Onko ilmansaasteiden väheneminen syy siihen että vuoristojäätiköt pienenee?
Tästä on uutisoitu pitkin vuotta, alkuvuodesta kerrottiin että Mount Everestin rinteillä on jään alta paljastunut useita ruumiita. Ruumiit ovat kuitenkin niin korkealla että siellä on aina pakkasta jotenka hieman lämmennyt ilma merenpinnan tasolla ei voi olla syyllinen.
Pari päivää sitten uutisoitiin että Ruotsissa ”ikijää” sulaa myös ”hälyttävästi”.
Ja Yleltä tuli ohjelmaa Alpeilta kun sielläkin jää on vähentynyt.
Yhteistä kaikille on se että aina syylliseksi kerrotaan ilmastonmuutos, nyt joku voi kertoa että miten se ilmastonmuutos sulattaa jäätä alueella joka on aina silloin kun Aurinko ei paista pakkasella. Tässä jutussa hieman huvitti kun joutuivat Auringonlaskun jälkeen melko nopeasti laskeutumaan alemmas ja menemään telttojen lämpöön, ei se vuori-ilmasto sitten kuitenkaan ole lämmin.
Voiko siis syyllinen olla se että kun pienhiukkaset ja pilvet ovat vähentyneet niin jäätiköt saavat enemmän Auringon säteilyä ja jää vain sublimoituu pois ja vähentynyt pilvisyys ei tuo tilalle uutta lunta?
”
Tutkijan huoli: liian vähän saasteita
Kun ilma puhdistuu saasteista, maapallon lämpötila nousee. Kaliforniassa työskentelevä ilmastotutkija Tapio Schneider pitää sitä ilmastonmuutoksen ”suurena tuntemattomana”.”
”Jäämies” Ötzi todistaa sen että Alpit on välillä ilman jäätä ihan luonnollisesti.
Ikijään alta on löydetty kaikenlaista jännää tämän modernin lämpökauden aikana j0tenka se sanonta ikijää on aika huono.
Varmasti mekittävä tekijä auringon aktiivisuutta unohtamatta. Saahan tulivuorenkin purkaus saa aikaan sen että järvet on jäässä Juhannuksenakin ja tulee nälänhätä kun mikään ei kasva. Eipä muuta kun tuhkaa ilmaan niin parin asteen korjaukset on tehty. Mitähän savolaisten kaskeaminen on vaikuttanut kun Ruotsin kuningaskin pelkäsi että polttavat metsät Pohjois-Ruotsista?
Ilmoita asiaton viesti
”Onko ilmansaasteiden väheneminen syy siihen että vuoristojäätiköt pienenee?”
Sehän on takuuvarmaa, että ihmiskunnan tuottamat ilmansaasteet eivät suinkaan vähene, vaan lisääntyvät, sen seurauksena keskilämpötilat nousevat kaikkialla, jolloin vuoristo- ja napajäätiköt pienenevät kuten todistetusti tapahtuu koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ihmisen toimesta jotain on mennyt pieleen, niin kyllä ihminen voi sen myös korjata. Tulee tässä mieleen seuraavia asioita ympäristöä koskien:
– Keskilännen pölymyrskyt olivat karmeita 30-luvulla johtuen vääristä viljelytavoista. Ne muutettiin ja pölymyrskyt jäivät historiaan.
– 70-luvulla Suomessakin esiintyneet happosateet tulivat pääosin Keski-Euroopasta ja nyt ne ovat historiaa.
– Suomen kaupungit ja teollisuus pistivät vesistöihin ja ilmaan menevät päästöt murto-osaan ja asiat ovat kunnossa.
– Lontoon savusumu tappoi vielä 1850-luvulla tuhansia ihmisiä lyhyessä ajassa, mutta ei enää, koska kivihiilen poltto lopetettiin. Tosin kivihiilen polttotekniikka saatiin Helsingissä sille tasolle, että polttoilman saastepitoisuus oli suurempi kuin savupiipusta tuleva.
– 1800-luvun loppupuolella hiili-, noki- ja rautahiukkaspäästöt aiheuttivat sellaisia päästöjä, että Grönlannin jäälakeudet olivat monttuja täynnä vierivieressä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/ilmastotukijoiden-rivit-rakoilevat-lisaa-prof-schneiderin-pilvihypoteesi-haastaa-ipccn-tieteen/
Ilmoita asiaton viesti
2018 ja 2019 vietin aika paljon aikaa Puolassa, 37 000 asukkaan ja usean isohkon tuotantolaitoksen pikkukaupunki Leborkissa. Lämmityskautena katku kaduilla oli aivan hervoton, koska talot lämpesivät hiillellä ja välillä tuntui, että turvekn paloi.
Ilmoita asiaton viesti
Olin Pekingissä 80- luvulla kuukauden verran Tammikuussa. Kirpeitä pakkasia piti ja kivihiilen katku kirveli silmissä. Lämmitys ja ruokien valmistus kun. tapahtui siihen aikaan hiiltä polttamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Olisko osasyy jenkkien pölymyrskyille se että -20 luvun lopulla alkoi pahimmat helleputket ikinä. Sellaisia ei ole siellä enää sen jälkeen ollut.
https://www.epa.gov/system/files/images/2022-07/heat-waves_figure3_2022.png
Ilmoita asiaton viesti
Oli mukana vaikuttamassa, mutta myös viljelymenetelmät, jotka edesauttoivat pintamaan löysyyteen. Siirryttiin eräänlaiseen vuoroviljelyyn, jossa oli koko ajan kasvillisuuskate maan pinnalla,
Ilmoita asiaton viesti
”Sehän on takuuvarmaa, että ihmiskunnan tuottamat ilmansaasteet eivät suinkaan vähene, vaan lisääntyvät”
Ilmaston lämepnemisen sijasta älämöitiin 60-luvun lopulla suurin piirtein samalla volyymilla ilman saastumisesta. SIlloin fokuksena olivat typen oksidit, hiilimonoksidi ja rikkidioksidi.
Näistä kaikista ollaan pitkälti päästy eroon.
Ilmoita asiaton viesti
”Vuonna 1881 Langley teki matkan Mt. Whitneylle tutkiakseen aurinkoenergian vaikutuksia. siellä hän kokeili “hot boxia”. hän kertoi kokemuksistaan Nature-lehden 1882 numerossa: “Kun nousimme edelleen hitaasti ja maan pintalämpötila laski jäätymispisteeseen, auringon säteily voimistui, ja monet seurueesta näyttivät, kuin olisivat saaneet vakavan palovamman todellisesta tulipalosta. Sen sijaan lämpötila kupariastiassa, jonka päälle oli laskettu kaksi tavallista ikkunalasilevyä, nousi
kiehumispisteen yläpuolelle lähellä vuoren huippua, ja oli varmaa, että
pystyimme keittämään vettä sellaisessa astiassa lumikenttien välissä
suorasta auringonsäteestä.”
Lähde:
http://antti.jarvenpaa.fidisk.fi/Ilmastonmuutos/climate/myStudies/tutkimukset/20240901_Heat_Trap.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Moni on kärventänyt nahkansa huolella kun ”keskellä” talvea saattaa olla korkealla shortsikelit. Ei taida tällä pallolla päästä niin korkealle että vesi kiehuu 60° ”puolella”?
Ilmoita asiaton viesti
Koronan aikaan Kiinakin laittoi saastuttavia laitoksiaan kiinni. Intia seurasi esimerkkiä.
Tuolloin miljoonat Intialaiset näkivät ensimmäisen kerran eläessään heillä olevan vuoriston.
En usko missään olosuhteissa sitä, että kuulas ilma olisi pitkässä juoksussa saastunutta huonompi vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän laitoksia Intiassa suljettiin? Intiassa porukkaa asuu kaatopaikoilla ja polttaa siellä ihan mitä tahansa palavaa ja savu on sankka.
Bangaloressa on järvi, joka on muutaman kerran syttynyt palamaan. Ei palanut vielä 1990, jolloin olin siellä käymässä.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä ruotsin ikijäät on mielenkiintoisia, koska Sálajiegŋa on pääosin norjassa, vain pieni osa Ruotsin puolella. Ilmeisesti ilmastonmuutos tuntee valtioiden rajatkin.
https://www.google.fi/maps/place/Sulitjelmaisen/@67.1104723,16.1723851,10z/data=!4m6!3m5!1s0x45d8e7e95e6f9a1b:0x7c6bee693bc6f029!8m2!3d67.1360819!4d16.3428878!16zL20vMGJ0a19n?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTAxNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
Ilmoita asiaton viesti
Tosta kun klikkaa satelliittikuvan niin ne jäätiköt näkyy.
Ilmoita asiaton viesti