Äänestä hyvä ihminen!

Tänään alkoi maamme ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys. Varsinaisena vaalipäivänä 23. tammikuuta valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle, jotka jatkossa vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta. Kyseessä ovat siis eittämättä elinaikanani eniten oman arkeni kuvaan vaikuttavat vaalit.

Millaista ihmistä minä tulen äänestämään? Käyn seuraavassa läpi itselleni tärkeitä asioita. Tuleva aluehallintouudistus tulee olemaan niin laaja kokonaisuus, että ehdokkaani tulisi olla SoTe-alan ammattilainen, jolla on jo valmiiksi kokemusta hallinnon muutoksista. Toivon myös, että valituksi tullessaan hän tulisi toimimaan toimessaan päätoimisesti.

Vaalimainontaa seurattuani olen huvittuneen järkyttynyt, ettei osalla ehdokkaista ole mitään käryä siitä, minne he ovat menossa. Vastaani on tullut jos jonkinmoista polttoaineen hinnan laskijaa ja postipisteen palauttajaa. Kivoja teemoja, mutta ne eivät kuulu aluevaltuustoihin.

Totuus lienee se, että raha määrää. Eilen, tänään ja huomenna. SoTe-palveluiden palauttajia en usko silmääkään, sillä mainittujen palveluiden säilyttäminenkin tullee olemaan ”hiinä ja hiinä”. Veronkorotuksetkaan eivät autuaaksi tee, jos niiden maksajat käyvät vähiin. Itsekin olen vaikeavammaisuuteni pohjalta ainoastaan nettosaaja. En siis veronmaksaja, sanan varsinaisessa merkityksessään.

Hyvinvointialueet antavat hyvän mahdollisuuden käytännössä jo romahtaneen perusterveydenhuoltomme jälleenrakennukselle, jos aluevaltuustoissa suostutaan päivittämään käsitys sen nykytilasta ja pohtimaan, mikä osa terveydenhuollostamme olisi säilytettävä ja mistä voitaisiin luopua. Uusia vaateita järjestelmälle lienee suotta asettaa. Se lienee myös aika lailla selvää, että sosiaali- ja pelastusalojen haasteet ovat jääneet julkisuudesta paljolti pimentoon.

Tärkeänä näen vielä aluevaltuustojen vastuun uudistuksessa, että Suomeen ei sen myötä tulisi enää yhtään uutta yhteiskunnan varoin autettua terveysbisnesmiljonääriä. Sen kun ei alkujaankaan pitänyt olla edes mahdollista, olihan kyseessä niin sanottu matalan katteen ala. Ainoa laatuaan, jolla sijoittajien mielenkiinto on jatkuvasti räikeässä epäsuhdassa kerrotuun kannattavuuteen nähden.

Siispä, äänestäkää. Hyvät ihmiset aluevaltuustohin.

+1
MattiVilkuna
Sitoutumaton Oulu

Nivalasta lähtöisin. Kotimaisen ruuan voimalla ja veekasin äänen turvin kasvanut vaikeavammainen, sähköpyörätuolilla liikkuva merkonomi Oulusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu