Yle: Kansalaisten vapaa vitsinikkarointi uhkaa demokratiaa

Perjantaina 20.9.2019 Yle valisti  (viitattu 22.9.2019) rahvasta meemeistä otsikolla ”Viihdettä vai aivopesua? Meemit vaikuttavat ajatuksiisi, etkä välttämättä edes huomaa sitä”. Ylen mukaan huumoriin verhottua viestiä ei aina osata tulkita haitalliseksi ja meemit voivatkin olla portti haitalliseen ääriajatteluun. Yle kertoo asiantuntijan suulla tämän johtuvan siitä, että visuaalinen viestintä, huumori ja ystävän kautta tulevat viestit ohittavat ihmisten suojausjärjestelmät. ”Haitallista meemiä” ei näin ollen tunnisteta haitalliseksi.

”Haitallinen meemi” on siis sellainen, joka johtaa ”ääriajatteluun”. Ääriajattelua ei sekavassa jutussa kuitenkaan suoraan määritellä. Ilmeisesti sellaista kuitenkin on maahanmuuttajille ja seksuaalivähemmistöille naureskelu sekä feministeille hihittely. Tällaista ennenkuulumatonta pyhäinhäväistystä sisältävät meemit nimittäin leimataan jutun lopussa ”epäilyttäviksi”. ”Ääriajattelu” toimiikin jutussa vain sopivan epämääräisenä ja pelottavana käsitteenä epäluulon luomiseksi täysin normaalia somekeskustelua kohtaan. Sitä jutussa kutsutaan myös pahaenteisesti ”poliittisiin mielipiteisiin vaikuttamiseksi”, ikään kuin poliittisiin mielipiteisiin vaikuttaminen ei olisi täysin normaalia ja jokapäiväistä.

Toisen asiantuntijan suulla Yle muistuttaa: ”Demokratia on mahdollista vain siten, että kansaa kiihottava vastakkainasettelu ei kärjisty. Sananvapaus ei vie vastuuta sanotusta.” Parempi siis olla hihittelemättä feministeille somessa, tai olet vastuussa yhteiskunnan polarisaatiosta ja demokratian horjuttamisesta. Pelkkä haitallisten äärimielipiteiden viljelemättömyyskään ei silti vapauta sinua kokonaan vastuusta. Asiantuntija ottaa esimerkiksi rokotekeskustelun: ”jos 70 prosenttia ihmisistä ei ole puolesta tai vastaan, niin vastustajat voivat vedota siihen, että suuri joukko ei vastusta ajatustamme”. Kansalaisen on siis aktiivisesti taisteltava ”haitallista ääriajattelua” vastaan.

Mainittakoon, että jutun lopussa haastatellut asiantuntijat antavat suunnilleen järkeviä neuvoja, mitä lasten somekasvatukseen tulee. Haastateltavien monessa muussakin lausunnossa on järkeä. Kaikki tietävät huumorin olevan hyvä vaikuttamisen keino ja että internetissä voidaan masinoida myös valtiolliselta tasolta ”trolliarmeijoita”. Venäjän mielipidevaikuttamisen pystyi Krimin valtauksen aikana havaitsemaan helposti suomalaisten verkkomedioiden kommenttiosastoilla. Jutun isoin ongelma on jälleen kerran se, miten Yle tämän kaiken kehystää ja ”spinnaa”. Juttu rakentaa epäluulon ilmapiiriä tavallisten ihmisten välille ja pönkittää valtavirtamedian hallintaa yhteiskunnallisesta keskustelusta.

Miten vaikkapa sanomalehtien julkaisemat pilakuvat eroavat yksityisten kansalaisten tekemistä ja levittämistä meemeistä? No siten, että ne ovat ns. ”vastuullisen median” hyväksymiä ja sen oman narratiivin mukaisia. Niitä kansalaisen on turvallista katsella. Kun kaverisi jakaa meemin, jossa naureskellaan liberaalille, maahanmuuttomyönteiselle ja feministiselle ideologialle, Yle haluaa sinun heräävän ”vaikutustietoiseksi”. Olet nyt tekemisissä vaarallisen ääriajattelun kanssa, jonka takana saattaa olla jopa ”tahoja, jotka suunnitelmallisesti ujuttavat ääriajatteluun ohjaavia huumorikuvia someen”. Jutun mukaan näistä ei ole todisteita, mutta se ei suinkaan tarkoita ettei niitä olisi olemassa! Lisäksi jutussa muistutetaan ”trollien ja manipuloijien” tarttuvan maahanmuutto-, ilmasto- ja eriarvoistumiskeskusteluun. Ehkäpä sinun kannattaisikin vain suosiolla välttää ainakin näistä asioista käytävää nettikeskustelua ja uskoa kiltisti mitä Yle ja muu ”vastuullinen media” sinulle niistä kertoo. Tehtäväsi on myös tukahduttaa jokainen ”vihapuhe”, vitsi ja hassuttelu, joka käy media- ja kulttuurieliitin pyhien lehmien kimppuun.

Perjantainen meemiartikkeli on jälleen kerran muistutus siitä, että Yle on härski ideologinen vaikuttaja, ei mikään neutraali tiedonvälittäjä.

MattiLeinonen

Kansallismielinen konservatiivi ja yhteiskunnallisten asioiden seuraaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu