Ihanan aito rehellisyys

Usein sanotaan, että suomalaiset ovat ihanan aitoja. Sanovat, mitä ajattelevat, tai ovat hiljaa. Tähän piirteeseen kytkeytyy kuitenkin sellainen puoli, että iän karttuessa impulssikontrolli höllenee ja suomalainen ei malta olla hiljaa.

En ainakaan tällä vammaistaustallani osaa pitää kovinkaan urheana piirteenä sitä, että joukko suomalaisia, usein valitettavasti vanhempia naisia, perustelevat törkeyksiään rehellisyydellä. Nämä henkilöt ovat usein saaneet autoritäärisen tai jopa totalitaarisen kasvatuksen yhden totuuden perheissä ja ovat ensimmäiset vuosikymmenet joutuneet sulkemaan itsensä tyystin pois. Sitten, kun aikanaan tulee ”heidän vuoronsa”, niin auta armias  – yhdellä totuudella mennään jälleen.

Narsistista, (minä kyllä saan sanoa) julmaa rehellisyyttä kailotetaan mennen, tullen ja palatessa. Totuuden torvi tuo myös joka käänteessä esiin, ettei takuulla esitä mitään ja sen kyllä huomaa! Surkuhupaisaa on sekin, ettei totuuden torvea kestä juurikaan peilata rehellisesti.

Miehissä tämä sama piirre näkyy vähän toisin. Umpirehellinen suomalainen mies ajattelee samoin kuin edellä kuvatut naiset, mutta eivät saa sitä sanotuksi. Heidän keinokseen jää ainoastaan äänestää oma halmeturtiainen eduskuntaan, jonka mouhutessa isossa salissa voi osoitella sormella telkkaria ja sanoa pontevasti: Niin!

Ei ole lainkaan tavatonta, että edellä kuvaamani henkilötyypit ovat pariutuneet keskenään. Silloin ympäristö saa suomalaista rehellisyyttä koko rahalla. Miehet tulevat esimerkiksi osto- ja myyntiliikkeesseen selaamaan vihaisesti lehtiä ja nakkelemaan tavaroita, kun ”piti lähtiä käyttää akkaa apteekissa”. Siinä sivussa lytätään jokainen myyntituote sekä -hinta tyyliin: – Mikä se tuo kippo yrittää olla? Tuommosellahan ei tee yhtään mittään!

Amerikkalaista kulttuuria parjataan meillä paljon verukkeella ”ne vain esittävät”. Se ei ole esittämistä, vaan sosiaalisten roolien käyttöä, jonka itse ainakin kohtaan tuhat kertaa mieluummin kuin suomalaisen totuustädin taikka -sedän.

+2
MattiVilkuna
Sitoutumaton Oulu

Nivalasta lähtöisin. Kotimaisen ruuan voimalla ja veekasin äänen turvin kasvanut vaikeavammainen, sähköpyörätuolilla liikkuva merkonomi Oulusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu