoileva ja veneilevä motoristi ja sivutoiminen yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu