Lämmityskausi alkoi taas aikaisemmin kuin viime vuonna.
Aika mielenkiintoinen ”kehitys” täällä pohjolassa samaan aikaan kun koko muu maailma on ennätyskuuma, tai ainakin niin väitetään. Tänään ensimmäiset tulet kakluuniin
Mutta tosiaan jos nyt jo alkaa lämmityskausi niin se tulee olemaan ~7kk pitkä. Siinä on monelle ihmettelemistä että millä se lämpö saadaan tehtyä ja/tai maksettua, varsinkin jos kaikki lämmitys on sähkön varassa.
Ite tein polttopuuta yhtä paljon mitä paloi viime talvena mutta nyt näyttää siltä että olin liian optimistinen ja ne ei tule riittämään. Onneksi on ”jemmassa” tuulenkaatamia ja pystyyn kuolleita runkoja.
Mutta eihän siinä pitänyt näin käydä vaan päinvastoin, lämmityskauden piti lyhentyä!
Syyskuu on ollut melkoisen lämmin.
En ihmettelisi ollenkaan, jos lokakuusta tulisi tavallista kylmempi.
Vuoden keskilämpötila ei hirveästi muuttuile.
Ilmoita asiaton viesti
Myös kevät oli kylmä.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi käydä niin että kevät puuttui välistä kun talvi muuttui kesäksi muutamassa päivässä. Toivottavasti ei käy niin että kesä muuttuu yhtä nopeasti talveksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä viime talvena oli poikkeuksellisen kylmää, ainakin täällä Pohjanmaalla. En muista ennen samanlaista pyörrettä liitereissämme. Poltan jatkossakin toissakevään puuta,joka on saanut olla liiterissä 1,5 vuotta.
Olen jo kosteuden poistamiseksi lämmittänyt hellaa harvakseltaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä viime talvena oli poikkeuksellisen kylmää, ainakin täällä Pohjanmaalla.”
Ihmisen muisti on huono, samoin kyky arvioida esim. keskilämpötilaa. Viime talvi oli nykyisessä, lämmenneessä ilmastossa muisto siitä mitä talvet normaalisti ovat Suomessa olleet. Talvi 2023-24 ei kuintenkaan ollut lähellekään niin kylmä kuin talvet esim. 1980-luvulla.
Asian voi käydä toteamassa helposti täällä:
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961
Paikkakunnan jälkeen alasvetovalikosta vuodenajaksi talvi, niin näkee miten kylmää talvea indikoivat pitkä siniset palkit harvenevat, ja niiden tilalle tulee yhä useammin vertailujakson 1991-2020 keskiarvoa lämpimämmästä talvesta kertova punainen palkki.
Sama juttu kesien kanssa.
Sama juttu koko vuoden keskilämpötilan kanssa.
Se on oikeastaan ihan se ja sama mitä Esson baarin miehet ja muutkin tavan tallaajat ovat oman rajallisen kokemuksensa perusteella mieltä lämpötiloista. Eivät he ole keskellä yötä merkkaamassa ylös lämpötiladataa edes omasta mittaristaan, tai laskemassa keskiarvoja. Siis niitä lukemia, joilla on ilmaston kannalta todellista merkitystä. Niitä kerää Ilmatieteen laitos ja muut tahot, jotka mittaavat lämpötiloja hyvin laajalti ja jatkuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
Se on ollut ennätyksellisen lämmin, ellet ole huomannut.
Ei se kuitenkaan korreloi lokakuun lämpötiloja.
Ilmoita asiaton viesti
…mutta kun lämpökupoli ja kaikki muu …
Ilmoita asiaton viesti
Viime lokakuu oli aivan jotain muuta kuin tulevat. Olen pitänyt kirjaa lämpötiloista kymmenien vuosien ajalta.
En viitsisi alkaa kirjoittamaan viime vuoden lämpötiloja Ne ovat satavarmasti jotain muuta,kuin kuvitelmat tulevasta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin olen menetellyt minäkin. Allakkapino alkaa olla metrin korkuinen.
Tänä aamuna +1,2 astetta klo 06.00 aamusella.
Ilmoita asiaton viesti
No onneksi kovilla pakkasilla tuulta riittää ja meillä on maailman halvin sähkö ja siirtohinnat ja verot. Ainakin jos mediaa on uskominen…
Ilmoita asiaton viesti
Nyt voi kokoomuspersukin nähdä että näin on.
Ei tarvitse kuin löytää sen osoittava sivusto.
Ilmoita asiaton viesti
Olisko paree että jos sun anti aiheeseen loppui niin mee maate.
Ilmoita asiaton viesti
Tulin tänään puolen päivän jälkeen Kainuusta alaspäin ja siellä pyöri vain osa myllyistä. Yhdellä alueella oli 5 myllyä, joista vain 2 pyöri ja 3 seisoi eli käytössä oli 40%. Sattumalta Fingridin data kertoi valtakunnan tasolla samoihin aikoihin tuulituotantoa olleen käytössä n. 2600 MW, mikä on 37% kapasiteetista. Niukkaa tarvetta on siis jaettu, tuulta oli kyllä tarjolla.
Ilmoita asiaton viesti
Olen enempi kuin pettynyt tulkinnoistasi.
Kun tulit tänne muutama hetki sitten,niin teit tulemisesi luonnon ystävänä.
Moni lisäkseni saattoi uskoakin Sinuun.
Nyt haet pienimpiä tuulilukemia vahvistaaksesi tuulituotannon olemattomuutta.
Nyt tuulituotanto on 4600 MW
En koskaan uskonut sinun olevan tuulivoiman vastustaja viimeiseen tappiin
Olet puolesi valinnut, joten siihen on tyytyminen. Onnea matkaan.
Onneksi olkoon Niemi Olet löytänyt ryhmän johon ilmeisesti kuulut. Siellä sinun ei tarvitse ajatella omista mielipiteistäsi saati tulevasta. Muutamat muut tekevät sen jatkossa puolestasi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvittelet omiasi.
Ilmoita asiaton viesti
Enhän toki olet puolesi valinnut ja ole siitä tosi surullinen
Ilmoita asiaton viesti
”Tulin tänään puolen päivän jälkeen Kainuusta alaspäin ja siellä pyöri vain osa myllyistä.”
Mitä kohtaa et tuosta ymmärtänyt?
Ilmoita asiaton viesti
Olen huomannut saman. Osa myllyistä pyörii normaalisti eli tuulta on mutta osa jököttää paikallaan. Pyritäänkö näin pitämään sähkön hinta sillä tasolla että tuulituotanto kannattaa?
Ilmoita asiaton viesti
Osasyy on myös vikaantuneissa myllyissä.
Virnistelin aikaisemmin olkiluodossa aina kun siellä oleva tuulimylly pyöri ”Jahas nyt on taas ylimääräistä sähköä, kun tuuletin on käynnistetty”… 😉
Nykyisin kyseinen tuulivoimala on purettu, koska se oli melkein jatkuvasti vikatilassa…
Pääsääntönä mekaanisia vikoja vaihteistossa yms. komponenteissa.
Samasta syystä erään haminalaisen datakeskuksen pihastakin on purettu siellä olleita tuulivoimaloita em. syistä…
Näitä pyörimättömiä tuulimyllyjä näkee pilvin pimein, kun lentää euroopan ylitse päiväsaikaan kirkkaalla kelillä. Ja aivan jokaisessa maassa, missä tuulivoimaloita on!
Ilmoita asiaton viesti
https://yle.fi/a/74-20046142
Piti oikein tsekata, että on mikä tilanne Haminan Summassa. Ne ei kyllä pitkään siellä pyörineet, vain 13 vuotta. Ei kannattanut korjata, varsinkin, kun valtion tuet loppuivat.
Nythän datakeskus lämmittää Haminaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt toinen tuulivoimaloista on purettu niin, että jäljellä on enää betonijalka.”
5000 vuoden päästä ihmettelevät että ompa Suomessa ollu monta kuningasta kun löytyy tuhansia teräsbetoni”arkkuja” sieltä täältä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän se on trendi. Saattaa vielä muuttua sellaiseksi, ettei kannata purkaakaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Näitä pyörimättömiä tuulimyllyjä näkee pilvin pimein, kun lentää euroopan ylitse päiväsaikaan kirkkaalla kelillä. Ja aivan jokaisessa maassa, missä tuulivoimaloita on!”
Tuollaisesta mielipiteestä voi lukija saada (väärän) mielikuvan, että suuri osa tuulivoimaloista ei toimi. Jostain kumman syystä sitä megawattia kuitenkin tuuppaa tulemaan tuulivoimasta, ja usein vientiin saakka.
Esim. Tanskassa valtaosa maan omasta sähköntuotannosta on tuulivoimaa. Tanska vie tällä hetkellä sähköä naapurimaihin yli 1000 MW. Tuulivoiman osuus tuotetusta sähköstä noin yli 80%.
Ajankohtaisen tilanteen voi tarkistaa täältä: https://www.svk.se/en/national-grid/the-control-room/
Suomessa tuulivoimaa tuli tänä aamuna puoli seitsemältä 5100 MW, eli lähes puolet enemmän kuin ydinvoimaa. Huomenna (2.10.) tuulivoimaa tulee huomattavasti huonnommin:
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/
Entäpä se vikaherkkyys ja vaikutus kokonaistuotantoon? Suomessa on tällä hetkellä yli 1600 tuulivoimalaa toiminnassa, ja lisää tulee. Ydinvoimaloita on 5, ja tällä hetkellä niistä on pois tuotannosta 2. Näkyy mm. siinä että pörssisähkössä huomenna melkoisen mielenkiintoinen piikki, koska tuuli ei pelasta huonoa perustuotantoa ja alentunutta siirtokapasiteettia Ruotsista.
Tuulivoimaloita pitäisi olla pois käytöstä kerralla useita satoja, jotta oltaisiin prosentuaalisesti samalla tasolla ydinvoiman tuotantoleikkausten kanssa.
Kyllä pitäisi yksinkertaisemmankin ymmärtää, että tuotantoyksiköt lasketaan tuhansissa, kokonaistuotannon kannalta ei ole kummoinenkaan asia jos osa on huollon tai vikaantumisen takia pois käytöstä. Ydinvoimassa taas yhdenkin voimalan vikaantuminen näkyy pörssisähkön hinnassa. Ydinvoimaloiden luotettavuuus näyttää olevan yhä enemmän mallia ”tulivuorenvarma”, joten toivottavasti SMR-voimaloita saadaan pian paikkaamaan sähkön perustuotannossa isojen ja vanhenevien laitosten vikaantumisia. Näyttää kuitenkin harmillisesti siltä että ensimmäiset Suomeen kaavaillut pienreaktorit on tarkoitettu pelkästään kaukolämmön tuottamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, vaikka tanskassa on erittäin runsaasti tuulivoimaa, joutuu se tuomaan sähköä tällä hetkellä 1493MW teholla, eli melkein OL3 reaktorin tuotannon verran.
Ja ihan mainintana, suomessa on tasan kaksi ydinvoimalaa ja 5 laitosyksikköä sähkön tuotannossa.
Olkiluodon laitosten käyttöaste on pyörinyt siellä 95% kohdalla hyvin pitkään, mitä se ei tuulivoimalla saavuta edes kaikki voimalat yhteenlaskien siten, että yksikin pyörii…
Sen verran olen euroopassa lennellyt, että voimaloista seisoo yllättävän suuri osa vaikka tuuliolosuhteet olisivat hyvät ja se näkyy siinä, että esim. saksa tuo sähköä naapureistaan.
Mitä vanhempi tuulivoimala alue, sitä enemmän myllyjä on stoppissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja ihan mainintana, suomessa on tasan kaksi ydinvoimalaa ja 5 laitosyksikköä sähkön tuotannossa.”
Sinä se et koskaan jätä hiustenhalkomista ja saivartelua tekemättä, kun huomaat siihen olevan saumaa. Ja sinähän huomaat.
Sokea Reettakin tietää että Suomessa on viisi ydinreaktoria. Ja että niistä on tällä hetkellä yksi ”paskana”, ja toinen – vähemmän yllättäen – pois käytöstä, koska on myöhässä huoltoaikataulustaan.
”Sen verran olen euroopassa lennellyt, että voimaloista seisoo yllättävän suuri osa vaikka tuuliolosuhteet olisivat hyvät ja se näkyy siinä, että esim. saksa tuo sähköä naapureistaan.
Mitä vanhempi tuulivoimala alue, sitä enemmän myllyjä on stoppissa.”
Tyypillinen esimerkki siitä, että kuvitellaan omilla rajallisilla havainnoilla olevan jotain käytännön merkitystä todellisuuden, tässä tapauksessa valtavan kokonaisuuden, eli koko Euroopan tuulivoimatuotannon kannalta.
