Kaukolämpöä tarvitaan myös tulevaisuudessa mutta millä sitä tehdään?

Aika kornia että vähiten luontoa ”tuhoavat” kivihiili ja turve on laitettu kieltoon ennenkuin korvaavaa energialähdettä on olemassa ja se taas johtaa siihen että hinnat nousee ja metsää kaatuu. Helen jo kertoi nostavansa kaukolämmön hintaa vaatimattomasti vain 30%, luulen että näitä korotuksia tulee muuallakin koska osa lämpövoimalaitoksista on myyty ulkomaalaisille sijoittajille. Helen kertoi myös että tulevat nostamaan sähkön hintaa jotenka ”ilpojen” ilmainen lämpöenergia on kohta niin kallista että ei maksa sijoitustaan koskaan takaisin.

Tossa HS jutussa kerrotaan että puuta pitää polttaa 2.5 kertainen määrä jotta saa saman verran energiaa mitä turpeesta saa. Ja toi puukasa on vain yhden lämpölaitoksen tarpeisiin. Kokkola toi Latviasta laivalastillisen haketta ja se riittää pakkaspäivänä yhden vuorokauden tarpeisiin yhdessä kaupungissa. Aika iso aukko tulee metsään kun yhden talven puut on haketettu yhtä kaupunkia varten.

Kaukolämpöä tuotettiin Suomessa 38,1 TWh vuonna 2019, josta uusiutuvilla polttoaineilla 15,3 TWh, fossiilisilla polttoaineilla 13,2 TWh, turpeella 5,7 TWh ja muilla energianlähteillä 4,0 TWh. Jos uusituvilla tarkoitetaan puuhaketta niin sen käyttö pitää siis tuplata jotta saadaan yhtä paljon lämpöä asiakkaille, sekö on ”kestävää” .

Jos puun käyttökin kielletään veroja nostamalla niin mitä tilalle ja nopeasti koska kylmiä talvia on taatusti tulossa vaikka poliittiset ilmastoukot muuta väittää.

Luonnontilainen turvesuo on muuten huomattava metaanin PÄÄSTÖlähde ja se metaani menee täysin hukkaan tonne ilmastoon ja se metaani on vieläpä 23 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Tässäkin maassa on kohta energiaköyhiä perheitä joilla ei ole varaa lämpöön ja sähköön. Toivotaan siis että tuleva talvi on erittäin lämmin.

Pannaas tähän vielä hauska käppyrästö siitä miten Suomen talvet ovat kuumentuneet kiihtyvästi. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä oikealla hiirulan napilla ja avaa uuteen välilehteen.

+8

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu