Mielenterveys ja yhdenvertaisuus
Mielenterveys on henkilökohtainen asia, mutta vähintään yhtä paljon yhteiskunnallinen ja poliittinen kysymys. Mielenterveyden tila linkittyy koettuun hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Suomalainen yhteiskunta on monissa asioissa kohtuullisen tasa-arvoinen ja yhdenvertainen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikessa oltaisiin kehityksen aallonharjalla. Eriarvoisuus kasvaa. Kansantalouden hedelmät ja sosiaaliset onnen löytämisen mahdollisuudet jakautuvat epätasa-arvoisesti.
Yhteiskunnallinen eriarvoisuus, arkitodellisuuksien eriytyminen ja terveyspalveluiden epätasa-arvoinen jakautuminen on monilla luissa ja ytimissä tunnettu kokemus. Taloudellinen ja sosiaalinen menestys ja terveydellinen hyvinvointi kasaantuu kiihtyvällä tahdilla niille, joilla on jo paljon. Yhä vähemmän ja heikompia palveluita suhteutettuna palveluiden tarvitsijoiden määrään on tarjolla niitä usein eniten tarvitseville.
Mielenterveydellinen eriarvoisuus on ollut arkipäivää jo vuosia ja vuosikymmeniä. Suomalainen yhteiskunta on hyvinvointiyhteiskunta, mutta myös menestyneiden ja hyvinvoivien ehdoilla rakennettu sellainen. Esimerkiksi työterveysjärjestelmä tarjoaa apua ja palveluita kaikkein eniten juuri sellaisella joukolle ihmisiä, joista suuri osa oikeasti vähiten näitä tarvitsisi. Työtä tekevä ihminen voi päästä hoitamaan nuhan välittömästi, mutta esimerkiksi työtätekemätön mielenterveyshaasteinen ihminen voi joutua syystä tai toisesta odottamaan apua pitkään.
Mielenterveyden haasteet ovat henkilökohtaisia, mutta myös sosiaalisia ja yhteiskunnallisia häiriöitä ja sairauksia. Mielen haasteisiin liittyy edelleen voimakasta stigmaa, häpeää, pelkoa ja syyllisyyttä. Ongelmia voidaan pitää omana syynä tai jonakin, jonka pystyisi tuosta vain hoitamaan kuntoon. Tämä johtaisi elämäntapaan ja sopeutumiseen valtavirran ihmisten elinympäristöihin. Olisikin aiheellista pohtia, millä tavalla yhteiskunnasta ja sosiaalisesta tilasta voidaan tehdä sellainen, että kaikkien lähtökohtia ja ominaisuuksia kunnioitetaan.
Mielenterveydellinen yhdenvertaisuus tarkoittaisi sitä, että kenenkään ei tarvitsisi hävetä tai pelätä sen vuoksi, että oma mielenterveys on valtavirtaa heikommalla tolalla. Eriarvoisuus kasaantuu esimerkiksi työelämän rakenteiden vuoksi. Yksi ihan relevantti pelko on se, että ”mitä minun työllistymisen mahdollisuuksille tapahtuu”, jos julkisesti tuon esille sen, että mielenterveyden ongelmat koskettavat minua. Minua ei tässä hävetä tai pelota myöntää, että sairastan pakko-oireista häiriötä, traumaperäistä stressihäiriötä ja painin myös mahdollisten neuropsykiatristen haasteiden kanssa.
Toki on niin, että on yhteiskuntia ja ympäristöjä, joissa asiat saattavat olla paljonkin heikommalla tolalla. Esimerkiksi mielenterveys- tai päihdepalveluita ei välttämättä ole ollenkaan tarjolla. Suomalainen yhteiskunta ja mielenterveyspolitiikka ei ole täysin huonoa tai hyvää. On olemassa mahdollisuus elää aivan täysipainoista ja omaehtoista elämään mielenterveyden haasteista huolimatta. On kuitenkin fakta, että saatavilla oleviin resursseihin nähden mielenterveyspalveluiden rahoittamista on laiminlyöty jo vuosikymmeniä. Suurin osa mielenterveyteen sijoitetuista resursseista tulee yhteiskunnalle tavalla tai toisella takaisin.
Viestini päättäjille tai ihan kenelle tahansa, joka tätä lukee on, että mielenterveyden tulisi olla yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti sellainen jaetussa tilassa esille tuotu kysymys, jota ei tarvitsisi hävetä tai pelätä. Toki on mahdollista, että maailma ja sosiaalinen tila on sellaisella tolalla, ettei ole turvallista tulla esille täysin omana itsenä. Jokaisella tulisi kuitenkin olla mahdollisuus alkaa luomaan sellaista ympäristöä ja verkostoja, joissa on turvallista tulla julkisesti esille aivan täysin omana itsenä. Tämän tulisi myös johtaa siihen, että tarpeellista apua olisi saatavilla silloin, kun avun tarve nousee.
Häpeän, stigman, pelon ja heikkojen kasvuolosuhteiden vuoksi jouduin itse odottamaan avun saamista pitkälle toista vuosikymmentä. Toki 90- ja 2000-luvuilla lapsuudessani ja nuoruudessa olisi saattanut olla rajoitetusti apua saatavilla. On kuitenkin usein valtava askel myöntää, että tarvitsee apua. Sen ei tulisi kuitenkaan olla häpeän ja pelon aihe. Jos ja kun ihmiset uskaltavat nousta barrikadeille hakemaan heille kuuluvia palveluita myös päättäjät heräävät siihen, että on viimein aika luoda ja rahoittaa toimiva mielenterveyspalveluiden järjestelmä.
Lipposen hallitus leikkasi mielenterveyden laitoshoitopaikat puoleen, ja sille tasolle ne jätettiin.
Suomessa on tehty sivullisien satunnaisia tappoja sen vuoksi, että mielenterveysvaivainen ei päässyt laitoshoitoon vaikka kuinka yritti.
Ilmoita asiaton viesti
Aika pitkällinen perinne taitaa olla mielenterveyden rahoituksen laiminlyömisestä. Varmaankin 90-luvun lamasta lähtien. Toki se on hyvä, ettei ihmisten tarvitsisi turvautua laitoshoitoon. Realiteetti kuitenkin tosiaan on, että ne on rajattu aivan minimiin ja pitää olla aivan kriisissä ennen kuin paikan saisi. Se on äärimmäisen surullista, että joku päätyy itselle tai jollekin toiselle tekemään jotakin, koska ei ole saanut apua.
Ilmoita asiaton viesti
On aina hyvä, kun mielen vaivoihin liittyvistä asioista voi keskustella. Ehkä nykypäivänä se on avoimempaa kuin joskus aiemmin.
Neljä päivää sitten julkaistu haastattelu Tapio Suomista koskien, Aki Linnanahde Talk Show:ssa:
https://youtu.be/2oUCSJUFU78
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttaa mielenkiintoselta haastattelulta. Tarviikin katsoa kokonaan. Se vaati kyllä välillä paljon rohkeuden keräämistä, että niistä asioista voi puhua.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenterveys ja toiseus, hyväksyttävän ulkopuollelle jäävästi (+jätetysti), ovat alueita, joilla on tosiaan paljon päällekkäiskäytäntöjä.
Tältä alueelta, päällekkäysyydet poistuvat todennäköisesti viimeisimpänä.
Vastassa on tosiaan taho (siis x?), jonka ei niin paljoa tarvitse muuttua, eikä etenkään niin paljon tarvitse ajatella, muuttuvansa.
Viittaan tähän Kirsti Kärjen linkkiin. On julkista kerrontaa kokemuksista ja havainnoista, tavan kansalaiselta:
https://www.youtube.com/watch?v=f36gTeAiWso
Kannattaa kuunnella. Aihe sen verran iso, etten edes yritä kertoa laajemmin tästä, ainakaan ihan heti.
L…
Kaikenkattavuus ja läpilyövyys kauttaaltaan, joidenkin pysyväisrakenteiden puolesta, olisi silta, jolla yhdistämistomeni (linkki + blogin teema).
Linkin sanoman, oletan tässä yleistettäväksi, mikä on mielestäni se juttu. Etenkin jos toteutuu jotain, täysin kattavasti (kurjistamista / yksipuolistamista / palvontaa / …).
L2…
Hitto kun tulee kömmähtelyä. Juttu piti laittaa tähän ketjuun: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jhiden/toteutuuko-ne-bis-in-idem-julkisissa-ammateissa/. Ehkä tämä voi olla tässäkin ketjussa, ja viitata tuohon edelliseen, kun aika luontevahkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoitat päälekkäiskäytännöillä?
Ilmoita asiaton viesti
Päällekkäiskäytännölle voi olla jonkin virallisempi ja kuvaavampi nimike. Redundantti vaikka, jos hatusta tempaa.
Kun jotain selvitetään huolellisesti, esim ohjelmoidessa, samaa ei tarvitse ratkoa jatkuvasti, kun tarvetta ilmenee. Tietty toiminnallisuus voidaan toteuttaa kerran, jonka jälkeen toteutusta sovelletaan kaikkialla.
Ohjelmointi kun ei kaikille tuttua, esimerkki voisi olla toiselta alueelta. Eräs kuvaus on tässä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ne_bis_in_idem Liittyi naapuriketjuun, josta laitoin linkin.
Ihmiseen sovellettuna, tilanne ei ole niin selvä aina, ja voi ajatella hyvin tärkeäksi sen, että asioita punnitaan aina erikseen, eri kohtaamisissa, … yhteyksissä, eikä toimita valmiilla, mitä on esim laki.
Kun laki on valmistavaraa, ja sitä käytetään toistamiseen samasta, jotain on pielessä, ja sekavaa.
Diagnoosit, leimat, brändit,… toivoita ja odotuksia on paljon siitä, millä tavoin näitä tarkastellaan, halutaan tarkastalle, … tai vastaavasti halutaan mennä juuri tietyllä mielikuvalla, päätelmällä…
Kommenttini oli vähän rakenteellisen oloinen, ihmiskuvioihin liittyen. Kerronta muuta, kuin arki-ihmiselle tyypillistä, ainakin vielä tässä vaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Päällekkäiskäytäntö oli jotain suomennosta siitä, mille en keksinyt sanaa.
Vastaava tosiaan voisi olla reduntantismi, jos suomalaisittein toisi englanninkielestä, latinasta … tai mistä lähteekin.
Tämän tapainen mielenterveyden ankkurointi, yleisilmiöiden luokkaan, on tosiaan vähän systeemisempi, ja mielestäni tärkeä myös.
Kun jatkuvasti toistetaan jotain kaavaa, mielikuvapohjaista sovellusta (käytäntö arkisesti), suhtautumista,.. tämä vahvistaa myös toimimattoman rakenteen.
Toisaalta, se mikä tulee vahvistetuksi, on myös jatkuvassa hierteessä, johon vaaditaan selkeitä ratkaisuja, muuten tasapainokykyisen eliön tapauksessa.
Seurauksena on vinoumaa, vinoumalle. Vahva ylläpito, vaatii kunnon sopeutumansa.
Globaalia tilaa jos ajattelee popularistis-(tapahtumallisesti/asetelmallisesti), voisi viitata tähän pohdintaan: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petterileino/kenraali-putinin-puolella/#comment-3703725
Mekaniikka menee jollain tasolla, ja jotta näihin voi vaikuttaa, tarvitsee ajatella mukaan se, mistä vaikutumme, ei vain se, mitä vaikutusten jälkeen saamme tietoisemmalle työpöydälle.
Tällainen taso on tärkeä, vaikka ei saisi ymmärrystä, koska on vähän vaikea, ja samalla vaikeasti kuvattava, jos ajattelee, että tulisi kirjoittaa ilman sitä, että tietää muiden ymmärrysmahdollisuudesta paljon.
Muiden osuus jos ei näy, ei voi oikein pyrkiä sovittamaa omaa tekemistään (ilmaisu) sinne suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mukava kuulla pohdintaa. Ihan täysin en saa seurattua ajatuksenkulkua. Punninta on tärkeää ja ihmisten kohtaaminen joustavasti. Hyvä asia pohtia muiden ymmärrysmahdollisuuksia, mutta kuitenkin pitää kiinni siitä, millä tavoilla tahtoo kommunikoida.
Ilmoita asiaton viesti
Omasta ymmärtämisen ylläpitämisestä, ei kannata joustaa. Mitä ei ymmärrä, sitä ei kannata yrittää välittää.
Eri asia on tosiaan kirjoittelu pohtien, ja arvaillen. Ei lukitse itseä, eikä muitakaan, mutta voi avata.
Jopa puppulausegeneraattori, voi aiheuttaa sopivan löytämistä tai tarttumista. Jossain mielessä kin kuin plasebo, tai nasebo.
Ilmoita asiaton viesti
Aluksi luin kirjoitusta pilkallisesti ajatellen: ”taas vihreä ruikuttaa ja vaatii lisää fyrkkaa”.
Lukumatkan varrella kokemukseni muuttui. Kaverihan puhuu asiaa. Juuri noin se on.
*** ***
Kauan sitten edesmenneen mummuni kanssa keskustelimme aika ajoin yhteiskunnallisista asioista. Hän totesi: ”kait se ihmisen mieli on kuin muukin kroppa… joskus voi tulla vastaan huollon tai remontin tarve”.
– viisaasti, ymmärtävästi ja sen suuremmitta vaikeuksitta mummuni normalisoi tavalliset mielenterveyden vaikeudet.
Suomen soisin kuitenkin yhteiskunta- ja perhepolitiikassa muuttuvan sellaiseksi, että sukuyhteisö pitäisi enemmän yhtä ylitse sukupolvien. Siis huolehtisimme toinen toisistamme. Silloin myös terapeuttien tarve vähenisi.
– Erittäin selkeänä laumaeläimenä ihmiselle kun tuo yksinäisyyden ja erillisyyden (sanan psykologisessa merkityksessä) taakka on kova kannettava.
Ilmoita asiaton viesti
Yksinäisyyden, pärjäämisen ja häpeän kulttuuri on kyllä Suomessa syystä tai toisesta vahvaa. Ei tietysti kosketa kaikkia, mutta keskimäärin muihin kulttuureihin verrattuna aika suurta osaa kansakunnasta. Tarvitaan toimivia mielenterveyspalveluita, mutta totta on myös se, ettei ole välttämättä niin paljon ulkoistaa hyvinvointivaltion ja terapeuttien hoidettavaksi. Kyllä näissä jutuissa varmasti on jotain kollektiivista suomalaista mielenmaisemaa. Tässä asiassa se rahan ruikuttaminen ja vaatiminen tarkoittaisi sitä, että pidemmällä tähtäimellä tarvittais vähemmän rahaa, koska on tutkittu, että mielenterveyteen sijoitetut rahat tulevat moninkertaisesti yhteiskunnalle ja kansantaloudelle takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Voi että miten musta on hienoa, kun uskallat kirjoittaa näistä asioista! Itselläni on myös psyykkisiä ongelmia ja diagnooseja ja olen tällä hetkellä pitkällä kuntoutustuella niistä syistä. Pidän tarkoituksella asiaa esillä Beautiful Stranger blogissani sekä samannimisillä facebook- sivuilla juurikin hälventääkseni mielenterveysongelmien ja psyykkisten sairauksien ympäriltä olevaa stigmaa. Erilaisten ihmisten ääntä näissä asioissa todellakin tarvitaan.
Kaikkea hyvää sulle sun elämääsi! Kiitos kun kirjoitit!
Ilmoita asiaton viesti
Mukava kuulla. Olis hienoa, kun olisi ihan arkipäivän asioita mielenterveyden haasteet, joista voisi puhua melkeimpä missä vaan, tietysti sen perusteella, miten vapaasti omasta tahdosta tahtoo jakaa asioita.
Sitten myös tehdä henkilökohtaisesta mielenterveyden tilasta sosiaalisen ja yhteiskunnallisen kysymyksen. Tai tarkastella muuten vaan, minkälaisiin maailman realiteetteihin mielenterveys liittyy.
Itsekin olen ollut noin kahdeksan kuukautta työelämän ulkopuolella, mutta olis kyllä haluja löytää itselle sopivaa työtä. Jatkaa vanhaa tai löytää jotakin uutta. Kaikkea hyvää myös sinulle! Täytyypä vilkaista tuota blogia. 🙂
Ilmoita asiaton viesti