YLE, Kiinan energiat ja CREA

Tänä aamuna saimme jälleen kerran kuulla ja lukea YLEn uutisista kuinka edistyksellisesti Kiina lisää päästötöntä tuotantoaan ja täten pystyy kohta vähentämään päästöjään. Mitä tarkoitusta tämä uutisointi palvelee? Pyritäänkö tällä hiljentämään meidän ilmastotoimia kritisoivat tahot jotka käyttävät ”mutta kun Kiina” argumenttia? Oheinen kuvankaappaus IEA:n sivulta osoittaa että päästöttömien kasvu on aika vaatimatonta jos vertaa sitä kuinka fossiilisten hiilen, öljyn ja maakaasun käyttö lisääntyvät. Onneksi YLEn juttu ei ollut tällä kertaa pelkkää Kiinan varauksetonta hehkutusta vaan epävarmuuksia tuotiin esiin.
Eniten jutussa sattui silmään tämä CREA, Centre for Research on Energy and Clean Air. CREA. Eikös näitä asioita tutkivia laitoksia ole jo aikas paljon? No ei siinä mitään jos hankkivat rahoituksensa yksityiseltä sektorilta. ”CREA is registered in Finland, with staff across Asia and Europe. Our work is funded through philanthropic grants and revenue from commissioned research.” Taitaa kuitenkin suomalainen veronmaksajakin rahoittaa tätä noiden tutkimusavustusten kautta. Tutkimuksensa näyttävät koskevan pääasiassa Kiinaa ja Intiaa, miksi meidän pitäisi kustantaa niitä? Ja miksi CREA kiillottaa Kiinan kilpeä?
Tuosta kuvasta kannattaisi huomata, että esittäessään energiasisältöä polttoaineiden lämpöarvojen kautta se pitää sisällään myös perinteisen energiatekniikan häviöt. Kun hiilestä tehdään sähköä, 60% energiasisällöstä menee harakoille. Uusiutuvat tuottavat sähköä suoraan.
Ilmoita asiaton viesti
Viittaatko tällä jotenkin Kiinan päästöihin?
Ilmoita asiaton viesti
Kalevi tarkoittaa että uusiutuvien vähäinen osuus on hiukan vähemmän vähäinen kuin kuvaajasta voisi päätellä. Joka tapauksessa se on kokonaisuuden kannalta mitätön.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinassa kulutuksen kasvu on ollut niin suurta, että sinne on rakennettu lisää kaikkea sähköntuotantokapasiteettia. Mutta kuten Ylen uutisessakin sanotaan, vuodesta 2023 näyttää tulevan ensimmäinen, jona uusiutuvan tuotannon kasvu on suurempi kuin kulutuksen kasvu. Parhaassa tapauksessa se voisi tarkoittaa sitä, että Kiinan päästöhuippu on ohitse.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kauppasota eskaloituu, tai jopa muuttuu sodaksi, sieltä varmaan lähtee länsimaiset vieläkin ripeämmällä tahdilla kuin nyt, onneksi muutosta takaisin vanhalle mantereelle on jo.
Ilmoita asiaton viesti
Missäköhän Kiinalaistarhassa ovat käppyrät syntyneet ?
Ilmoita asiaton viesti
Pari vuotta takaperin uutisoitiin, että Kiina lisää kivihiilen polttamista n. 30 % vuoteen 2030 mennessä. Tämä 30 % on enemmän, kuin mitä USA: n ja Euroopan kivihiilen käyttö konsanaan.
Ilmastollisesti Kiinasta ei ole sikäli mitään hyvää kerrottavaa, mikäli totuudessa pysyttäydytään, vaikkakin näennäisesti pisäävät myös ns. vihreää energiantuotantoa kivihiilen taustalla.
Ilmoita asiaton viesti
Miksiköhän YLE ja tämän jutun https://yle.fi/a/74-20049265 mukaan myös CREA yrittävät viherpestä Kiinaa? Luulen että näin yritetään saada kansa hyväksymään meidän ilmastotoimemme helpommin.
Ilmoita asiaton viesti
Miten tämä liittyy ilmastoon? Kiinassakin on kyse ilmansaasteista, joihin hiilidioksidi kuuluu vain paikallisesti päästölähteissään.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina tavoittelee olevansa hiilineutraali vuonna 2060.
Asiaa tutkivat tutkimuslaitokset Center for Research on Energy and Clean Air Crea ja Global Energy Monitor Gem. Niiden mukaan Kiina hyväksyi viime vuonna 106 gigawattia uusia hiilivoimaloita, mikä tekee keskimäärin kaksi voimalapäätöstä per viikko.19.3.2023 / Google
Ilmoita asiaton viesti
https://yle.fi/a/74-20049265 ”Kiinan hurja panostus uusiutuvaan energiaan voi saada sen päästöt taittumaan jo parissa vuodessa”
Niin, mielestäni tämä YLEn uutinen vääristeli totuutta Kiinalle myönteiseen suuntaan. Ja antoi ymmärtää että tuuli- ja aurinkovoima ratkaisisi jotain. Positiivista oli että nyt mainittiin myöskin ydin- ja vesivoima päästöttöminä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalaiset osaavat mediapelin.
Vuoteen 2060 on vielä 37 vuotta.
Euroopassa ei noin yksinkertaista asiaa oivalleta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ne epävarmuudet mahtoivat olla? Noita käppyröitä kun katsoo, niin ei tule epävarmuuksia mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kivihiiltä poltettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin yhden vuoden aikana ja tänä vuonna sitä poltetaan vielä enemmän jne. ~70% kaikesta käyttää nykyään Kiina ja Intia. Intia tekee uuden ”kiinat” ja samalla suomalaisten suhteelliset päästöt laskee kuin lehmän häntä vaikka tuplaisimme päästömme tänään.
Luulen että yllä mainituissa maissa piipuissa ei ole minkäänlaisia savukaasusuodattimia, siinä olisi meidän osaamisella mahis tehdä miljardivoitot.
Ilmoita asiaton viesti
Jos päättävätkin laittaa suodattimet piipun nokkaan, niin ostavat yhden ja kopioivat sitten loput. Vähän kyllä epäilen että eivät välitä pienhiukkas ym. päästöistä yhtään mitään vaikka tavallinen rahvas kuolee hengitystietauteihin. Eliitillä on ilmastoinnit suodattimineen ja huvilat vuoristossa.
Ilmoita asiaton viesti
Voisihan niitä joku suomalaisvirma siellä Kiinassa niitä tehdä ja ”rojaltit” tänne.
Ilmoita asiaton viesti