Korona, mustat joutsenet, uudet armeijat

Vanha viisaus kertoo, että kenraalit varustautuvat aina menneisiin sotiin. Ja häviävät tämän vuoksi.

1900-luvun alkupuolella, vain hetkeä ennen ensimmäistä maailmansotaa monet eurooppalaiset armeijat harjoittelivat ratsuväkihyökkäyksiä. Ja olihan se kieltämättä ollut tehokas ase – sata vuotta sitten. Nyt se oli auttamattomasti vanhentunut.

Uudet armeijat eivät ensimmäisessä maailmansodassa enää taistelleet tällä tavalla. Sen sijaan ne kaivoivat juoksuhautoja ja aseistivat sotajoukot konekiväärein. Vanhakantaiselle ratsuväelle kävi kalpaten. Kaikki innostuivat juoksuhaudoista, varsinkin Ranska, joka rakensi massiivisen Maginot-linjan nousevaa sotilasmahtia Saksaa vastaan.

Mutta toisen maailmansodan koittaessa Ranskan kohtaloa ei ratkaistu enää juoksuhaudoissa. Uudenlaiset armeijat olivat rakentaneet nopeita tankkeja, ja aseistaneet ne tykein, ja kävivät salamasotaan. Vanhakantaisista juoksuhaudoista ei ollut mitään hyötyä, koska tankeilla oli helppo kiertää ne. Kaikki innostuivat tankeista, varsinkin Neuvostoliitto.

Vaikka tankeista oli kiistatonta hyötyä toisessa maailmansodassa, oli niidenkin pian aika väistyä. Uudet armeijat rakensivat ketteriä helikoptereita ja hävittäjälentokoneita ja satelliittikäyttöisiä ohjuksia, joilla tankkien tuhoaminen oli nopeaa ja helppoa. Vanhakantaisista tankeista ei ollut enää kummoistakaan hyötyä. Kaikki innostuivat hävittäjistä, varsinkin Yhdysvallat.

Pian oltiin tilanteessa, jossa hävittäjillä oli kovin vähän käyttöä. Uudenlaiset armeijat pukeutuivat Leviksen farkkuihin ja Lacosten t-paitoihin, vyöttivät uumalleen pommivöitä tai AR15-sarjatuliaseita ja soluttautuivat tavallisten ihmisten joukkoon. Vanhakantaisista hävittäjistä ei ollut juurikaan hyötyä Saksassa toimivaa Punaista armeijakuntaa, Hamasia, Ranskassa toimivia islamistisoluja tai Vietnamin viidakoissa lymyileviä Vietkong-sissejä vastaan. Kaikki innostuivat sissisodankäynnistä, kadunmies-ekstremismistä ja tee-se-itse-terrorismista.

Ja niin taisteleminen jatkui.

Kunnes eräänä päivänä, pitkän ja uuvuttavan verenvuodatuksen jälkeen Eurooppa yritti lopettaa taistelemisen. Eurooppa allekirjoitti rauhansopimuksia, rakensi EU:n ja Schengenin ja yhteisvaluutan.

Yritettiin elää rauhassa, tiiviisti yhdessä.

Kunnes kaukana maailman laidalla, Wuhanin kaupungissa alkoi levitä SARS-CoV-2-koronavirus. Uusi valloittaja ei taistellut millään tunnetulla menetelmällä, eikä se välittänyt ihmisten keskenään sopimista valtioliitoista tai rauhansopimuksista. Se käytti hyväkseen vapaita rajoja ja edullisilla kuljetusmenetelmillä yhteenkytkeytyneitä ihmismassoja ja tarttui ihmisestä ihmiseen pisaratartuntana aiheuttaen keuhkokuumetta ja äkillistä hengitysvaikeusoireyhtymää. Ja se surmasi useita ja kauhistutti lukematonta määrää ihmisiä.

Tarinan opetus?

Kuten alussa todettu, kenraalit ja yhteiskunnatkin varustautuvat usein menneisiin sotiin. Ja häviävät tämän vuoksi. Suurin vahvuus koituu usein suurimmaksi heikkoudeksi. Kehitys synnyttää aina uuden tasapainotilan, joka hetken päästä korvautuu uudella.

Kuten aina ennenkin, koronan leviäminen helpottui olennaisesti rauhan ajan uudesta tasapainotilasta. Vanhakantaiseksi koetut valtioiden rajat olisivat estäneet sen leviämistä, mutta kehitys vie ihmiskuntaa suuntiin, joita ei aina ole aivan yksinkertaista ennustaa.

Jos asiat menevät niinkuin ne yleensä menevät, ihmiskunta oppii korona-kriisin aikana paljon ja sopeuttaa toimiaan, jotta koronan jälkeläisiltä tulevaisuudessa vältyttäisiin. Luomme rakenteita, joiden arvellaan turvaavan seuraavaa kriisiä vastaan. Ja näin toimiessamme tulemme luoneeksi seuraavan kriisin ainekset.

+++

Olen Ylen kanssa eri mieltä siitä, ettäkö korona olisi niin sanottu Musta joutsen – siis Nassim Talebin käsitteellistämä yllättävä, erittäin epätodennäköinen, systeemisen muutoksen aiheuttava tapahtuma.

Koronan saapumisen olisi voinut ennustaa, jos ei muusta niin vaikkapa sen SARS- ja MERS-nimisistä sisaruksista.

Kun ihmiskunta päätti kollektiivina pakkautua valtaviin kaupunkeihin, siirrellä jäseniään eestaas busseilla, junilla, lentokoneilla, myös maiden välillä, saivat korona ja kaltaisensa saavat parhaan mahdollisen kasvu- ja leviämisalustan. Nopeasti ja laajalle leviävät taudit eivät ole yllätys vaan voimakkaasti verkottuneen yhteiskunnan vääjäämätön seuraus.

Tällaiseksi maailma on haluttu rakentaa, ja tällainen se on.

Kysymysmerkiksi enää jää se, miksi virallinen Suomi edelleen vatuloi välttämättömien toimenpiteiden vuoksi.


Lähdemateriaali: Ian Vatco & Quora,  Sean McFate:n Goliath. 

MatiasTurkkila
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Perussuomalainen-lehden ja Suomen Uutisten päätoimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu