Median tehtävistä

Katselin uutisointia keihäänheiton finaalista, jossa suomalaisurheilijat olivat pärjänneet kohtuullisen hyvin. Ei ehkä odotusten ja toivomusten mukaisesti, mutta kohtuullisesti kuitenkin. Itsellekin tulee virkistävä hyvän olon tunne siitä, jos suomalaiset urheilijat ovat pärjänneet hyvin. Tämänlaiselle uutisoinnille on paikkansa ja se on omiaan kollektiivisesti nostamaan monien suomalaisten ja tai suomenmielisten mielialoja ja tunnetiloja. Jopa auttamaan nostamaan kansakunnan pois lamasta. Kaikkia tämä ei kuitenkaan kosketa tai tuota positiivisia tunteita.

Se, miten paljon erilaisille tapahtumille, uutisaiheille tai tietopläjäyksille annetaan tilaa mediassa on asia erikseen. Ihmiset ja media ovat ajan saatossa oppineet, että tietyntyyppinen lööppiuutisointi myy monien valtavirran ihmisten keskuudessa. Viihteelläkin on oma arvonsa. Kaiken ei tarvitse olla vakavaa tai tavoitteellista. On kuitenkin tärkeää pohtia erityyppisten uutisointien suhteellista osuutta. Välillä havaittavissa on se, että pyritään saavuttamaan vain mahdollisimman paljon klikkauksia shokkiuutisilla mainostajien iloksi ja uutisoijan rahallisten tuottojen vuoksi.

Pohdin sitä, miten paljon valtavirran iltapäivälehti, aikauslehti tai asiamedioissa on uutisointia, joka oikeasti auttaa ihmisiä kehittymään, voimaan paremmin ja elämään onnellista elämää? Triviaalit uutisoinnit idolien ja julkisuuden henkilöiden kömmähdyksistä ja onnistumista voivat tietysti tuottaa lukijoille tai kuulijoille onnea ja käymään omien elämiensä komedioita ja tragedioita läpi. Julkisuuden henkilöistä uutisoinnissa on se hyvä puoli, että heihin voi samaistua jo olemassa olevien kokemusten perusteella.

Olisi suotavaa, että median agenda olisi kehittää ihmisiä ja auttaa heitä parempaan suuntaan. Kohti onnellista ja tyydyttävää elämää. Yhtälailla oppilaitokset, kodit ja valtavirran julkisuudessa ja uutisvirrassa käsitellyt aiheet voisivat omilta osiltaan tuottaa oivalluksia ja opettaa ihmisenä elämisen taitoja. Mikään ei ole tärkeämpi taito kuin oppia elämään ihmisenä merkityksellistä ja arvokasta elämää. Esimerkiksi poliittinen keskustelu, mediauutisointi tai ihmisten henkilökohtaiset vuorovaikutukset eivät tätä näytä aina edistävän.

Valtion media Ylen tehtävä on toimia vallan vahtikoirana ja uutisoida merkittävistä maailmantapahtumista, joihin itsestään selvästi ovat kuuluneet korona ja nyt Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Aiheet ovat synkkiä. Välillä synkistä aiheista on tarpeen uutisoida synkästi ja realistisesti. Olisi kuitenkin näissäkin asioissa tarpeen pohtia luovempia, rakentavia ja ihmisten hyvinvointia edistäviä tapoja uutisointiin. Sekä kaupallinen, että julkinen media uutisoivat useimmiten raportoiden geneerisesti samaa mallia käyttäen siitä mitä on tapahtunut. Lukijalle tai kuulijalle jää suuri vastuu hahmottaa, miten kaikkeen tulisi suhtautua ja mikä uutisoinnin merkitys on juuri itselle.

On olemassa vallan hyviä medioita, kuten Uusi Suomi, jossa poliitikot ja rivikansalaiset voivat rinta rinnan mietteitänsä esittää. Joillekin kriittisiä mietteitä saattaa aiheuttaa median kaupallinen agenda taustalla. Se on kuitenkin realiteetti, joka pitää hyväksyä, kunhan pidetään huolta siitä, että mahdollisimman riippumaton valtiollinen media säilyy laadukkaana ja kaupallinen media omalta osaltaan myös toteuttaa tärkeitä yhteiskunnallisia tehtäviä.

Olisi suotavaa, että media edistäisi mahdollisuuksien tasa-arvoa sillä tavalla, että kuka tahansa arjen kansalainen, muuraaja Muuramelta tai yritysjohtaja Ylläkseltä voivat löytää uutisvirrasta tietoa, joka heitä auttaa, mutta myös mahdollistaa heidän aktiivisen osallistumisen keskusteluun ja jopa uutisoinnin kohteena olemiseen. Median tulisi mahdollistaa se, että hierarkkisten sosiaalisten rakenteiden ja nokkimisjärjestysten sijaan kuka tahansa voisi saada oman roolinsa ja paikkansa, sekä yksityisessä elämässä, mutta halutessaan myös julkisuudessa. Näkyvyydellä ja julkisuudella on voimakas merkitys siihen, miten sosiaalinen, henkinen ja materiaalinen pääoma jakaantuu.

Tiivistetysti voisi todeta, että kirjoitukseni tarkoitus on herättää keskustelua siitä, minkälaisista asioista mediassa ja uutisvirrassa uutisoidaan ja miten tarkoituksenmukaista kaikki tämä uutisointi on? Jokaisen arjen kansalaisen tulisi voida kokea samaistuttavuutta aivan itsensä kaltaisiin ihmisiin, joista julkisuudessa puhutaan ja nähdä, minkälaisia onnistumisia heillä on ollut ja miten he ovat kömmähdyksistänsä selvinneet. Tämä olisi yksi väylä kohti onnellista, arvokasta ja merkityksellistä elämää.

+4
MattiNikama
Vihreät Turku

Olen turkulainen tuleva kokemusasiantuntija ja valtiotieteen maisteri filosofian oppiaineesta. Minulle tärkeitä aiheita ovat oikeudenmukaisuus, mahdollisuuksien tasa-arvo ja ihmisten henkilökohtaisten vahvuuksien kehittäminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu