Se on pakkanen joka nostaa kahvin hintaa!
Iltalehden höpöhöpöuutisessa syyksi laitetaan ilmastonmuutos ja äärisäät. Ei pelkkä kylmä sää niitä puskia tapa vaan PAKKANEN, tätä faktaa eivät nämän omasta mielestään ”laatu” mediat pysty kertomaan.
Tässä jututussa se syyllinen kerrotaan.
Se on kyllä jännää että ihan kaikkiin ihan normaaleihin luonnonilmiöihin pitää ihan väkisin keksiä syylliseksi ihminen. Pakkanen tuolla alueella on ihan normaalia ja satoa on menetetty aina välillä aina siitä asti kun sitä on aloitettu kasvattamaan.
Kylmä on kaikelle elämällä 100x suurempi uhka kuin lämmin.
Tästä kuvasta näkee että pakkanen jyllää siellä melko usein ihan ilman ihmisvaikutustakin. Koko juttu tässä, syyllinen on siis luonto itse ja sen omat ikiaikaiset syklit.
Eteläisellä pallonpuoliskolla on ollut ennätyskylmää tänä vuonna, melko omituista kun kuitenkin väitetään että tää pallukka on nyt kuumin ikinä. Tossa muutama uutinen kylmästä kun meidän ”laatu” mediat ei niistä juurikaan kerro.
https://www.reuters.com/world/americas/chiles-capital-faces-fiercest-cold-snap-decades-2024-05-15/
Tänä vuonna omista marjapuskista tuli paras sato vuosiin ja kiitos sille on lämpö ja riittävä määrä hivenkaasua.
Kanttarellejä myös poikkeuksellisen paljon. Omenia myös mutta pieniä.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, Luumua ja Kriikunaa tulee myös enemmän kuin vuosiin. Alkaa olemaan pakastimet täynnä ja pitäis vielä talveksi käydä nyppimässä affenia pakkaseen. Onneksi affenet on kasvanut melko suuriksi, ainakin mun apajilla.
Ilmoita asiaton viesti
Jos omenoita on ylettömästi ja uhkaavat jossain vaiheessa mennä huonoksi, niin eikun käymään ja omenaviinin tekoon. Niitä omatekoisiahan kait saa nykyään myydäkin kunhan muistaa verot maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tein toissavuonna kriikunoista omatekosta likööriä ja aion tehdä nytkin. Kriikunat ovat tänä vuonna puolta pienempiä, mutta määrä korvaa laadun.”
Kuulostaa hyvältä. Enpä olekaan koskaan (ainakaan tietääkseni) kriikunalikööriä maistanut taikka niitä syönytkään. Luumuja toki ja varmaan luumulikööriäkin joskus maistanut? Ne kriikunat taitaa aika samanlaisia olla kuin luumut?
Ilmoita asiaton viesti
Jep, kriikuna on vaan pienempi kuin luumu. Mulla keltaisia luumuja tulossa aika runsaasti ja kriikunaa on niin paljon että suurin osa taitaa jäädä elukoille. Mustaherukasta olen tehnyt siideriä silloin tällöin, makeutus on vaan pikku ongelma eikä sitä kuivana monikaan suostu juomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän sadot ovat parantuneet co2-pitoisuuden kasvun myötä, mutta toimittajat eivät taida tietää/ymmärtää sitä. He kun uskovat co2 on saaste. Eivätkä taida tietää sitäkään, että kylmään kuolee paljon enemmän ihmisiä kuin kuumaan. Tai sitten kansanvalistusmielessä vaikenevat näistä.
Ilmoita asiaton viesti
Toimittajat on käyneet ilmataiteenlaitoksen aivopesukurssin ja se näkyy näissä uutisissa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä sienivuosi tosiaan, mutta karviaiset söi mäyrä ja kirsikat kelpas harakoille :).
Vaan joo. Kalliiksi tulee tämä ihmisille ja luonnolle ilmastonmuutoksen torjuminen. Vanhat ja toimivat kauheat dieselit laitetaan pian paaliin ja sitten vaan uutta ympäristöystävällistä ( sähkökinneriä ) hankkimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, myös mustarastaat ovat oman havaintoni mukaan lisääntyneet suuresti puutarhassa. Toisaalta puhutaan lintujen katoamisesta …
Ilmoita asiaton viesti
Kato koskee tiettyjä lajeja. Lajikirjo on supistunut vaikka joidenkin lajien määrä on lisääntynyt.
Lintujen määrän vähenemisen huomaa erityisesti toukokuussa – aikaisempi muuttolintujen generoima melun määrä on selvästi vaimentunut, ainakin lounaisrannikolla. Tikkalintujen naputtelu on lähes kadonnut, käen kukunta on suuri harvinaisuus.
Sen sijaan esim. sepelkyyhkyjen määrä on lisääntynyt riesaksi asti.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä lounais-saaristossa Käen kukkumista on kuullut harvinaisen paljon ja viime vkl tänne pysähty hirvee parvi Keltavästäräkkejä. Kurkia on nyt myös enemmän kuin yleensä ja Harmaahaikaran näkeminen on jo ihan jokapäiväistä. Niitä myös talvehtii täällä, mitähän mahtavat syödä?
Ilmoita asiaton viesti
Olisikohan syy ympäristön muutoksissa?
Muuttoreitit eivät pysy välttämättä täydellisen konservoituina, vaan muuttuvat ravintotilanteen mukaan.
Muuttolintujen määrissä en ole havainnut kovin suuria muutoksia. Ainoastaan tälle järvelle joutsenet eivät pysähdy niin suurissä määrissä, kuin ennen, vaan suuntaavat seuraavalle järvelle. Mutta muutama pariskunta palaa jokainen vuosi ja pesivät…
Tikkoja ei kuulu?
No, tällä tontilla niitä pesii useampiakin. Palokärki, pikku-tikka ja loputkin lajit…
Mutta päristelyä sähkötolppien päällys pelleillä ei kuule, koska torpan sähköt tulevat nykyisin koko seutukunnalle maa-kaapelointina. Silti tikat ovat löytäneet puita, joista lähtee ääntä melkein samoin, kuin tolppien päällispelleistä.
Hömötiaisen pitäisi olla harvinaisuus? Mitähän se merkitsee, että niitä löytyy talipallo-automaatilta yhtäaikaisesti kymmenen kappaletta?
Ainoa, mikä on ollut tänä kesänä harvinaisuus, on neitoperhonen. Kevät ja takatalvi kurittivat ilmeisesti kantaa huolella. Herhiläisiä lentää entisten vuosien tapaan jatkuvasti tai jopa viime kesää enemmän…
Ilmoita asiaton viesti
Omat havaintoni kesäpaikalta Turun saaristosta 1960-luvulta 2020-luvulle tukevat sekä muuttolintujen kokonaismäärissä että eri lajien kantojen kehityksessä rekisteröityjä yleisiä havaintoja.
Alueelliset erot ovat varmasti suuria.
Tilkkalinnuista tuossa mainitsinkin.
Lapsuuteni tuttu merellinen näky kalastava selkälokki on esimerkki muutoksesta Vielä 2000-luvun alussa selkälokin pesimäkannaksi arvioitiin noin 8 800 paria ja vuonna 2013 enää 7 300 paria, ja määrä on edelleen laskenut 2020-luvulla. Vähenemisen johdosta selkälokki on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi.
Samaan aikaan kalakanta alueella on romahtanut.
Alueella jossa kesäpaikkamme sijaitsee pöllölintuja näki aina muutaman kerran kesässä. Yhtään havaintoa en ole tehnyt 8 vuoteen.
Syihin ja sykleihin en ota tarkemmin kantaa, mutta muutokset 1960-2024 alueella ovat valtavia, ainakin seuraavat:
-muuttolintujen kokonaismäärä vöhentynyt
-lajisto harventunut
-kyykäärme harvinaistunut
-kalakanta romahtanut
-valkohäntäkauris-kanta räjähtänyt
-kettu yleistynyt
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomesta-on-kadonnut-parissa-kymmenessa-vuodessa-15-miljoonaa-lintua-tasta-syysta-lintututkija-on-asiasta-erityisen-huolissaan/8964490#gs.dcq87q
https://yle.fi/a/74-20042633
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010471543.html
Ilmoita asiaton viesti
”-kalakanta romahtanut”
Aika mielenkiintoinen väite, mitähän lajia mahdat tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Et taida saaristossa kalastaa jos tuota pitää kysyä.
Alueellisia eroja varmasti on, itse olen kalastanut seitsemällä vuosikymmenellä alueilla:
Velkua, Brändö, Mermasku -siis sekä ulko- että sisäsaaristossa.
Ilmoita asiaton viesti
Käyn kalassa pari kertaa kuussa vähintään ja aina tulee kalaa. Keväällä Siikaa, kesällä ja syksyllä Ahventa ja Haukea tulee niin paljon kuin viitsii nostaa. Myös Kuhaa tulee reippaasti loppusyksystä ja talvella nostetaan jään alta Silakkaa. Kumpi meistä ei joko kalasta tai ei van osaa?
Yksi todiste siitä että kalakannat eivät ole romahtaneet on jatkuvasti lisääntyvä Merimetsokanta.
Ilmoita asiaton viesti
Tänä kesänä ei tarvinut kilpailla mustarastasperheen kanssa puutarhan antimista. Pesintä ei tainnut sujua kylmähkön kevään takia, ei ollu hyönteisruokaa poikasille.
