Ympäristöpalkinto Puolan fosforivuodon löytäjälle

Ympäristöpalkinto Puolan fosforivuodon löytäjälle

Jätekipsivuoren fosforivalumat Gdanskissa kuormittavat Itämerta tiettävästi yhtä paljon kuin Suomen kaupungit yhteensä. Kun asia myöhemmin ilmeisesti tarkentuu ja varmistuu ja ryhdytään asianmukaisiin toimenpiteisiin vuodon hallitsemiseksi, niin voisi olla paikallaan asianomaisen suomalaisen henkilön henkilön tai yhteisön palkitseminen julkisella tunnustuksella.

Tällainen tunnustus voisi olla Tasavallan presidentin ympäristönsuojelupalkinto, mutta sitä ennen tämä palkinto tulisi säätää uudestaan.

Tasavallan presidentin ympäristönsuojelupalkintoja jaettiin vuodesta 1973 muutaman vuoden ajan. Niitä jaettiin henkilöille ja yhteisöille, jotka olivat ansioituneet alalla.

Vaatimattomuuteni melkein estää kertomasta, että allekirjoittanut oli asiassa aloitteen tekijä. Toimin noihin aikoihin Suomen Työn Liiton toimitusjohtajana. Laadin palkinnon säännöt ja tein presidentille ehdotuksen. Presidentti, joka oli vilpitön suomalaisen työn kannattaja, ilmoitti olevansa mielellään mukana tällaisessa hankkeessa.

Jostakin syystä palkinnon jakamisesta luovuttiin, kun vaihdoin toisen työpnantajan palvelukseen. Silloinen liiton hallituksen puheenjohtaja Rolf Ilvesviita katsoi, että ympäristönsuojelu ei kuulunut liiton toimialaan.Olin asiasta eri mieltä. Palkinnon alkuperäisenä ideana oli, että suomalaista työtä tulee tehdä siten, että ympäristöstä pidetään asianmukaisesti huolta.

On aivan oikein, että esim. Talvivaaran ym. kaivoksille annetaan tiukkoja lupaehtoja. Vastaavasti, jos teollisuutemme kehittää erinomaista ympäristönsuojelutekniikkaa, niin se voisi olla julkisen palkitsemisen arvoista toimintaa.

Mielenkiinto ympäristönsuojelua kohtaan on tänä päivänä jo maailmanlaajuisestikin huomattavasti aktiivisempaa kuin 70-luvulla. Näinä päivinä Tasavallan presidentin ympäristönsuojelupalkinnolla voisi olla ns. sosiaalinen tilaus.

Matti Höök

 

MattiHk
Kokoomus Kerava

VTM, sotaorpo, sotalapsi,metsästäjä, kalamies, kirjoittaja, kuntoilija ym.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu