Hiilinielut

Hesari kävi hyökkäykseen porvaripuolueita vastaan:
Tutkijat yllättyivät Petteri Orpon tiedekritiikistä: ”Ei ole ehtinyt tai halunnut perehtyä”

Kuitenkin artikkelissa mainitaan:”LUKESSA tehtiin menetelmämuutoksia ennen viimeisintä hiilinielulaskelmaa. Nuo muutokset lisäsivät metsämaiden maaperän päästöjä eli siten pienensivät nettonielua.
Merkittävin muutos oli turvemetsämaiden päästön kasvu, kun ilmaston lämpenemisen vaikutus turpeen ja karikkeen hajoamisessa otettiin huomioon.”

Käyttävätkö muut EU-maat tätä LUKEn uutta laskentamenetelmää? Veikkaan että ei. Eikö laskentamenetelmien tulisi olla yhtenäiset jos niiden pohjalta aletaan määrätä sanktioita eri maille?

”Osassa menetelmistä Suomi on kansainvälinen edelläkävijä, jolta muut Euroopan maat ottavat mallia.”

Tuo vahvistaa epäilykseni että tässä eivät todellakaan ota Suomesta mallia. Miksiköhän tähän uuteen malliin siirryttiin nyt? Tuliko ympäristöministeriltä ohjausta?

”Suomen maankäyttösektori muuttui vuonna 2021 ensimmäistä kertaa hiilinielusta päästölähteeksi. Maankäyttösektori tarkoittaa maa- ja metsätaloutta sekä muuta maankäyttöä.
Käänne johtuu lähes ennätyksellisen suuresta hakkuumäärästä ja toisaalta metsän kasvun hidastumisesta. Metsän nielu kutistui niin paljon, ettei se enää kumonnut muita maankäytön päästöjä, joita syntyy esimerkiksi turvepeltojen raivaamisesta.”

Vahingossakaan hesari ei mainitse tässä yhteydessä esim. tuulimyllyjen tai kaupungien vaatimaa maankäyttöä vaan nostaa esimerkiksi turvepeltojen raivaamisen.

Kommenteissa sitten keskitytään Orpon ja Purran arvosteluun tyyliin:
”Luulisi puolueilla ja kärkipoliitikoilla olevan tarpeeksi avustajia auttamassa oleellisten päätöksentekoon vaikuttavien tutkimustulosten tulkitsemisessa. Toivoisin kovasti, että muun muassa mainitut poliitikot tekisivät ratkaisujaan ja ulostulojaan enemmän tieteellisen näytön pohjalta ja vähemmän sokean ideologian tai puhtaan populismin pohjalta.” (suosituin kommentti)
Entäpä jos laskentamenetelmiä on muutettu vastaamaan ideologiaa?

mattihytola
Kokoomus Konnevesi

Suomi on hyvä maa, paras ainakin meille suomalaisille. Mutta voisi se olla vielä parempikin.
"I love my country, it's the government I'm afraid of"

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu