Ketuista, Siileistä ja kriittisestä rotuteoriasta (CRT)

Myönnän heti että tämä juttu on pitkälti lainausta WSJ:n mielipiteissä 19.7. julkaistun Lance Morrowin kirjoituksesta.
Tässä linkki originaaliin: The Hedgehogs of Critical Race Theory
Saattaa olla maksumuurin takana.

”Kettu tietää useita asioita mutta siili vain Yhden Ison Asian” lainaus Archilocikselta. Poliittinen filosofi Isaiah Berlin käyttää tätä vuoden 1953 esseessääm esittämään poliittisen maailman kahtiajakoa: Osa porukasta on siilejä joiden mielestä kaiken taustalla on se Yksi Iso Asia , jatkossa YIA, joka vaikuttaa kaikkeen, olkoot se sitten vaikka talous, ilmastonmuutos tai yhteiskunnan epätasa-arvo. Ketut puolestaan ottavat ongelmat yksittäisinä, toki toisiinsa osin limittäytyneinä asioina. Ketut eivät näe jotain YIA:ta ratkaisuna kaikkiin ongelmiin.

Mr. Morrow nostaa kirjoituksessaan esiin tällä hetkellä ehkä vauhdikkaimmin etenevän YIA:n, nimittä CRT:n eli kriittisen rotuteorian. CRT:n taustalla on Italialaisen marxistin, Antonio Gramscin ajatukset joiden mukaan yhteiskuntaa ei voida muuttaa pikkuhiljaa, vaan muutos vaatii nykyisen järjestelmän täydellisen romahduttamisen, CRT:ssä yhteiskuntaluokan on vain korvannut rotu. CRT:ssä ihmisoikeudet eivät paina mitään koska nekin ovat vain valkoista ylivaltaa.

CRT:n mukaan rotu on se YIA ja se ratkaisee kaiken. Mahdollisuuksien tasarvo ei sen mukaan auta yhtään mitään, sillä rotusorto on syvällä yhteiskuntien rakenteissa ja yleensä ihan kaikessa ja se vaikuttaa kaikkeen siten että valkoiset hyötyvät. CRT:n mukaan valkoisilta tulee tehdä tulon- ja vallansiirtoja mustille jos mustia on vähemmän johtotehtävissä tai jos mustien elintaso on keskimäärin valkoisia heikompi. CRT:n mukaan jokainen valkoinen on tahtomattaankin ja tiedostamattaan rasisti. Jotkin CRT:n edustajat ovat sitä mieltä että ainoa oikea tapa hyvittää historiassa koettu orjuus ja rotusorto, on tulevaisuuden orjuus ja rotusorto jossa roolit on käännetty toisinpäin. Tällaiset vaatimukset ovat sitten saaneet kannatusta myös valkoisten sosialistien keskuudessa jotka näkevät tässä mahdollisuuksia keikuttaa poliittisia valtasuhteita. Tältä pohjalta sitten vaaditaan poliisin lakkauttamista, poltetaan autoja ja ryöstellään kauppoja.

Ihmeellistä kylläkin näin rasistinen YIA on saanut merkittävää jalansijaa USA:ssa aina lastentarhoista yliopistoihin, säätiöihin, museoihin, suuryrityksiin (Muistattehan Coca Cola: ”Try to be less white”), armeijaan ja kaikkien hallinnon tason virastoihin saakka. Ja nyt tähän ansaan on astellut myös presidentti Biden. Meilläkin on alkanut näkyä merkkejä tällaisesta ajattelusta esim. että kaikki hyvä Suomessa on revitty aikoinaan mustien orjien selkänahasta, tavalla tai toisella. Tästä aiheesta löytyisi paljon lisääkin kirjoitettavaa mutta tässä nyt tällainen lyhyt yhteenveto. Englanninkielisestä mediasta voi kukin kaivaa lisää jos kiinnostaa.

Vanhemmat protestoivat CRT:n opettamista vastaan PHOTO: ETIENNE LAURENT/SHUTTERSTOCK
+1
mattihytola
Kokoomus Konnevesi

Suomi on hyvä maa, paras ainakin meille suomalaisille. Mutta voisi se olla vielä parempikin.
"I love my country, it's the government I'm afraid of"

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu