Veronmaksajan lompakko on jo avattu vihreälle vetytaloudelle
Suomalaiselle P2X Solutionsille 36 miljoonan julkinen rahoitus
26 miljoonaa investointitukea 72 miljoonan hankkeeseen!! Ja kuka uskoo että tämä edes riittää? Vanha kaavahan on että ”kun tähän on nyt kymmeniä miljoonia laitettu niin eihän tätä anneta muutaman miltsin takia kaatua”.
Energiakriisi helpottaa viimeistään ensi talven jälkeen, kun vetytuotanto alkaa, arvioi Harjavaltaan vetylaitosta rakennuttavan yhtiön johtaja
Aha, tämä selvä!
Valitettavasti tätä ja vielä Wittusenin terästehdastakin hullumpaa on suunnitteilla ja veronmaksajan tuella tietysti, EU:n kautta tai suoraan:
Suomi piirtää hurjia vetyputkisuunnitelmia, mutta rahat ovat vielä kysymysmerkki – tältä voisi näyttää vetyverkosto Suomesta Eurooppaan
Eiköhän se energia kannattaisi siirtää sähkönä sinne missä vetyä tarvitaan ja tehdä vety siellä paikan päällä. Sähkön siirtäminen on nimittäin moninverroin helpompaa ja halvempaa. Taitaa tässäkin vedytyksessä eikö vedätyksessä ole kyse siitä että päästää muutamia vuosia maksamaan itselle mahtavaa palkkaa tukimiljoonista ja sitten häivytään pikkuhiljaa takavasemmalle. No tyhmiltä rahat pois!
Muutaman ajan kuluttua rahojen…eikun varallisuuksien haihduttua ilmaan huomataan, ettei se hiilidioksidi niin paha olekaan.
Ilmoita asiaton viesti
”– Meillä on monta hanketta suunnittelupöydällä ja paperilla, mutta tämä on ensimmäinen, jossa ollaan jo kädet kurassa tekemässä töitä. Tämä on päänavaus ja siinä mielessä äärettömän tärkeä hanke, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.”
Lintilä on kerrankin oikeassa. Valtio työnsi tässä omansa ja veronmaksajan kädet kuraan.
Ilmoita asiaton viesti
”Eiköhän se energia kannattaisi siirtää sähkönä sinne missä vetyä tarvitaan ja tehdä vety siellä paikan päällä.”
Tuo tuntuisi järkevämmältä ajatukselta kuin vetyputken vetäminen Eurooppaan. Mutta miinähän en sitä tiedä, tuntuu vain siltä.
Pitäisi kuulla sellaisten ihmisten perusteluja tähän asiaan jotka ovat tätä asiaa enemmän miettineet ja pohtineet ja kenties tehneet laskelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Noihan on käynyt monissa ShITRA:n investoinneissa. Otetaan rahat, mitä on ilmaiseksi saatavissa ja häivytään palmun alle viettämään makeaa elämää ja miettimään seuraavaa kusetusta.
Ilmoita asiaton viesti
Se antaa hankkeelle toden tuntua, kun pannaan jutut riittävän isolleen. Hiukan tuo nyt särähti korvaan, että toimitusjohtaja oli jotakuinkin ensi sanoikseen pyytämässä valtion rahaa hankkeeseen tv-haastattelussa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisedustus Euroopan puhtaan vedyn allianssissa:
Aurelia Turbines Oy
AW Energy Oy
Enersense International Oy
Haminan Energia
Neste
Fortum
P2X Solutions Oy
UPM Kymmene
Wärtsilä
ST1 Nordic
Wasagroup Oy
Spinverse Oy
Seldeon Oy
Jotain saattoi mennä ohi nopeasti silmäiltynä.
https://ec.europa.eu/docsroom/documents/52114
Ilmoita asiaton viesti
Poliittisella tasolla näyttää tällä hetkellä vety menneen
päähän ja veronmaksajien rahaa olevan irtoamassa. Tuulivoiman arvaamattomuuteen on pakko ollut keksiä jotain hätäkeinoa, kun tuulivoimaan on satsattu niin paljon poliittista ja valtioiden pääomaa ja myllyjä on pystyssä entisten metsien paikalla. Uutta rahaa huonon rahan perään sanoo sijoittaja. Vetyä.
Aikaansa seuraavat yritykset haistavan rahan ja tällainen kompus edistää näkyvyydellään rahan irtoamista.
Pikku yritykset saattavat saada hyviä keikkoja selvityksistä ja lausunnoista, ehkä kokeiden tekemisistäkin.
Isot asiaa sivuavilla aloilla toimivat yritykset saavat rahaa sopivasti muotoiltuihin omiin tuotekehityshankkeisiinsa, vallitsevassa hysteriassa saadaan imagoon myyntiä edistävää leimaa ja voi jopa olla, että löytyy jopa uusia ideoita kuten avaruustutkimuksessakin. Jos olisin Wärtsilässä, UPM:ssä, Fortumissa, Nesteessä tai ST1:ssä päättämässä tekisin juuri näin.
Voisin laittaa näihin hyötyihin suhteutetun kynnysrahankin peliin. Ehkä tuulivoimalla tuotettu sähkö tuulisina päivinä ja vedyn kehittäminen sillä paikallisesti tuottaisi joskus markkinakysyntääkin, jos tukirahavirrat jatkuisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Aika kauan kommentit pysyvät uusina. Syy taitaa olla blogin aiheessa….ja ehkä kirjoittajassa. Lehden väki odottelee, että blogi painuu huomiohorisontin taakse.
Ilmoita asiaton viesti
Siirtymä vetytalouteen on yhtä varma kuin siirtymä päästöttömään sähköntuotantoon. Tuulivoima tarvitsi tukea alkuun, mutta on nyt ylivoimaisesti edullisin tapa tuottaa sähköä. Suomesta on tulossa alkuvaiheen tukien avulla tuulisähkön suurvalta. Siksi päädymme myös vetytuotannon suurvallaksi. Useimmiten kannattaa nähdä nenäänsä pidemmälle. Vetytalouden alkuun tukeminen on vähintään yhtä hyvä investointi kuin oli aikanaan tuulivoimatuki.
Ilmoita asiaton viesti
Tsiikaa toi ja sitten kerro omin sanoin miksi tämä fyysikko on väärässä.
https://youtu.be/Zklo4Z1SqkE
Ilmoita asiaton viesti
Jos täti aloittaa perustelunsa sillä miksei Briteissä ole vielä montaakaan vetyautoa, niin videon voi lopettaa saman tien. Suomessa tuotetaan jo massiivisia määriä vetyä maakaasusta koska se on kemian teollisuuden prosesseille äärimmäisen tärkeä alkuaine. Kuten olet kuullut niin myös vihreän metallin valmistuksessa osana uutta pelkistysprosessia. Tarvitaan myös ammoniakin valmistuksessa, jotta voidaan korvata maakaasu typpilannoitteiden valmistuksessa. Tulevaisuuden vedyn kulutuksesta pitkälle yli 90% käytetään teollisissa prosesseissa. Ei vielä liikenteessä. Sielläkin soveltuu hyvin metaanin valmistukseen. Metaaniautolla minäkin ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei uskallus riittäny kuunnella loppuun asti, siellä tulee raakaa faktaa mm. vedyn ”hirvittävistä” co2 päästöistä ja varastoinnin ongelmista jne. Se että vetyä käytetään prosesseissa ei tarkoita sitä että sillä pystytään tekemään sitä vihreää terästä. Se sun hehkuttama vety on kaikkea muuta kuin päästötöntä vihreää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos täti puhuu hirvittävistä CO2 päästöistä, niin on taas syy olla kuluttamatta aikaa pellen kanssa. Sähköllä elektrolyysillä hajotettu vesi tuottaa happea, vetyä ja lämpöä. Ihan peruskemiaa. CO2 päästöjä syntyi aikana kun vety tehtiin maakaasusta. Opettele sinäkin perusasiat.
Ilmoita asiaton viesti
Siis haaveena on että vetyä tehdään sähköllä ”varastoon” ja haaveena se taitaa pysyä vielä pitkään. Sitä vihreää vetyä ei juurikaan ole mutta mustaa, harmaata, sinistä ja vaaleanpunaista on ja niiden tekeminen aiheuttaa 2% glopaaleista co2 päästöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Matti siis löytänyt tiedon äärelle. Hienoa. Nyt puuttuu enää luetun ymmärtäminen ja tiedon sisäistäminen. Sen jälkeen sitä voikin jo soveltaa tulevaisuuden hahmottamiseen. Ja oma blokisi alkaa hävettää, muttei näihin vanhoihin juuri kukaan enää palaa jos et erehdy mukaan politiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
”KOKOOMUKSEN puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä Suomen uusi kukoistus on lähellä kuin matalalla roikkuva omena, jos seuraava hallitus ei sen poimimista tyri.
Omena koostuu puhtaasta energiasta, vetytuotannosta ja vihreästä teollisuudesta.
”Näen Suomen mahdollisuudet nousta maailmaa pelastavan vihreän teknologian suurmaaksi todella hyvinä, koska Suomella on jo testattua teknologiaa ja Suomi on pian omavarainen sähköntuotannossa, josta valtaosa on fossiilitonta. Meillä on tilaa, meillä on osaamista ja innovaatiot”, Orpo sanoo HS:n haastattelussa.”
Ei hyvää päivää! Orpo suorastaan ajaa kaikki fysiikasta ja teknologiasta jotain ymmärtävät kokoomuslaiset PS:n leiriin.
Ilmoita asiaton viesti
Nää tee-se-itse fyysikot, taloustietäjät ja geneetikot varmaan kaikki äänestävätkin persuja. Joskus kannattaisi nykyisten kokkariäänestäjien kuunnella mitä elinkeinoelämällä on kerrottavana Vihreästä siirtymästä ja sen välttämättömyydestä. Siksi Orpokin suunnistaa kohti Vihreiden ohjelmaa. Elinkeinoelämä Kokoomuksen vaalikamppikset kustantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Elinkeinoelämän tarkoitus on tehdä rahaa ja paljon, nyt kun se naamioidaan vihreäksi niin buimoset hurraa onnesta soikeina. Ei uskoisi että aikuiset ihmiset menee tohon lankaan ihan jatkuvasti mutta minkäs teet kun ideologia ja järki ei mahdu samaan päähän. Mitä täällä pystytään tekemään vihreämmin huomenna kuin mitä se tehtiin eilen?
Ilmoita asiaton viesti
Elinkeinoelämä tietää missä taloudessa raha jatkossa pyörii. Se pyörii energia- ja vetytaloudessa. Sinne tehdyt investoinnit tuottavat nyt hyvin. Sehän on myös suomalaisten etu, ettei sähkö maksa tolkuttomasti eikä kansalaisten tarvitse maksaa hiilipäästöistä.
Ilmoita asiaton viesti
No miksi tähän sitten tarvittiin veronmaksajaa jos tämä on niin hyvä bisnes? Hankkeen puuhamies on muuten ollut TEMmin hommissa ja varmaan Lintilän tuttuja. Eipä ihme että 26 miltsiä irtosi vastikkeetta.
Ilmoita asiaton viesti
Johtuisiko siitä, että uudenlainen teknologia tuppaa pilottina olemaan kalliimpi rakentaa, eikä etenkään nykyisellä sähkön hinnalla kilpailukykyistä. Jos jäädään odottelemaan halvan sähkön aikoja, niin haaskataan tuotekehityksen ja tuotteistamisen vuosia. Tulevaisuuteen investointi on myös yhteiskunnalle hyvä investointi. Yhteiskunta investoi myös koulutukseen, tieteeseen ja tutkimukseen. Näissä tuotto on vielä paljon epävarmempaa. Kahdestakymmenesta prosentista peruskoulun käyneistä tulee silti vaan persuja.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä veikkaat koska tämä alkaa tuottamaan niitä miljardeja Suomen kassaan?
Ilmoita asiaton viesti
Vetymaailmasta unelmoimisen ohella on huolehdittava siitä, että ydinenergian rakentaminen ei hidastu, ei myöskään se kehittäminen. Ydinenergia kun on se ihmiskunnan kestävä energialähde, siihen joudutaan tulevaisuudessa turvautumaan yhä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti