Aikamme on kalleinta maailmassa
Rakennuksia on sanottu suomalaisten tärkeimmäksi pääomaksi. Olen sivusta seurannut suomalaista rakentamista, nykyään pääosin rakennuttamista. Laatupoikkeamat projisoidaan poikkeuksetta tästä hetkestä taaksepäin, mutta nykyrakennuttamisen rahan ohjaama kiire jätetään aika pitkälle huomiotta. Sijoitettu pääoma tulee saada poikimaan mahdollisimman nopeasti, lopullisesta hintalapusta piittaamatta.
Käännetäänpäs kelloa kuitenkin 50 vuotta taaksepäin. Sanotaan, että viimeiset terveet rakennukset rakennettiin 1950-luvulla, sota-ajan puutteen hellittäessä. 1960-luvulla tulivatkin sitten tasakatot, piilosokkelit ynnä muut riskirakenteet. 1970-luvulla energiakriisi ja tuuletuskielto. 1980-luvulla ala ylikuumeni ja sitten tuli lama. Tästä 20 vuotta eteenpäin alkoi jo liiankin tivis matalaenergiatalo olla päivän sana. Joka ajalla on siis omat haasteensa, mutta rakentamisen haasteista suurin ja yhdistävin on aika. Aika kuluu ja maksaa, eikä aikaa voi kukaan pysäyttää.
Jos tarkastelemme vakavimmin vaurioituneita, jo purettuja rakennuksia viimeisen puolen vuosisadan ajalta, kaikkien historiasta löytyy jokin aikatauluun ja kiireeseen liittyvä hämminki. On ollut kiire saada uusi koulu tai sairaala käyttöön, on kiireessä piirretty tai luettu piirustuksia väärin tai jätetty kiireessä asioita tekemättä tai haudattu niitä piiloon. Kiireeseen vedoten on sysätty korjauspäätöksiä seuraaville päättäjille ja on ollut vain hirveä kiire päästä säästämään ylläpidossa.
Ei-julkisten, 1960-1970-luvulla rakennettujen, nykyään jo hirvittävän korjausvelkaisten betonielementtikerrostalojen suunnittelijat sanovat, ettei niitä tarkoitettu alunperinkään korjattaviksi. Talot olivat vain kiireratkaisu muuttoliikkeen aiheuttamaan huutavaan asuntopulaan ja talojen elinkaareksi ajateltiin maksimissaan 30 vuotta. Kiireessä tätä ei vaan silloin tuoreeltaan ehtinyt kukaan kertoa.
Nyt kun elämme 2020-lukua, meillä olisi tietoa, taitoa ja tekniikkaa rakentaa parempaa kuin koskaan historiassamme, mutta kiire ei ole poistunut vieläkään, siitä huolehtii alussa mainittu pääoman kiire.
Ehditäänköhän kiireellä rakennetun neljännesmiljoonan euron kerrostaloasunnon ostajalle kertoa, mikä on hänen asuntonsa suunniteltu elinkaari? Toisaalta, hänellä saattaa itselläänkin tulla kiire päästä asunnostaan eroon nykyrakentamisen laatupoikkeamien tullessa parin asuinvuoden saatossa esiin. Rakentamisen laatu ei tule paranemaan niin pitkään, kun siitä ei tule olemaan taloudellista hyötyä ensimmäisen voiton kääräisijälle.
Tuskin kuitenkaan yksikään asunnonostajista olisi edelleenkään hyväksyvä sitä, että heidän pääomansa olisi murskaantuva neljännesvuosisadassa kantatien pohjaksi.
Hyvä kirjoitus kiinnostavasta asiasta.
Olen sattumoisin pohtinut asumiseni tilannetta aika paljon tulevan elämänmuutoksen myötä. Omistusasunto vai vuokralle?
Tähän asti olen luottanut rakennuskannassa vanhaan. Kokemusta on kahdesta hirsirunkoisesta ja rossipohjaisesta ok-talosta, joissa on ollut hyvä asua ja hengittää.
Nyt, kun on talo pian myynnissä, pitäisi tietää, minkälaiseen uskaltaa muuttaa. Uudet kerrostalot ovat poissuljettu vaihtoehto. Järjettömät hinnat, eikä laadusta mitään takeita. 60-70 -lukujen talot ovat, kuten kirjoittaja sanoi, kovin korjausvelkaisia, suurimmassa osassa mm. kallis putkiremontti vasta suunnitelmissa. 50-lukulaiseen taloon ehkä uskaltautuisin, sen ikäinen on jo paikkansa lunastanut. Entäs rivarit? Niissä piilevät samat ongelmat kuin kerrostaloissakin.
Suomalaiselle asunto on kallis investointi. Jos saan sijoittamallani summalla höttöisen ja homeisen harakanpesän sen takia, että grynderin pääomalla on ollut kiire kasvaa, niin kyllähän se pistää ketuttamaan.
Olisiko siis sittenkin viisainta heittäytyä vuokralaiseksi ja antaa muiden murehtia rikollisen huonosti kyhätyissä, mutta suolaisen hintaisissa kodeissaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset kommentistasi, Sari. Ennen sanottiin, että kivitalossa on turvassa, omaisuuskin. Ystäväni taloyhtiö Stadissa joutui kuitenkin ottamaan kolmen miljoonan euron saneerauslainan, jonka johdosta asuminen omistusasunnossa pomppasi yhtä kalliiksi kuin vuokralla.
Tampereella ei selvitty lainallakaan. 1925 rakennettu Otavallanhovi on nyt maantasalla, asunto-osakeyhtiön osakekanta siirtynyt YIT:lle, joka on aloittanut uudisrakennuksen suunnittelun.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä ovat juuri niitä painajaisia, joihin ei osakkeenomistajana tohtisi joutua.
Otavallanhovi on kyllä surullinen tapaus. Ikävyyttä lisää vielä se, että rakennus oli vanha ja hieno, sekä täynnä tarinoita.
Ilmoita asiaton viesti
Näinpä ja 1970-luvun ”energiaremontilla” pilattu.
Ilmoita asiaton viesti