Euroopassa tuotettiin viime vuonna tuulivoimalla 420TWh sähköä. Edellisenä vuotena määrä oli 400TWh, eli määrä on kasvussa. Sinun höpinöidesi perusteella voi saada (väärän) mielikuvan siitä että tuulivoimaa tulisi yhä vähemmän, koska voimalat vikaantuvat. Todellisuus on tässä kohtaa taas eri mieltä sinun mielipiteisiisi nähden.
Jos haluat esittää todisteita sille että kyse on merkittävästä asista (että tuulivoimaloita ei ole käytössä), ole hyvä ja tuo esille prosentteja tai muita lukemia, jotka osoittavat minkä luokan asiasta on kyse. Kärpäsen sonnasta vai oikeasti merkittävän suuresta määrästä sähköä. Lentokoneen ikkunasta tekemäsi havainnot ovat sarjaa ”toiveajattelu”. Konkreettiset todisteet esiin, kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
#”Sokea Reettakin tietää että Suomessa on viisi ydinreaktoria. Ja että niistä on tällä hetkellä yksi ”paskana”, ja toinen – vähemmän yllättäen – pois käytöstä, koska on myöhässä huoltoaikataulustaan. ”
Kannattaisiko joskus vähän lukea uutisia tai muita tietolähteitä? Olet niin kujalla kuin lumiukko tästä asiasta.
OL2 generaattorin roottorin vaihtotyö on normaali tehtävä missä tahansa voimalaitoksessa. Aivan sama, millainen voimalaitos on kyseessä, samat viat koskevat kaikkia tahtikoneella sähköä tuottavissa laitoksissa.
https://www.tvo.fi/ajankohtaista/tiedotteetporssitiedotteet/2024/olkiluoto2nsahkontuotantojatkuualhaisemmallatehotasollalokakuussa.html
Loviisa 1 yksikön huolto pitenee muutamalla päivällä alla olevan linkin mukaisesti.
https://www.fortum.fi/media/2024/09/fortumin-loviisan-ydinvoimalaitoksen-ykkosyksikon-vuosihuolto-pitenee-reilulla-vuorokaudella
Jos ylipäätään ymmärrät asiaa, niin ydinlaitoksissa kaikki varmennetaan neljästi ja tarkistetaan vielä useammin. Varajärjestelmiä on niin monta, ettei sellaista katastrofaalista vikaa voi tulla, että kaikki järjestelmät olisivat rikki yhtäaikaisesti. Tai jos tulee, niin meillä on pirusti pahempia ongelmia.
Mutta pointti on siinä, ettei huoltokatko lopu, ennenkuin kaikki järjestelmät ovat vaatimusten mukaisesti toiminnassa.
Vähemmän ydinlaitoksissa on ongelmia, kuin tuulivoimaloissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä olikin ilmeisesti persukokoomuslaisten oma sekoomus. Lehtistä myöten.
Suokaa anteeksi että edes kommentoin.
Olkaa niin viisaita jatkossa kuin vain mieleenne tulee.
Tuskin ketään kiinnostaa.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä, että viimeinkin viilenee.
Tänään oli jo mukava pyöräillä metsään poimimaan puolukoita ja kävellä metsässä ilman, että hikoili kohtuuttoman paljon.
En enää käynnistänyt tänä iltana ”ilmakylmäpumppua” jäähdyttämään kämppää – tykkään nukkua noin 18 asteisessa makuuhuoneessa.
Ilmoita asiaton viesti
Auta armias kuinka kylmä talvi tulee kuuman kesän jälkeen.
Silti vuoden keskilämpötila nousee kaikkialla, ja tulee nousemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs Suomen keskilämpötila on, alle 3°. Olishan se hirveetä jos se nousis yli. Suomessakin keskilämpötila nousee niin että talvisin on ollut vähemmän kylmää.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitäs Suomen keskilämpötila on, alle 3°.”
Niin, Suomen onni on olla yksi maailman pohjoisimmista valtioista nyt kun ilmasto todistettavasti lämpenee kaikkialla maailmassa. Jos Suomi olisi eteläisellä pallonpuoliskolla vastaavilla leveyspiireillä, osa maasta sijaitisi Etelämantereella. Siihen nähden meillä on aivan kummallisen lämmintä, ja siitä tietysti saamme kiittää Golfvirtaa (lauhat talvet) sekä isoa Euraasian manteretta (lämpimät kesät).
”Olishan se hirveetä jos se nousis yli. Suomessakin keskilämpötila nousee niin että talvisin on ollut vähemmän kylmää.”
Höpsis.
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961
Löydätkö tilastosta jonkun paikkakunnan, jossa keväät, kesät tai syksyt eivät olisi lämmenneet (esim. 10 vuoden keskiarvona)?
Vastaan puolestasi: Et löydä, koska sellaista ei Suomessa ole. Kaikki vuodenajat ovat lämmenneet.
Katso huviksesi Kittilän ja Inarin kesätilämpötilat. Katso myös muut Lapin ja Pohjois-Suomen paikkakunnat. Kesät ovat lämmenneet erityisen paljon, samoin kuin talvet.
Jos siis luulet että Suomessa ovat lämmenneet ainoastaan talvet, luulet väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Ventusky:n mukaan Pohjoisnavalla on kohta -20 C kelit. Sieltä ne pakkaset valuu Suomeen pikkuhiljaa. -20 C asti pärjää ilman takkalämpöä, kunhan syksyn kosteus on ensin saatu ajettua rakenteista pois …
Piti aloittaa viikonloppuna takan lämmitys, mutta aurinkoinen ja tyyni keli vielä lämmitti sisätiloja sen verran etelässä että +22 C pysyi huoneissa. (Lämmön talteenotto vesipatteri ilman esilömmityksellä, rintamamies talo vesipattereilla, maalämpö, 3-kertaiset ikkunalasit)
Ilmoita asiaton viesti
Minä en tarvitse kuin hellan ja takan suorasähkötalossa. Sillä pidän sähkönkulutuksen 300 KW ssa kuukaudessa talvellakin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittanet 300 kWh/kk?
Ilmoita asiaton viesti
Pieni on Känsälällä tölli.
Minulla 50m2 rivitalokaksio.
Kesä,heinä,elokuu ja nyt päättyvä syyskuu.
Kulutus keskimäärin 180 kwh/kk.
Sähköä käyttänyt ko.ajanjaksolla jääkaappipakastin ja lämminvesivaraaja.
Hieman olen sähkölevyä ja uunia käyttänyt ruokaa laittaessa ja puhelinta ladannut.
Telkkaria katsoin kesällä kun oli Pariisissa kisat.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogi pitäisi saada pitäisi saada kaikkien kansojen tietoon, etteivät ihmiset turhaan murehtisi ilmastonmuutosta.
Olisi hyvä jos saisit jaettua kuvaan internettiin tilanteesta, jossa laitat klapeja uuniin ja josta ilmenesi myös päivämäärä, jolloin lämmityskausi alkoi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä jos menisit takaisin kellariin piiloon, jos se ilmasto kuitenkin putoo sun niskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Seurataan nyt muutaman vuoden ajan sitä, milloin Matti alkaa lämmittämään taloaan, ennen kuin tehdään mitään johtopäätöksiä ilmaston suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Pistä edes pipo vintin suojaksi kun seuraat, tai no ei se taida enää auttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on hyviä neuvoja minulle, mutta ennen kaikkea pidän sinua ilmasto asiantuntijana.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ei se pipo enää auta.
Ilmoita asiaton viesti
Vuodet eivät ole veljiä keskenään.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsistä – viime vuonna pakkaset alkoivat jo syyskuun puolivälissä. Tänä vuonna samoihin aikoihin oli vielä melkein + 20 celsius astetta.
Ilmoita asiaton viesti
Herra höpsistä on hyvä ja kertoo minä päivänä viime vuoden Syyskuussa täällä Airiston rannalla oli pakkasta.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2022 pakkasen puolelle mentiin 13.10 ja viimeinen pakkanen oli 10.6.2023.
Vuonna 2023 pakkasen puolelle mentiin 18.10 ja viimeinen pakkanen oli 12.5.2024. Yli +20C lämpötila oli viimeisen kerran 22.9.2023.
Vuonna 2024 pakkasen puolelle mentiin ensimmäisen kerran 22.9.2024.
Näin siis tällä nurkalla suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä puolangalla pakkasta oli 15.9.2023. Tänä vuonna pakkasta oli vasta aivan syyskuun lopussa.
Ilmoita asiaton viesti
Ventusky näyttää lämpötiloja taakse, pakkasta ei sen mukaan sielläkään ollut.
Ilmoita asiaton viesti
https://jemma.mobi/kelitilastot?a=Puolanka+Paljakka&v=2023&k=9
15.9.2023 Maanpinnan alin lämpö -4.7C
Ilmoita asiaton viesti
On olemassa Lehtisen ja kumppaneiden toiveajatteluun perustuva vaihtoehtoinen (lue = luulonvarainen) todellisuus, ja sitten on se toinen todellisuus:
”Syyskuu oli koko maassa keskimääräistä lämpimämpi. Lännessä sekä Käsivarren Lapissa poikkeama oli pienin (1-2 astetta), kun taas idässä keskilämpötila oli jopa yli 4 astetta keskimääräistä korkeampi syyskuun aikana.”
https://yle.fi/a/74-20029966/64-3-246111
Viime vuonna syyskuu oli modernin mittaushistorian lämpimin, ja tänä vuonna se oli monin paikoin vielä lämpimämpi.
Tuolta voi käydä tarkistamassa syyskuun keskilämpötilan eri paikkakunnilla: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961
Lehtisen asuinpaikkakunta lienee jossain Turun hoodeilla. Turussa syyskuun 2024 keskilämpötila oli vaatimattomasti 2,2 astetta keskimääräistä (1991-2020) syyskuun lämpötilaa korkeampi, kun se oli Kuusamossa 4,1 astetta tavanomaista lämpimämpi. Tuo siis siitä huolimatta että syyskuussa ehti olla monin paikoin yöpakkasia. Saahan sitä pakkasta olla, jos alkukuussa lämpötilat ovat olleet lähes jatkuvasti keskiarvon yläpuolella. Tätä eivät jotkut näytä ymmärtävän.
Keskiarvon käsite on joillakuilla pahasti hakusessa. Tai sitä käsitystä ei ole lainkaan.
Se on sinänsä harmi, koska nämä samat sankarit ovat kovasti sitä mieltä, ettei ilmasto ole heidän mukaansa Suomessa lämmennyt vaan päinvastoin esim. talvien osalta kylmenemässä.
Tilastot näyttävät päinvastaista.
Tämän vuoden keskilämpötilasta vielä: tähän mennessä sen verran moni kuukausi on ollut Suomessa keskimääräistä lämpimämpi (esim. kesä oli ennätyslämmin), että ”normaalin lämpöisestä” alkuvuodesta huolimatta alkutalven tulisi olla erittäin kylmä, että keskilämpötila vääntyisi tästä vielä keskiarvoa kylmemmän puolelle. Mutta katsotaan. Asia on tiedossa tammikuun alussa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vielä vähän faktatietoja tuosta ”lämmityskausi alkoi aikaisin” -syyskuusta 2024:
”Syyskuu oli monin paikoin ennätyksellisen lämmin. Ennätyksellisen lämpimiä alueita löytyy idästä ja pohjoisesta. Myös muualla Suomessa keskilämpötila oli poikkeuksellisen tai harvinaisen korkea, eli vastaava keskilämpötila toistuu tilastollisesti kerran 10 vuodessa tai harvemmin. Syyskuussa oli myös ennätyksellinen määrä hellepäiviä, 8 kappaletta.”
https://yle.fi/a/74-20029966/64-3-246111
Että sillä tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrohan herra keskiarvo mitä tekemistä lämpimällä kesällä on sen kanssa että lämmityskausi alkoi täällä jo syyskuussa. Tiedät varmaan että lämpö on vain kylässä mutta kylmyys asuu täällä pohjolassa. Meillä on nykyään vain 4 sellaista kuukautta kun ei ole pakkasta ja siihen se kesän korkea keskilämpö ei auta pätkääkään. Minä iloitsen lämpimistä kesistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kerrohan herra keskiarvo mitä tekemistä lämpimällä kesällä on sen kanssa että lämmityskausi alkoi täällä jo syyskuussa.”
Mitä kohtaa sanoista ”ennätyksellisen lämmin syyskuu 2024” et ymmärtänyt?
Kuten totesin, sinun ymmärryksesi ilmastollisista asioista ja niihin liittyvistä keskiarvoista on hyvin rajallinen. Mainitsemasi ”lämmityskausi” olisi vaihtuvien säätekijöiden (yöpakkasten) vuoksi aivan hyvin alkaa jo elokuussa, ja silti sekä elokuu että syyskuu olisivat voineet olla ennätyslämpimiä. Tämäkin menee sinulta ohi hilseen, koska et ymmärrä kuin lämpöpiikkejä, ja luulet niiden olevan ilmastollisesti merkityksellisiä. Eivät ole, vaan kertovat ilmastosta vain viitteellisesti.
”Tiedät varmaan että lämpö on vain kylässä mutta kylmyys asuu täällä pohjolassa.”
Kuten jo totesin toisessa kommentissa, olemme yksi maailman pohjoisimmista valtioista. Olisi perin merkillistä, jos täällä ei olisi keskilämpötila pakkasen puolella suuren osan vuodesta.
”Meillä on nykyään vain 4 sellaista kuukautta kun ei ole pakkasta ja siihen se kesän korkea keskilämpö ei auta pätkääkään.”
Noin vaihtoehtoisessa todellisuudessa. Tässä vallitsevassa todellisuudessa keskilämpötilan nousu tarkoittaa sitä että…
– Kasvukauden (eli ajan, jolloin vuorokauden keskilämpötila on vähintään +5 astetta) pituus todennäköisesti pitenee.
– Hallaöiden ja varsinkin yöpakkasten todennäköisyys kesäkuukausina pienenee.
”Minä iloitsen lämpimistä kesistä.”
Niin moni muukin, kuten minä.
Ja esim. kirjanpainajakuoriaiset, jotka ehtivät pitkän ja lämpimän kesän ansiosta tuottaa kaksi sukupolvea tuholaisia kaikista arvokkaimpiin, järeää tukkipuuta kasvaviiin kuusimetsiin.
Ilmoita asiaton viesti
#”Mainitsemasi ”lämmityskausi” olisi vaihtuvien säätekijöiden (yöpakkasten) vuoksi aivan hyvin alkaa jo elokuussa, ja silti sekä elokuu että syyskuu olisivat voineet olla ennätyslämpimiä. Tämäkin menee sinulta ohi hilseen, koska et ymmärrä kuin lämpöpiikkejä, ja luulet niiden olevan ilmastollisesti merkityksellisiä. Eivät ole, vaan kertovat ilmastosta vain viitteellisesti. ”
Missään talossa (en puhu teltoista) lämmityskausi alkaa tasan todellisen keskilämpötilan mukaan, eikä hellehuippujen tai kireiden pakkasöiden perusteella, sillä rakennuksen massa ei muuta lämpötilaansa ihan minuutissa tai kahdessa.
Tähän lämmitystarveluvun laskentaan ei voi käyttää järkevästi mitään vuorokauden ylimmän ja alimman lämpötilan keskiarvoa, vaan lämmitystarve muodostuu oikeasti säteilyjäähtymisen ja konvektion vaikutuksesta. Jos käyttäisit lämpökameraa, ymmärtäisit tämän. Tai jos pelkällä lämpömittarilla haluaa asiaa tutkailla, pitää mittausten aikaväli olla 5 minuuttia, tuulen keralla, joista koko vuorokauden mittauksista lasketaan keskiarvo, huomioiden rakennuksen lämmin massa ja eristys (johtuminen), emissiivisyydestä puhumattakaan…
Tänä syksynä lämmittäminen on pitänyt aloittaa jo syyskuun puolivälissä, vaikka viimeinen syyskuun +20C saavuttanut päivä oli vasta 20.9.
Korkein syyskuun lämpötila oli 5.9 saavuttaen +27C lämpötilan. Vastaavasti seuraavana yönä lämpötila laski +10C kohdalle.
Joten missä se CO2 lämmittävä vaikutus näkyy moisilla vuorokausivaihteluilla?
#”kirjanpainajakuoriaiset, jotka ehtivät pitkän ja lämpimän kesän ansiosta tuottaa kaksi sukupolvea tuholaisia kaikista arvokkaimpiin, järeää tukkipuuta kasvaviiin kuusimetsiin. ”
Kirjanpainaja vaatii paljon muutakin kuin lämpöä ympäristöolosuhteilta. Kuusen pitää olla heikentynyt jo monella tavalla, jotta tuhoja syntyy. Lisäksi tikkoja yms. niitä syöviä petoja ei saa olla alueella kovinkaan runsaasti, jotta kirjanpainajat voisivat menestyä.
Jostain kumman syystä tuossa muutaman kilometrin päässä on kuusipuu, jonka ympäri eivät minun ja vaimoni kädet riitä. Kuusi on kasvanut perimätiedon mukaan paikalla jo +300 vuotta, minkä lustotutkimus on vahvistanut (epävirallisesti 412 vuotta). Lähellä (muutama sata metriä) kirjanpainaja on tehnyt tuhojaan, mutta tähän mainittuun kuusiyksilöön se ei ole pystynyt. Siihenkin lienee jokin syy, sillä kyseinen kuusi on nähnyt aika monta lämmintä kesää ja talvea, kylmistä kesistä ja talvista puhumattakaan.
Nimimerkillä kirjanpainajan tappamia kuusia kiukaassa polttavana olen ehkä hajulla aiheesta…
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka syyskuu olisi ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämmin, syyskuu kuului tänä vuonna lämmityskauteen, kuten blogisti kirjoitti.
Minä siirryin lämmityskauteen 15.9, jolloin keskilämpötila laski niin alas, että torppaa on lämmitettävä, jotta sisälämpötila pysyy asetettuna. Toki muutamana päivänä sen jälkeen lämmitystarve on ollut olematon. Tällä hetkellä ulkolämpötila on +6C, joten torppaa on lämmitettävä.
Keskilämpötila kun ei kiinnosta kuin akateemisesti, sillä keskilämpötila ei kiinnosta ketää, sillä jos on hiki ja kohta palelee, niin se ei ole tavoitetila kenellekkään elävälle olennolle.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaikka syyskuu olisi ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämmin, syyskuu kuului tänä vuonna lämmityskauteen, kuten blogisti kirjoitti.”
Toinen koskee keskiarvoa, toinen lämpötilan piikkiä alaspäin. Ne jotka ymmärtävät ilmastollisista asioista vähän tai ei ollenkaan, pitävät piikkilämpötiloja merkityksellisinä ilmaston kannalta.
”Keskilämpötila kun ei kiinnosta kuin akateemisesti, sillä keskilämpötila ei kiinnosta ketää, sillä jos on hiki ja kohta palelee, niin se ei ole tavoitetila kenellekkään elävälle olennolle.”
Toistan. Ne jotka ymmärtävät erittäin huonosti ilmastollisia asioita, viittaavat usein lämpötilan piikkeihin. Niillä on hyvin vähän tekemistä sen kanssa, mihin suuntaan ilmasto on menossa. Silti nämä hyvin vähän ilmastoasioista (ja lämpötilojen keskiarvoista) ymmärtävät ihmiset vetoavat lämpötilapiikkeihin tämän tästä, kuvitellen niiden kertovan jotain merkityksellistä ilmastosta ja sen muutoksesta. Lämpötilapiikit kertovat ilmastosta ja sen muutoksesta vain viitteellisesti.
Annan esimerkin siitä, kuinka vähän lämpötilapiikeistä voi tehdä ilmastollisia päätelmiä:
On täysin mahdollista, että jollain paikkakunnalla mitataan saman vuoden aikana kaikkien aikojen (eli modernin mittaushistorian) korkein ja kaikkien aikojen matalin lämpötila.
Onko ilmasto silloin viilenemässä vai lämpenemässä?
Vastaus: Lämpöpiikit eivät kerro ilmastosta juuri mitään. Vuoden keskilämpotila kertoo sen sijaan jotain. 10 vuoden keskilämpötila kertoo enemmän, ja 30 vuoden keskilämpötila vielä enemmän. Kun pitkää keskiarvoalämpötilaa vertaa edellisiin pitkiin keskiarvoihin, voi esittää päätelmiä ilmastosta ja siitä mihin suuntaan ilmasto on lämpötilan suhteen menossa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi valehtelet itsellesi keskilämpötilan merkityksestä? Suomessa on ollut vähemmän kylmiä talvia 2000 luvulla mutta vain muutama enemmän lämmin. Ne vähemmän kylmät talvet nostaa keskilämpötilaa, väitätkö siis että Suomi muuttuu ”kuumemmaksi” jos välillä on talvisin vähemmän kylmää?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on taas sitä nikkilän hosumista.
Täällä on ollut hellepäiviä syyskuussa ainoastaan 2 kpl.
Koko vuodessa täällä on mitattu hellepäiviä 41 kpl laskien kaikki +25,1C saavuttaneet lämpötilat. Korkein lämpötila +32,4C.
Vuoden 2024 matalin lämpötila on ollut tähän päivään mennessä -25,1C.
Ilmoita asiaton viesti