Tekniikka&Talous on sekin vihreän siirtymän pauloissa
Havahduin T&T lehden kolumniin jossa hehkutettiin vihreää siirtymää jättipottina Suomelle.
”konsulttitoimisto Boston Consulting Groupin helmikuussa julkaiseman arvion mukaan ilmastonmuutoksen torjunta vaatii maailmanlaajuisesti 3 000–5 000 miljardin dollarin vuotuisia sijoituksia”
Mistähän arvoisa kolumnisti ajattelee noiden rahojen tulevan? Ne kerätään veroina tai veroluontoisina energiamaksuina länsimaiden kansalaisilta. Jos näitä sitten jaetaan tuurivoima-investointeihin tai Wittusten terästehtaisiin, niin mitähän se tarkoittaa Suomen kilpailukyvylle tai Suomen teollisuudelle jota kolumnisti väittää ensirakkaudekseen. Aivan, tuotannon entistä kiivaampaa siirtymistä Kiinaan!
Pääkirjoituksesta: ”Business Finland muistuttikin heti vaalien jälkeen vihreiden investointien tärkeydestä ja valtion roolista toimintaympäristön laadun varmistajana. Viesti on helppo toistaa tässä. Vihreä siirtymä ei enää pysähdy. Ne maat, jotka tekevät kaikkensa pysyäkseen siinä mukana, voittavat. Hidastelijat häviävät väistämättä.”
Ei muuta kuin rahaa jakoon ja äkkiä! Eiköhän sitä muutama miltsi irtoa hyville veljille jotka keksivät jonkin vihreän hankkeen, avainsanan ”vety” kun muistaa vaan mainita.
130 miljoonaa verorahaa akkuhankkeisiin
Hiilivoimasta luovuttava 4.5 kertaa nykyistä nopeammin…
Alas on T&T vajonnut. Sähkönsiirtoa käsittelevässä jutussakin kirjoitettiin 100 kilowatin sähkölinjoista. Tekninen ymmärrys ja kritiikki vallitsevaa politiikka kohtaan puuttuu täysin. 15 vuotta sitten T&T:llä oli vielä hampaat ja osaamista.
On huomattu, joo. Pitäiskö siitä karsia tuo talous järkenään pois, jotta pysyttäisiin asiassa?
Ilmoita asiaton viesti
Voisi ottaa myös tekniikankin pois.
Ilmoita asiaton viesti
”Mistähän arvoisa kolumnisti ajattelee noiden rahojen tulevan? Ne kerätään veroina tai veroluontoisina energiamaksuina länsimaiden kansalaisilta.”
Suurin osa investoinneista tehdään yksityisellä rahalla. Toki julkistakin rahaa käytetään mukana kiihdyttämässä investointitahtia.
Esimerkiksi SSAB:n masuunien uusiminen tehdään siinä järjestyksessä kuin niiden taloudellinen käyttöaika vähenee. Hiukkasen varmaan kiihdytetään. Näihin käytetään 4,5 miljardia euroa. Tämä löytyy pääosin yhtiön kassasta ja uusintainvestointi olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä lähivuosikymmenien aikana.
Osa investoinneista maksaa itse itsensä takaisin siten, että ne esimerkiksi vähentävät fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Mistähän se yksityinen raha tulee? Kuluttajat pakotetaan sitten lainsäädännöllä ostamaan esim vihreää terästä tavallisen sijaan. Kyllä näissä veronmaksaja ja kuluttaja on lopulta se maksumies.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelisin tutustumaan hiukkasen talouden toimintaan.
Yksityinen raha tulee taloudellisesta aktiviteetista. Raha ei ole joku staattinen asia, jota on tietty määrä olemassa. Kun taloudellinen aktiivisuus kasvaa, rahan määrä kasvaa.
Ja investoinnit lisäävät taloudellista aktiivisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä siirtymä on kulkutaudin tyyppinen joukkopsykoosi.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä siirtymä ei suinkaan ole joukkopsykoosi. Sensijaan kyseessä on välttämätön teknistaloudellinen murros, jossa yhteiskunnat irtautuvat fossiilisista energianlähteistä ja niiden lieveilmiöstä, kuten saastuminen, energialähteiden rajallisuus ja polittiset riskit.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, harvinaisten maametallien kaivaminen maasta on hirveä saastuttaja ja koska ne on harvinaisia niin niitä pitää kaivaa ihan koko ajan syvemmältä ja peruuttamattomat luontotuhot moninkertaistuu.
Ilmoita asiaton viesti
Samalla Metso Outotecin, Atlas Copcon, Epirocin ja Sandvikin teknologioiden kysyntä kasvaa. Aika mukavaa, että alan suurimmat toimijat ovat suomalaisia ja ruotsalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, louhitaan kalliot murskeeksi jolla voidaan peittää tuulivoiman tieltä hakattu metsämaa. Ja katetaan suot aurinkopaneeleilla niin johan torjutaan luontokatoa.
Ilmoita asiaton viesti
Sä kun varmasti seurailet näitä asioita niin sulla varmasti on tietoa paljonko tulee hiilijalanjälkeä yhdestä Kiinasta Suomeen kuskatusta 40 jalan kontista. Jospa tämä siirtymä aloitetaan siitä että suomalainen yritys siirtää Suomessa myytävien tuotteiden valmistuksen tänne. Päästöt on taatusti pienemmät jos tavaraa kuskataan rekoilla vaikkapa 300 km.
Ilmoita asiaton viesti
Yleisellä tasolla, kuljetuksen aikaansaamat päästöt ja kustannukset suhteessa kuljetettavaan tuotteeseen yleensä ovat yleensä pienet (pl lentorahti). Vaikkapa kuluttajatuotteissa paljon suurempi merkitys on työvoimakustannuksilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on lopputulos, kun isoja ja epäselviä käsitteitä käytetään toistensa synonyymeinä sen enempää tarkentamatta niiden sisältöä.
Siitä saadaan sitten tällaista Korhosen argumentaatiota, jonka mukaan kaikki saman tai samankaltaisen käsitteen alle mahtuvat idioottimaisuudetkin pitää sukkana hyväksyä, koska jostain muusta saman käsitteen sisään mahtuvasta on hyötyä.
Suomalaisten pitää ostaa paljon sähköautoja, koska muuten Wärtsilä ei saa vetymoottoreita kaupaksi amerikkalaisvarustamoille.
Suomalaisten pitää lopettaa sellun keittäminen ja tehdä metsistä hiilinieluja, koska muuten Wittusen ei voi rakentaa Suomeen terästehdasta.
Jne.
Ilmoita asiaton viesti
3000 – 5000 miljardia vuosittain on mielestäni aika paljon olemattoman ongelman ratkaisemiseksi. Haiskahtaa rahastukselta. Win-win kaikki voittaa paitsi länsimaiden kansalaiset ja kuluttajat.
Ilmoita asiaton viesti
Haluaako joku helppoa rahaa, tonni vetoa että Inkoosta ei tule grammaakaan vedyllä tehtyä vihreää eikä minkään muunkaan färistä terästä 2026.
Ilmoita asiaton viesti
En usko että tulee edes 2036. Wittusen on silloin elellyt herroiksi Bahamalla jo 10 vuotta TEMmiltä ja BFltä saamillaan rahoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Meinasin kirjoittaa kyseisetä jutusta tänne Puheenvuoroon, mutta en ehtinyt. Eläkeläisellä nuo kiireet painaa päälle….
Kolumnin on kirjoittanut Janne M. Korhonen, joka netin mukaan on Turun yliopiston tutkijatohtori, filosofiasta väitellyt…. Tässä suora kopio yhdestä hänen lauseestaan: ”Kaikkien haastattelemieni asiantuntijoiden, kaikkien lukemieni katsausten ja kaikkien tekemieni laskelmien tieto osoittaa johdonmukaisesti samoihin johtopäätöksiin”.
Korhonen puhuu laskelmistaan, mutta ei ole rasittanut lukijoitaan yhdelläkään numerolla vihreästä siirtymästä. Insinöörinä sanon, että juttu on puhdasta höttöä ja hypetystä, jos ei Tekniikka & Talous – lehteen saa aikaan yhtään numeroarvoa. T&T:n arvostus kyllä menee tällaisten juttujen myötä.
Jutun alaosiosta löytyy myös tietoa, että valtio on jo jakanut kuudelle yritykselle rahaa 300 miljoonaa vihreään siirtymään. Tästähän olen varoittanut: EU:lta tulevat ja meidän aikoinaan maksamat 3-4 miljardia on korvamerkitty kestävän kehityksen hankkeisiin. Ei tarvitse ihmetellä, miksi teollisuus hypettää mukana. Sinne ne katoavat kehitysrahat kuin vety terässäiliön rakosista. Vedyllä on kapeat hartiat.
Ilmoita asiaton viesti
T&T sikseen, mutta tuossa on hyvä yhteenvetopaperi:
https://ieeexplore.ieee.org/document/9837910
EDIT: 300 miljoonaa vastaa 1,5 vuoden turvetuotantotukea. Vihreään vetyyn sijoitettuna nämä rahat tuottavat varmasti paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Kalevilla menee aina iloisesti sekaisin suora rahallinen varonmaksajien taskusta annettu tuki ja pienempi verokanta.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä siirtymää pitää oman tuloksen vuoksi rummuttaa , kunnes se havaitaan tyhjäksi rummuksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki taistelut lähtien oikeista sodista aina kamppailuihin tekaistuja kriisejä vastaan ovat vain ”kunniallinen” tapa päästä käymään kansalaisten kukkaroilla.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäs media ei olisi hurahtanut hiilihumppaan? Ja näköjään näin vaalien jälkeen länkytys on kahta kovempaa, yritetään nostetta hiilihumppalle, jota jytkytävät kaikki nykyisen eduskunnan puolueet, persutkin. Kiistaa on vain siitä pitääkö olla valmista 2035 vai 2050. Voin sanoa, että valmista ei tule lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Harakka sanoi just A-talkissa että Suomi on ilmastotekniikan huippumaa. Tietääkö joku päivystävä toweri mitä Harakka mahtoi tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kahden insinöörin isä ja myös ”toweri” kyllä tietää, mutta sinulle Lehtinen sitä tietoa on kait turha jakaa, perille se ei mene kuitenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä sun vastaus todisti sen että Harakka päästeli aivan pehmoisia.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan sitä että puolalaiset asentajat ottavat täällä käyttöön kiinalaista tuuli- ja aurinkovoimaa joka tuottaa sähköä sattumanvaraisesti.
Ilmoita asiaton viesti