Ilmoita asiaton viesti
Meilläkin tuli nuorista kirsikkapuista (2) ensimmäinen reilu sato. Jostain syystä harakat eivät ehtineet niitä syödä, vaikka niillä on pesä tontin nurkalla.
Ilmoita asiaton viesti
No mustarastaita ( niitäkin ) on meillä kyllä ihan riittävästi. Mäyrää varten oli pakko laittaa ulkovaraston eteen stop merkki ja liiketunnistimella pelaava valo.
Meinas perustaa talon alle pesän.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti pakkanen ei iske suomalais-uusi-seelantilaiselle viinitilalle, jonka nimi ei tilaa pahenna: Vicarage Lane. Nimen syntyhistoria on erikoinen, mutta saa jäädä kertomatta.
Kävimme kotipaikkakunnallamme maistelutilaisuudessa ravintolassa toki aterian kera. Paikalla oli myös tilan omistajapariskunta kertomassa 20 vuoden historiaansa viinitilan omistajina ja tietysti heidän viineistään.
ALKO myy ainakin heidän Sauvignon Blanciansa, mikä onkin ainoa heidän tilallaan kasvatettava rypäle. Heidän viinimestarinsa tekee muitakin, mutta naapuritilojen rypäleistä.
Pullon tunnistaa helpoimmin yhdistelmälipusta, missä on Suomen ja Uuden-Seelannin liput osittain päällekkäin.
Ilmoita asiaton viesti
Pistin tonne blogin loppuun kuvan omasta rypälepuskasta. Näitäkin tulee taas erittäin paljon.
Ilmoita asiaton viesti
”Eteläisellä pallonpuoliskolla on ollut ennätyskylmää tänä vuonna, melko omituista kun kuitenkin väitetään että tää pallukka on nyt kuumin ikinä.”
Ei kai siinä ole mitään omituista että maapallon keskilämpötilaa mitattaessa mittauskohteena on koko maapallon ilmasto, eikä vain osa siitä.
Vai onko tässä tapahtunut jokin sumean logiikan muutos siihen suuntaan että eteläisen pallonpuoliskon paikalliset lämpötilat määrittävät koko planeetan lämpötilan?
Ilmoita asiaton viesti
Eteläinen vastaa puoliskoa maapallosta joten kai sillä jotain vaikutusta voi olla ”globaaliin lämpötilaan”.
Ilmoita asiaton viesti
Lämpötilan ei tarvitse mennä edes pakkasen puolelle, esim. arabica -lajike menestyy parhaiten 18-22 C° lämpötilassa, ja kahvipensas saattaa vaurioitua kun lämpötila laskee alle 5 C°:een, varsinkin jos on ollut kuivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleen tuo paljon hehkutettu korkeimman tieteen ja tiedemiesten hehkuttama ”ilmastonmuutos” kun kuuntelin uutislähetystä Ruotsista palautetuista suomalaisten pääkalloista.
Kun kallot varastettiin Suomesta oli korkeinta tiedettä uskomus että pääkalloja mittailemalla voidaan päätellä ihmisen rotu.
Nyt sitten tuon nykyisen korkeimman tieteen mukaan ”ilmastonmuutos” on syypää kaikkeen mitä maailmassa tapahtuu.
Vanhaa sanontaa muuttaen voisi sanoa että ”Kun Kiinassa joku kuolee niin sekin on ”ilmastonmuutoksen” syy.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mielenkiintoista kun tekstissä todetaan: ”Hänen mukaansa Brasilian sato on jäämässä kylmän sään takia pieneksi, ja samaa pelätään myös seuraavan sadon osalta.”
Tässä taas yksi esimerkki väitteestä, jonka mukaan ”ihmisen aiheuttama maapallon globaalin lämpötilan nouseminen aiheuttaa sään kylmenemistä”.
Suorastaan epätoivoiselta alkaa vaikuttaa alarmistien argumentointi, kun ensin siirryttiin kuumenemisargumentista ääri-ilmiöargumentointiin ja viime aikoina on alkanut esiintyvä jopa 70-luvulta tuttua jääkausialarmistmia.” Toisaalta edelleenkin ”virallinen” totuus lienee se, että ”Suomen talvet muuttuvat lauhoiksi ja sateisiksi”. Totuuksia on siis laidasta laitaan ja aina voidaan löytää se oikea, joka jälkikäteen näyttää pitäneen paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän palstan kommentoijista luotettavaa tietoa jakavat Nikkilä, Laakso ja Härkönen. Muut ovat hourulan väen ilmastoprofeetan, omakustannekirjailija Mikko Paunion opetuslapsia.
Ilmoita asiaton viesti
Hassua että otsikossa on tuollainen svetisismi. Luulin että teikäläiset ei oikein tykkää ruotsista.
Ilmoita asiaton viesti