Lisäntyykö tuulet ja myrskyt vai ovatko vähenemään päin?

Täällä yksi vihreä jokasian tuntija sanoi ihan pokkana että varmasti tuulee jossain, maapallon pyöriminen pitää siitä huolen.

Maapallon pyöriminen ei ”synnytä” tuulia eikä vaikuta niiden voimakkuuteen, ainoastaan siihen mihin suuntaan myrskyt pyörii kummallakin pallonpuoliskolla. Tuulien ainoa ”synnyttäjä” on Aurinko joka saa aikaan paine-eroja ilmassa.

Ilmasto-opas sivustolla kuitenkin väitetään että tuulisuus ja myrskyt lisääntyy ilmastonmuutoksen takia.

https://www.ilmasto-opas.fi/artikkelit/ilmastonmuutoksen-vaikutukset-suomen-talouteen/

Tuo väite taitaa olla tuuesta temmattu koska Forecassa kerrotaan näin.

Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos ei ole juurikaan vaikuttanut myrskyjen lukumäärään tai voimakkuuteen Suomessa viimeisen 40 vuoden aikana. Ilmastonmuutosmallien keskiarvo kertoo, ettei suuria muutoksia ole odotettavissa vastaisuudessakaan, eli ilmastonmuutoksen ei odoteta kuluvalla vuosisadalla radikaalisti lisäävän myrskyjä Suomessa.”

Myös Ilmatieteenlaitoksella ollaan eri mieltä kuin ilmasto-opas sivuilla.

”Tuoreen tutkimusraportin mukaan keskimääräinen tuulisuus Suomessa on vähentynyt 1950-luvulta lähtien. Ilmastonmuutoksen myötä tuulisuuteen ei ole odotettavissa suuria muutoksia Pohjois-Euroopassa” .

Tämä ilmasto-opas sivusto näyttää olevan enemmän propagandaa kuin totuutta sisältävä ja sen takia sitä tännekin linkataan melko usein kun halutaan kertoa totuuden vastaista ”tietoa” siitä että mm. ”äärisäät” lisääntyy.

Ilmasto-oppaan propangandaa myrskyjen ja tuulien lisääntymisestä käytetään myös opetuksessa vaikka se on tieteellisesti todistettu että asia on päin vastoin.

Väite että aina tuulee jossain pitää kyllä paikkansa mutta se jossain saattaa olla tuhansien kilometrien päässä. Kesällä kun ilma jämähtää paikalleen siellä jossain tai täällä ja on parin viikon helleputki niin medioissa toitotetaan 100 varmasti että se on todiste ilmastonmuutoksesta. Talvella kun se jämähtää paikalleen ja on erittäin kylmää niin medioissa se on 100varmasti kylmää säätä.

Nyt muuten lähin ”virallinen” asema eli Airiston Rajakari kertoo että tuulen ”nopeus” 4m/s, ei sillä kuuhun mennä. Ja kun tuulen synnyttäjä Aurinkokin on piilossa niin ei ole edes sitä merituulta.

Ja sähköäkin tuodaan melkein 1000Mw teholla koska se tuuli on siellä jossain jossa tuulee aina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu