Vie sävel muiston niittyjen luo
Musiikillisessa historiassamme on piilevä sekä kansallinen että henkilökohtainen salattu muistimme. Tämä salattu muistimme on nivoutunut kappaleisiin ja salaus avautuu meille itsellemme kirkkaaksi muistoksi, kun kuulemme jonkin elämänvarsitiellämme merkityksellisen viisun.
Tämän ajatuksen johdosta tulikin mieleeni tarkastella omaa musiikillista historiaani. Satunnaiset ikätoverini ovat monta kertaa olleet huvittuneita siitä, kun oman ikäluokkani musiikki ei ole juuri koskaan minua kiinnostanut, lukuunottamatta rippikouluaikojen yritystäni innostua valtavirran musasta. Tuntemani veto vanhempaan musaan johtuu nostalgiasta, eli kotikaipuusta, takaisinpaluun tuskasta, vammaisuudestani kumpuavasta pyrkimyksestä päästä alkuun, uudelleen.
Vaellukseni alkoi sairaalasta, kuten kaikkien muidenkin, mutta omalla kohdallani näitä sairaala-aikoja oli hiukan enemmän ja taaempaan kuin lapsosilla noin yleisesti. Ensimmäinen musiikillinen muistoni liittyykin sairaalaan. Säveltäjä- ja sovittajamestari, trumpetisti Jörgen Petersen täytti hieman syntymäni jälkeen 50 vuotta. Uusintalevytykset hänen vanhoista hiteistään nousivat jälleen listojen kärkeen ja hiteistään merkittävin ”Särkyneen toiveen katu” soi usein radiossa varhaisina sairaala-aikoinani. Kappale jotenkin tuuditti mukavasti. En näet jaksanut sen enenpää innostua osaston keinuhevosista kuin meillä lapsilla laulatettavan laulun hevon hirnahduksistaan.
Noin viiden vuoden iässä sairaala-ajat olivat pääosin takana ja musiikki tarjosi liikuntavammaiselle pojalle siivet. Muistan kuvittaneeni mielessäni jokaisen kuulemani kappaleen. Myös isäni toive sanankäyttöni kehittymisestä alkoi näkyä siinä, että Fazerin parhaiden oheen aloin saamaan kasetteja. Jaakko Teppoa, Heikki Kinnusta, Vesa-Matti Loiria, Junnu Vainiota ynnä muita. Jaakko Tepon ohella kuuntelin lähes puhki Heikki Kinnusen kasetin ”Varis ja valtion varatyömies”, jolta monet Veikko Lavin sanoitukset ovat jääneet kuvina mieleeni elämään.
Pian tämän jälkeen koulutieni suuntasikin kaupunkiin ja samaan aikaan Irwin Goodman oli noussut viimeistä kertaa listoille. Kouluaikainen lääkintävoimistelijani huomautti mulle, että minun kannattaisi kaivaa esiin Irwinin vanhempaa tuotantoa. No näin tein ja sieltähän niitä biisejä vasta alkoikin löytyä! Samaan aikaan pääsin Varpu-tätini levyhyllylle, josta löysin Dannyn sekä Eeron ja Jussin varhaistuotantoa.
Näin alkoi myös omalla kohdallani musiikillinen löytöretkeily. Minua alkoi kiinnostamaan, ketkä ovat tehneet kotimaisten 1960-luvun listahittien alkuperäisversiot ja mitä muuta nämä löytämäni nimet ovat tehneet. Samantyyppinen ketju tapahtui lukiessani kesällä 1992 Suomen Kuvalehden jutun Olavi Virrasta. Virran kautta Agentsiin ja Agentsista myöhemmin Varjokuva-orkesterin äärelle.
Tämän jälkeen kului lähes kokonainen vuosikymmen yrityksessäni kuunnella muodikasta nuorisomusiikkia. Muutaman kerran yritin käydä urheilutalo Tuiskulassakin, mutta 1990-luvulla sieltä ei musiikillisesti irronnut minulle yhtään mitään, ei niin kerrassaan mitään. Kotona sitten kamarissani suomalaisen jenkkiautoharrastuksen juuria tutkiessani törmäsin nimeen Cisse Häkkinen. Siitä alkoikin Hurriganes-aiheeseen ja lukuisiin ihmisiin tutustuminen. Olen saanut tutustua hänen aikalaisiinsa ja toivoakseni elämänmittaisia ystävyyksiä on syntynyt. Tähän päivään mennessä on käyty satoja tunteja keskusteluja ja jaettu sekä vaihdettu kokemuksia.
Hurriganes on tuonut minut monien ihmisten pariin. Olen saanut kuitenkin ilokseni huomata, etteivät nämä syntyneet henkilösuhteet ole määrittyviä ainoastaan kyseisen bändin kautta, vaan olemme voineet tarkastella elämää laajalti, musiikin ulkopuoleltakin. Yhdistäviä linkkejä on löytynyt myös muilta elämän osa-alueilta. Kaikilla on kuitenkin oleva yhteinen kokemus siitä, että elämä on lapsuudesta saakka vähän kerrassaan jäsentynyt voimakkaiden musiikillisten elämysten saattamana.
Cisse Häkkistä siteeraten:
– Musiikki on elämys, joka ei koskaan kuole, sillä muistot elävät musiikin mukana.
Aki Kaurismäen elokuvissa on samanlaista nostalgista kaipuuta ”vanhoihin hyviin aikoihin”. Päähenkilöinä on usein henkilöitä, jotka elävät eri aikakautta kuin ympärillä oleva maailma ja tuntevat sen takia olevansa jotenkin irrallisia tai eksyksissään.
Myös kaukokaipuu on läsnä suomalaisessa musiikissa (Satumaa, Varpunen jne.). Kirjoitin tästä blogitekstin vuosia sitten tätä nykyistä käyttäjätunnustani edeltäneellä tunnuksella, eli niitä blogeja ei enää ole.
P.S. Lisätään vielä sellainen henkilökohtainen anekdootti, että minä synnyin muutama kuukausi sen jälkeen kun The Beatles oli julkaissut esikois-LP:nsä ja vanhempani soittivat sitä ja seuraavia levyjä päivittäin tai liki päivittäin 60-luvun loppupuolelle asti. Niinpä tuo musiikki edustaa minun lapsuuttani. Lisäksi radiosta jäi mieleen joitakin 60-luvun hittejä.
Suomalaisen musiikin suosikkejani olivat Juice, Pelle Miljoona, Eppu Normaali… Lopetin kuitenkin suomalaisen musiikin kuuntelun vuonna 1987 kun muutin Norjaan. Pari Juicen uusinta kasettia taisi tulla mukaani, muistaakseni ne olivat Pyromaani palaa rikospaikalle ja Yölento.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset kommentistasi, Janne Kejo.
Musiikillisesta löytöretkeilystä sen verran, että musiikkitomittaja Pekka Laine ja kumppanit ovat pöhisseet pitkin matkaa musiikin portti-teoriasta, eli musiikillisesta löytöretkeilystä jonkin avaavan teoksen kautta toiseen, avaavaa innoittaneeseen teokseen.
Mulle yksi tällainen porttiteos oli Hurriganesin Roadrunner-albumin takakansi. Nimenomaan takakansi, koska etukannessa oli kovin vähän tietoa.
Jylhien raitojen soidessa saatoin fiiliksissä tutkia takakannen kuvaa. Tunnistin auton olevan 1950-luvun alkupuoliskon Cadillac. Vaaleasta väristä päättelin, ettei kyseessä ollut uutena maahan tullut yksilö. Ne olivat näet kaikki mustia. Hoksasin myös, että kyseessä on ollut tuolloin hyväkuntoinen auto, sillä pisteosat ovat ehjiä, radio tallella ja kaikki mittarivalotkin näkyivät olevan toimintakunnossa. Kiinnitin huomiota myös siihen, että auto on todennäköisimmin ollut Häkkisen, koska Blyrcreem-tuubi pilkisti tuhkakupista. Seisontajarrun merkkivalon ymmärsin palavan syystä. Naapurissa oli 1951 Cadillac ja kerran kuskin paikalla istuskellessani olin hoksannut, ettei vanhan Hydramatic-vaihteiston kaaviossa ollut P-asentoa ollenkaan.
Biisikattaus ryöppysi päälle ja aloin miettimään, keitä olivat Slay, Crewe, Garland, McDaniel, Stanley ja Vuorimies? Lundgrenin ja Pennimanin tiesin niminä.
Jälleen piti lähteä ottamaan selvää ja sillä matkalla olen vieläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Repe, Junnu, Veksi, Lavi, Juice ja monet, monet muut ovat jatkoa mm. Kiven Leinon, Hellakosken Viidan runouden perinteelle, mutta muunneltu ainoastaan iskelmä- muotoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset kommentistasi, Arto.
Kyllä. Kävin tässä läpi vain muusiikillisen henkilöhistoriani ja senkin vähän lyhennellen. Loiri/Leino -levyt ovat tulleet mulle tärkeiksi kaikkein ahdisvimmilla elämänhetkilläni.
Ilmoita asiaton viesti
No siinäpä itse otsikkokin komeasti laulettuna :-).
https://www.youtube.com/watch?v=89SI3qmjen8
X
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Ola oli erikoismies! Mielestäni parhaat levyksensäkin hän teki vasta 1960-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, kyllä se lauluääni parani vain, vaikka alamäkeä meni muuten.
X
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Alkuun Olan tulkintojen ainutlaatuisuutta alleviivasivat vielä George de Godzinskyn ja myöhemmin Jaakko Salon sovitukset.
Ilmoita asiaton viesti
Aikaisemmin olen ymmärtänyt, että Sateinen ilta on viimeinen, mutta eipä olekaan. Kun tarkkaan kuuntelee Sateista iltaa kovalla volyymillä, ääni taitaa hetken verran särkyä. Loppu onkin historiaa.
https://www.discogs.com/Olavi-Virta-Sateinen-Ilta/release/14257319
https://www.youtube.com/watch?v=ZQNyxMuSpzA
https://www.youtube.com/watch?v=E4OrTVbnoM0
X
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Kumpikin on laulettu istualtaan 6.6.1966. Sen, kumpi laullettiin viimeisenä, tietää vain paikalla olleet.
Ilmoita asiaton viesti