YLE ei kestä faktaa ellei se sovi agendaan

Eilen YLEN uutisissa oli tämä sään ääri-ilmiöitä käsittelevä kolumni.

Katastrofielokuvat kalpenevat kesän 2021 sääuutisten rinnalla

YLE antoi armeliaasti mahdollisuuden keskustella kolumnin aiheesta. Kuitenkin jossain vaiheessa monet sään äärimmäisyyttä, ilmastotoimia tai nykyisen ilmaston muutoksen poikkeuksellisuutta kyseenalaistavat kommentit ja kommenttiketjut katosivat. Eräässä omassa hävinneessä kommentissani kirjoitin, että sään ääri-ilmiöistä johtuvissa katastrofeissa kuolee nykyisin vain kymmenesosa siitä määrästä ihmisiä mitä 1900-luvun alussa vaikka väestön määrä on nelinkertaistunut. Ilmeisesti tämä olisi vesittänyt liikaa kolumnin alarmistista sanomaa, sillä pian se poistettiin.

Minulla heräsi kuitenkin epäilys, että poistettiinko se siksi, että kerroin kenties muunneltua totuutta (jonka olin sisäistänyt eräästä Climatism-nimisestä opuksesta). Päätin selvittää asiaa EM-DAT tietokannasta johon tallennettu kaikenmaailman katastrofit. Poimin sieltä ilmastoon liittyvät yli 100 000 henkeä surmanneet luonnonkatastrofit. Yli 10 000 surmanneita oli jo niin paljon että olisi teettänyt jonkin verran työtä saada niistä järkeviä kaavioita. Tuhoisimpia katastrofeja ovat olleet myrskyt, tulvat ja kuivuus. Voi olla että kuivuuden aiheuttamia lukemia on kasvattanut myös joidenkin maiden harjoittama sosialistinen maatalouspolitiikka, en tiedä onko sen vaikutusta poistettu luvuista vai ei.

Jaoin sitten aineiston kahteen osaan
Vuosien 1900-1959 välissä oli tapahtunut 85% kuolemista.
Vuosien 1960-2021 välissä oli tapahtunut 15% kuolemista.

Eli YLE varmaan hylkäsi väitteeni koska väitin että nykyisin kuolee vain kymmenesosa (Akkiä vilkaistuna ero 1910 luvun ja 2010 luvun välillä näyttäisi olevan tätä huomattavasti suurempi, ehkä selvitän sen joskus…). Oikeammin olisi ehkä ollut kirjoittaa että vain kuudesosa. Pahoittelen tätä virhettä ja sitä, että mahdollisesti heikensin jonkin henkilön maailmanlopun uskoa. Tuohon jälkimmäiseen liittyen kuulin sattumalta osan ”tiede”-toimittaja Pasi Toiviaisen ohjelmasta jossa tämä ilmaisi pettymyksensä professori Esko Valtaojaan kun tämä ei suostunut millään uskomaan Rooman Klubin povaamaan maailmanloppuun. Nautinnollista kuunneltavaa jos joku sattuu sen Areenasta löytämään.

+20
mattihytola
Kokoomus Konnevesi

Suomi on hyvä maa, paras ainakin meille suomalaisille. Mutta voisi se olla vielä parempikin.
"I love my country, it's the government I'm afraid of"

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu