Mitkä ovat kunnan ydintehtävät?

Aktivoidutaanpa taas, kiireisen kevään, rentouttavan kesän ja uuden opiskelusyksyn alettua.

Kuntavaaleissa saamani 217 ääntä riittivät PS:n 1. varavaltuutetun paikkaan Jyväskylässä. Kiitos niistä. Budjettini oli 90€, jolla sain kirjoittaa vaalilehteen ja jakaa nuo muutama sata lehteä valitsemalleni alueelle. Olen erittäin tyytyväinen tulokseen. Nyt olen ehdolla aluevaaleissa ja tein johtopäätöksen, että kampanjoin lähinnä somessa. Se riittää mihin riittää, minä en ala maksamaan mainoksia. Mieluummin ostan osakkeita. Aluevaaleista myöhemmin, nyt sananen kaupungin taloudesta.

Minusta kunnan ydintehtävät ovat edelleenkin terveys, sivistys ja turvallisuus ja muu on toissijaista. Tämä tarkoittaa, että tiukassa rahatilanteessa tingitään muista, paitsi noista ydintehtävistä. Terveys tarkoittaa sote-palveluita, jotka siirtyvät v. 1.1.2023 hyvinvointialueiden vastuulle. Sivistys tarkoittaa koulutusta aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Esim. peruskoulun ryhmäkoossa pitää pyrkiä n. 20-30 oppilaaseen ja erityisopettajia tarvitaan lisää. Turvallisuus sitten varmistaa, että nuo kaksi aiempaa tehtävää voidaan hoitaa luotettavasti.

Tilanteessa, jossa raha ei riitä kunnan ydintehtäviin, on neljä ratkaisua: yleisin keino on ottaa velkaa eli verottaa tulevia sukupolvia. Ikävin keino on korottaa veroja eli heikentää ostovoimaa. Hankalin keino on lisätä työllisyyttä, mutta se aihe tarvitsee oman videon. Paras keino sitten on vähentää menoja. Ainakin Jyväskylässä valtuuston puheenvuoroja seuratessa kuulostaa, että alijäämä ja velka huolettaa eniten juuri poliitikkoja, mutta juuri poliitikot vastustavat kaikkia alijäämän pienentämiseksi tehtyjä keinoja, joita virkamiehet esittävät. Säästöjä on kuitenkin pakko tehdä, jos menot ovat tuloja suuremmat.

Jyväskylässä isoja säästöjä voidaan saada mm. rakennushankkeista. Esim. Lyseon osalta on hullua, että museovirasto antaa raamit remontille, mutta maksaja on käytännössä kunta. Myös pesäpallostadionin kustannukset uhkaavat nousta. Urheiluhankkeissa on erikoista se, että esim. pesäpalloliitto ja muut liitot määrittelevät kriteerit areenalle, mutta veronmaksaja maksaa laskun. Sama koskee osittain Hippos-hanketta, johon on onneksi saatu yksityistäkin rahoitusta. Minusta kilpa- ja huippu-urheilu eivät ole kunnan ydintehtäviä.

Kaupungilla on paljon myös suhteellisen pieniä, mutta sitäkin turhempia kuluja ja niistä kasvaa iso menoerä. Mitä hyötyä veronmaksajille on esimerkiksi virkamiesjohdon ja kansanedustajien metsästysreissuista? Tässä on selvästi 10k€ leikkausvara edustusmenoihin. Oma lukunsa ovat kaupungin jakamat avustukset järjestöille ja yhdistyksille. Kaupunki tukee joitakin urheilu- ja kulttuuriyhdistyksiä ja toisia taas ei. Tässähän ei tueta lapsia ja nuoria, vaan yhdistyksiä. Paras tapa tukea nuorten harrastustoimintaa olisi antaa jokaiselle nuorelle palveluseteli, jonka käyttökohteen hän saisi ITSE päättää. Minusta ei ole oikein, että virkamiesten työaikaa menee näiden avustushakemusten käsittelyyn. Tämäkään ei ole kunnan ydintehtävä.

Suomessa järjestösektori on käytännössä julkishallinnon jatke, joka toimii julkisella rahalla. Tämänhän opimme Veikkaus-kohusta. Yhdistykset rahoittavat puolueita ja poliitikkoja; mekanismi on läpeensä sairas. Poliittisesti on mahdotonta päästä sopuun siitä, mille yhdistyksille tulisi myöntää avustuksia ja mille ei. Järjestökentälle tekisikin hyvää, jos kaupunki asteittain lopettaisi avustukset kokonaan esim. kahden valtuustokauden aikana. Tarvittavia palveluita voisi tarvittaessa ostaa yrityksiltä. Järjestöjen tukeminen ei ole kunnan ydintehtävä.

Tietäisittepä, millaisia summia ja minkälaisille yhdistyksille rahojamme jaetaan…!

Säästöjä on löydettävissä ydintehtävien ulkopuolelta. Niin kauan kuin valtio ja kunnat huseeraavat joka paikassa tukihimmelien kautta, ei aitoa kansalaisyhteiskuntaa pääse koskaan syntymään. Terveyspalvelut ja koulutus on mahdollista ylläpitää jopa paremmin, jos julkinen sektori keskittyy ydintehtäviinsä.

+1
Matias Holmström
Sitoutumaton Jyväskylä
Ehdolla aluevaaleissa

Ehdolla aluevaaleissa Keski-Suomessa ja varavaltuutettu Jyväskylässä. Virkavapaalla Rajavartiolaitoksesta, opiskelen kyberturvallisuutta. Autoileva ja veneilevä motoristi ja sivutoiminen yrittäjä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu