Riplinruskeat lakanat

Koko hoiva-ala hoitajineen tuntuu olevan syvässä kriisissä, eikä se liene kenellekään yllätys. Onhan koko hoitajakuntaa ajettu viimeiset 30 vuotta niin kuin hevosta hankeen. Sairaanhoitopiireissä sekä kuntayhtymissä on säästöjä haettu täysin triviaaleista aiheista, kuten muistilapuista ja käsipyyhepapereista. Myös suorittavan henkilöstön oloja on kiristetty jatkuvasti, palkkojen laahatessa pysyväisen oloisesti takamatkalla.

Samaan aikaan on kuitenkin teetetty hintalapultaan käsittämättömän kalliita organisaatiouudistuksia, jotka ovat omiaan sekoittamaan koko yksikön pakan aina pitkäksikin aikaa. Myös purkukuntoisiin toimitiloihin on sopaistu housut nilkoissa miljoonasaneerauksia ihan elinkaaren loppupäässä. Kun saastuneista tiloista on muutettu, on koko vanha kalusto luonnollisesti taiottu kadoksiin, joskus saman yksikön osalta vielä useita kertoja peräkkäin. Näin ollen rahasta ei ole näyttänyt ainakaan kukkurien vaihtokasettilavojen määrästä päätellen olleen uupeloa.

Hoitajien tukalasta tilanteesta kertoo sekin, että yhä useammat ammattilaiset ovat itse pyytäneet ammattioikeuksiensa poisottamista terveydenhuollon ammattirekisteristä. Työ on niin raskasta, että yhä useammasta auttajasta on tulossa autettava.

Myös kuntien kilpailuttamien ostopalveluiden tason kuullaan jatkuvasti laskevan kuin lehmän häntä. Syynä pidetään yleisesti markkinataloutta, mutta sitä ei voi syyttää, jos kilpailutus tehdään pelkän hinnan perusteella. Markkinatalouden lait olisivat voimassa tilanteessa vasta sitten, jos palveluiden käyttäjät saisivat valita, minkä yhtiön osakkaat he haluavat pitää tyytyväisinä. Nyt kun samaa asiaa yritetään halvimmalla hintaa, lienee kaikille selviö, että se kaikki on tyystin sekä työntekijöiltä että asiakkailta pois.

Ikuisiksi ajoiksi minulle arvoitukseksi jäänee, minkä vuoksi valtaa pitävät suuret ikäluokat ovat halunneet pedata itselleen riplinruskeat lakanat, joissa eläkepäivänsä ylilääkittyinä nukkua pois? Hoitajia voi tilanteesta vastuuttaa vasta sitten, kun he ovat saaneet vaikutusvaltaa.

Miksikö ripli? No, kun vatsat ovat löysätyt ja resurssit kiristetyt äärimmilleen, ei kukaan ehdi sitä uuta lausua.

+2
MattiVilkuna
Sitoutumaton Oulu

Nivalasta lähtöisin. Kotimaisen ruuan voimalla ja veekasin äänen turvin kasvanut vaikeavammainen, sähköpyörätuolilla liikkuva merkonomi Oulusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu