Kansan talous
Mielestäni huoli huomisesta on tänä päivänä suurempi kuin ennen. Entisaikaan elämän rytmi oli hitaampi. Työpaikka monilla pysyi samana eläkkeelle saakka. Vaikka elintaso oli niukempi, oli kuitenkin suurempi varmuus siitä, että työpaikka säilyi. Irtisanomiset olivat harvinaisia. Monilla paikkakunnilla oli ”ruukkeja”, jotka hoitivat monia kunnallisia tehtäviä, kun kunnalla ei ollut varaa niitä järjestää. Monet ammattiyhdistyspomot muistelevat kaiholla ”patruuna-aikaa”. Johtuukohan se sitten siitä, että kapitaalilla oli kasvot. Nykyisin omistajia edustaa toimitusjohtaja, joka ei uskalla tai voi tehdä päätöksiä, ennen kuin on kuullut omistajia. Puhutaan kasvottomasta pääomasta. Patruuna-aikaan yrityksen suurin omistaja oli usein myös johtaja, joka tunsi henkilökohtaisesti suuren osan yrityksen työntekijöistä. Tietenkin kaikki työntekijät tunsivat ”patruunan”, koska hän oli koko ajan läsnä henkilökohtaisesti. Vaikka paikkakunnalla oli kunnanjohtaja, ”patruuna” oli usein varsinainen pomo. Jos kunta ei pystynyt jotakin asiaa hoitamaan, patruuna järjesti sen ruukin varoilla. Näitä ruukkiyhteisöjä oli useimmiten pienillä. paikkakunnilla.
Tämä päivänä omistus on kasvotonta. Osakeomistus on jakaantunut maailmanlaajuistesti. Päätöksiä tekee toimiva johto, jonka ainoa tavoite on tuottaa maailmanlaajuisille omistajille mahdollisimman hyvää osinkoa. Jos ei tule tulosta, ulos.
Miten tähän on tultu? Tässä on suuri ero ”patruunavetoiseen” yritystoimintaan.
Onko vanhaan malliin enää paluuta? En usko, mutta voisiko löytyä jotakin välimuotoa?
Usein työntekijäporras kokee toimivan johdon ”omistajina” vaikka johtajat ovat vain palkollisia. Heidän tehtävänä on ajaa yrityksen etua eli hoitaa yritystä niin, että se tuottaa omistajilleen hyvää tuottoa sijoittamalleen pääomalle.
Huh, nyt lähestytään vakaata asiaa; onko työllä ja pääomalla sovittamaton ristiriita? Olisiko olemassa sellaista toimintamallia, jossa tuota eturistiriitaa ei olisi?
Mitä asiasta kirjoitti aikanaan herra Karl Marx? Tunnustan, etten ole lukenut hänen teostaan ”Pääoma” mutta kun sitä noudatettiin lähinaapurissa, kenttäkoe ei onnistunut. Missä meni pieleen?
Kansantalous ja sen tutkiminen on melkein vaikeampaa kuin sään ennustaminen. Valtiovarainministeriö on tehnyt kansantalouden kasvuennusteen vuodelle 2012 ja 2013. Ei juuri tule kasvua, ehkä pari prosenttia myöhemmin.
Edustavatko Ek ja SAK tuota sovittamatonta ristiriitaa pääoman ja työpanoksen välillä. Eivätkö taloustiede ja tilastointi ole samaa molemmilla puolilla??
Suomen vakavaraisuus on todennäköisesti heikentymässä, nyt pitää tehdä oikeita päätöksiä. Yksi asia on varmaa, varallisuus ei lisäänny ellei tehdä töitä ja mieluummin oikeita töitä.
”…onko työllä ja pääomalla sovittamaton ristiriita?”
Ei ole vaan vaan kuten itsekin blogisi lopussa viittaat, ristiriita on keinotekoisesti asetettu poliittisen järjestelmämme( korporatismi)takia.
Palkat eivätkä työsopimukset määräydy näin ollen aidosti tuottavuuden ja työntekijän ja työnantajan välisen sopimuksen mukaan vaan kyseenalaisesti; keskitetysti ja valtiojohtoisesti kartellia käyttäen(ay-liikkeen laillinen erityisasema)
On sanomattakin selvää että tämä haittaa sekä työntekijöiden ja työnantajien(yritysten) valinnanvapauksia ja ylipäätään työmarkkinoiden joustavuutta ja dynaamisuutta ja Suomen kilpailukykyä yhä syvemmin globalisoituvassa maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnet varmaankin kokoomuksen tarinan niin hyvin, että osaat vastata seuraavaan kysymykseen, johon en ole vielä mistään vastausta saanut ja kokoomuslaiset tuttavani katsovat minua kieroon sitä kysyessäni.
Missä vaiheessa kokoomuksesta tuli demaripuolue eli tapahtuiko linjan muutos Kataisen ja tämän eurososialisti-kuoron tultua valtaan vai oliko muutos jo meneillään silloin?
Ilmoita asiaton viesti
Hei kaima, yhtä hyvin voisi kysyä koska SDP alkoi seurata kokoomuksen periaatteita. Voiko kansantalouden kirjanpidosta vetää täysin erilaisia johtopäätöksiä puoluekannasta riippuen? Jos nyt vastuulliset puolueet tulkitsevat taloudellista tilannetta samalla tavalla, eikö se ole hyvä. Kun perheen rahat käyvät vähiin, viikkorahojen korotus ei paranna asiaa. Euron kriisi on sitten toinen juttu ja vasta vuosien kuluttua näemme onko tehty oikeita päätösiä.
Kaikesta huolimatta, ja kun maailman loppuakaan ei tullut, hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta 2013.
-mv
Ilmoita asiaton viesti
Kvartaalitalous ja muutaman vuoden projektit näillä mennään.Mutta hyvä tekijä löytää aina uuden työmaan ja huonot tippuu pois.Mutta Suomessa on kyllä maailman mahtavin sosiaalituki järjestelmä niin se siitä.Näin se oli ennenkin ja kovemassa muodossa jos ei osannut metsästää niin kuoli nälkään.
Ilmoita asiaton viesti
Erään toisen tämän median blogin yhteydessä esitin, että mind mapping -tekniikalla voisi luonnostella uuden talouden mallin. Tein sen alustavasti. Siihen tuli muutamia mielenkiintoisia näkökohtia ihmisen elämän varrella huomioitavaksi. Yhteinen talous on tavallaan maan talous. Omistaminen on vastuuta. Elämä jatkuu sukupolvelta toiselle. Ihminen ei oikeastaan tarkoin edes huomaa siirtymää vanhuudesta taas koulun penkille. Elämässä on huomioitava elämän arvokkuusa, herkkyys ja jopa haavoittuvuus, vaikka nykyisin ihmisiä on paljon. Tulevaisuus alkaa tavallaan vastuullisten ihmisten tulevaisuuden suunnitteluna. Sitä me aikuiset voimme tehdä, jotta tulevaisuus, myös meille itselle varmistuu hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
On harhaa luulla, että elämässä ja tulevaisuudessa rikkaus olisi jonkinlainen tärkein ja ylin tavoite ja sellaisena jollakin lailla kaikkien muiden arvojen hylkimisen arvoista. Tämän on moni ihminen huomannut. Tulevaisuuden osalta muiden arvojen arvostuksella alkaa olla yhä enenevä tarve.
Ilmoita asiaton viesti
Yrittäjällä ainut arvo on raha koska muuten ei saa laskuja maksettua ja siitä seuraa konkurssi.Tollainen muilla arvoilla retosteleminen on oikeasti perijöiden ja valmiiksi rikkaaksi syntynyiden puuhastellua.Näkeehän sen nyt kun Suomessa kaikki moottorit yskii niin koko maa on kaatumassa kun ei tule verotuloja tarpeeksi niin siitä rahan puuttesta on uhka että koko yhteiskunta kaatuu ja yhteiskuntarauhakin.
Ilmoita asiaton viesti