Suomi on vuosia kahden rintaman sähkösodassa
Onko sähköverkkoyhtiöille sallittu aikaisempi tuottoprosentti niin kiveen hakattu suure, että sen muuttamisesta valtio eli veronmaksajat joutuvat mahdollisiin korvauksiin?
Energiaviraston päätös kohtuullistaa sähkön siirtohinnoittelua uudessa vuosien 2024–2027 ja 2028–2031 valvontamallissa sai lähes kaikki sähköverkkoyhtiöt takajaloilleen, kun yhtiöt päättivät hakea viraston päätöksiin muutosta markkinaoikeudessa tammikuun lopussa.
Jo ennakkoon on tiedossa, että sähkön siirtohinnoista tullaan lähes satavarmasti käymään taistelua korkeinta hallinto-oikeutta myöten, sillä markkinaoikeudessa hävinnyt osapuoli tulee asiasta valittamaan.
Aikaa tähän kuluu eri arvioiden mukaan kahdesta neljään vuotta.
ECT-sopimus perustana
Nyt kierrokset asiassa kiihtyvät. Suomen suurimman verkkoyhtiön Carunan institutionaaliset omistajat yhdysvaltalainen pääomasijoitusyhtiö KKR (40 %), kanadalainen opettajien eläkerahasto Ontario teachers’ pension plan (40 %), ruotsalainen eläkerahasto AMF (12,5 %) ja eläkevakuutusyhtiö Elo (7,5 %) valittivat Energiaviraston mallista Maailmanpankin alaiseen välimiestuomioistuimeen ICSID:iin.
Kysymys siitä, loukkasiko Energiaviraston päätös kansainvälisten sijoittajien oikeuksia on äärimmäisen mielenkiintoinen. Perusteena valitukselle on Suomenkin allekirjoittama investointisuoja- eli ECT-sopimus, jolla säädellään kansainvälisiä energia-alan sopimuksia.
Esimerkiksi Fortum on haastanut ECT-sopimuksen perusteella Venäjän valtion välimiesoikeuteen, koska Venäjä laittomasti takavarikoi Fortumin omaisuuden maassa.
Onko aiempi tuotto tae tulevasta tuotosta?
Carunan omistajien kohdalla ei kuitenkaan ole kysymys omaisuuden takavarikoimisesta eikä toiminnan estämisestä.
Kyse on siitä, onko Energiaviraston päätös kohtuullistaa eli alentaa sähköverkkoyhtiöiden tuottoja sellainen asia, jossa ”valtio muuttaa lainsäädäntöään ennakoimattomasti siitä lainsäädäntöympäristöstä, johon valtio on aikaisemmin sitoutunut”.
EU-lainsäädännön ja Suomen omien lakien puitteissa Energiavirastolle on annettu täysi toimivalta säädellä sähköverkon monopoliyhtiöiden tuottotasoa.
Onko yhtiöille sallittu aikaisempi tuottoprosentti niin kiveen hakattu suure, että sen muuttamisesta valtio eli veronmaksajat joutuvat mahdollisiin korvauksiin?
Suomi on esimerkki
Aika näyttää, mutta vasta kolmen neljän vuoden päästä. Ylen haastattelussa energiaoikeuden professori Kim Talus sanoo, että valtioilla on investointisuojasta huolimatta oikeus muuttaa energiamarkkinoiden sääntelyä. ”Jokainen toimija tietää, että sääntelyyn voidaan tehdä muutoksia.”
Suomi toimii nyt esimerkkinä ICSID:n prosessissa, jonka seurauksia joudutaan ECT-suojan osalta punnitsemaan koko EU:ssa.
Siirtohinnoittelussa jää aina ja kroonisesti käsittelemättä se tosiasia, että valtaosa investointikustannuksista kohdistuu pienen haja-asutusalueella asuvan asiakasryhmän sähkön saannin varmistamiseksi.
Nykyisin kustannukset jyvitetään tasan kaikkien kuluttajien kesken, joten taajamassa asujat subventoivat maaseudulla asuvien elämää.
Ilmoita asiaton viesti
Perusmaksu mökillä 40 € ja taajamassa jotain 30 €, siis siirron perusmaksu ja sama siirtofirma. Olen vahvasti harkinnut lopettaa tuon mökin liittymän.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaisin että siirtoyhtiö tasaa tuolla tavoin vapaa-ajan asuntojen vähäistä kulutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo siis mökkikäytössä aurinkopaneeli + akku on aika kova.
Ilmoita asiaton viesti
Carunapekka ja muut idiootit tekivät sellaisen mokan josta kärsivät tulevatkin polvet. Itse olen maksanut tuhansia euroja ylimääräistä veroparatiisin ja sijoittajaketkuille” carunapaskan ”vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, järjetöntä että sähkölaskussa sen sähkön osuus on pienin.
Ilmoita asiaton viesti
Toisessa liittymässä sähkön osuus 10e ja ”paskacarunan” osuus 90e.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mokien ”äiti”, joka on unohtunut: Ennenvanhaan sanottiin, älä osta ranskalaista autoa, siitä on liikaa harmeja. Olisi pitänyt samaa soveltaa ranskalaisiin ydinvoimaloihin – pidä näppisi irti niistä. Mutta kun eivät pitäneet, saatiin …..
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kesäkuukausina on sähkölaskut olleet meillä suorasähkö lämmitteisessä talossa siten että sähkö on ollut n. 15 euroa ja siirtolasku sähköveroineen n. 80 euroa. Sitä perusmaksun 35 euron/kk osuutta siirtohintalaskussa ihmettelen kun liittymismaksussa jo maksetaan kerralla tuhansia euroja.
Talvella ovat lähempänä toisiaan. Sähkö n. 90 euroa ja siirto veroineen n. 125 euroa.
Ilmoita asiaton viesti
Taisipa olla ent kokoomuslainen pääministeri Katainen joka sanoi että lakiteitse voidaan estää ylihinnoittelu ja niin verkhinnoittelu lähti laukalle?
Niin kuka sitten laskee mitä verkon ylläpito maksaa ja niiden kaapelien maahan kaivaminen?
Ilmoita asiaton viesti