Metsään on tullut jo…sohva

Liikkuessani Suomen suvessa, kuivilla metsäteillä, minulla on usein tunne, jotta päntiönään on vastaani tuleva sohva taikka telkkari. Joskus on vastaani tullut pesukone, keittiö, tai jopa kokonainen kylppärikin.

Monet vastaantulevista artikkeleista saa viedä kiertoon jo ilmaiseksi. Osaa kuitenkaan tällä seudulla ei ja niiden dumppaamiseksi metsään nähdään todella paljon vaivaa, jolloin kyydistä tahtoo tipahdella nyt jo maksuttomiakin kierrätettäviä.

Olen pohtinut ratkaisuja tähän, käsittääkseni koko Suomen kattavaan ilmiöön. Esitänkin seuraavassa parisen ideaa, joista toivoisin lukevani mielipiteitänne.

Sanotaan, että ruotsinkielisellä Pohjanmaalla kaikki on paremmin. Olen itsekin nähnyt, että siellä on kautta aikain olleet Suomen komeimmat talot, pihat ja amerikanraudatkin. Siellä kerrotaan joillain alueilla jo olevan käytössä talouden koosta riippuvan ekomaksun, jolloin kaiken jätteen vienti kaatopaikoille on täysin ilmaista.

Kuinka ihmeessä tästä saataisiin koko maata kattava käytäntö? Täällä Oulussa se tuntuu ainakin vielä kovin kaukaiselta ajatukselta. Tällä ihmetellään, onko puutarhajätteen tuojalla mukanaan varmasti oikean vuoden kuponki ja tapellaan siitä, kuka saa muovijätteen kierrätys- ja jalostustoiminnan hoitaakseen. Sillä aikaa käy rekkaralli etelään päin vilkkaana, kansalaisten rikkoutuneet, ilmaiset ämpärit, sun muu muoviroska jousillaan.

Toinen esitykseni olisi, että sohviin, telkkareihin sun muihin, uintireissulla herkästi metsään lipsahtaviin vermeisiin saataisiin asetettua vähintään 50 euron pantti, minkä saisi takaisin, kun kyseinen kone taikka kaluste olisi toimitettu asianmukaiseen kierrätykseen tai vaihdettu liikkeessä uuteen.

Yhtä kaikki, vaikka meillä suomalaisilla sanotaankin olevan erityinen luontosuhde, niin mielestäni se ei vaadi telkkaria tai sohvaa mustikkamaille. Kympin uutimille olisi jokaisen hyvä ehtiä kotia, vaikka ahkerat poimijat itämaan uhkaisivatkin marjasatomme ryövätä.

Dumpattu sohva

+7
MattiVilkuna
Sitoutumaton Oulu

Nivalasta lähtöisin. Kotimaisen ruuan voimalla ja veekasin äänen turvin kasvanut vaikeavammainen, sähköpyörätuolilla liikkuva merkonomi Oulusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu