Omavastuu hoi!
Henri Heikkinen ja Antti Vesala kirjoittivat elämästä hyvinvointivaltiossa. He kuvasivat hauskasti jokapäiväiseen elämäämme liittyviä ongelmia. Kun havaitaan jokin epäkohta, sitä varten laaditaan säännös, jonka valvominen annetaan viranomaiselle. Kuntien tehtävät ovat paisuneet moninkertaisesti viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Joka lähtöön tarvitaan viranomaisia, jotka huolehtivat viran puolesta kaikista kansalaisten asioista. Kansalaisten ei enää kohta tarvitse huolehtia itse mistään.
Kohta taas tarvitsemme kylttejä ”Ei talvikunnossapitoa” vai olisiko sittenkin viisainta pistää jalankulkijoille kypärän ja liukuesteen käyttöpakko talvikaudeksi ja poliisi valvomaan.
Kun onnettomuus tapahtuu, haetaan ensimmäiseksi syyllistä muualta. Ajattelu menee vähän niin, että kun kerran maksan veroja, en ole vastuussa. Kun esimerkiksi eräs koululainen laski liikuntatunnilla pulkalla päin puuta niin, että vammautui, syytteen sai koulun rehtori, joka ei ollut edes paikalla.
Tämän päivän lehdessä oli tuotteen takaisinveto. Vauvakirja on havaittu vaaralliseksi. Sen selkämyksestä voi irrota osa, johon vauva voi tukehtua. Puuttuuko tämän päivän kansalaisilta elämiseen tarvittava äly ja taito huolehtia itsestään ja lähimmäisistään. Tarvitaanko kohta säännös ettei vauvaa saa pestä pesukoneessa eikä kuivata mikrossa!
Hallituksen suurimpia haasteita on rakennemuutos. Olen ymmärtänyt sen niin, että julkisen vallan tehtäviä pitää karsia. Tämä edellyttää sitä, että vastuuta ja vapautta päättää omista asioistaan siirretään takaisin yksilöille, kansalaisille. Tehtävä on vähintäänkin haasteellinen kun nykysuomalaisella ei ole kokemusta omavastuusta.
Viime viikonloppuna siirryttiin talviaikaan. Linja-autojen kellot ovat yhä kesäajassa, koska kellonsiirtovaltuutettu ei ole ehtinyt vielä digidigi-numeroita ja viisareita siirtää.
Kellonsiirtovaltuutetun toimistosta kerrottiin, että 1,6%:n budjettileikkaus on estänyt perinteisesti käytetyn tilapäisen kellonsiirtoaputyövoiman käyttöä.
Vähemmistövaltuutetun toimistostakaan ole saatu apua ko. työhön, koska työlupa-asiat ovat monimutkaisia, kellonlukutaitokaan ei ole kaikilla hanskassa ja asian periaatteellinen puoli eli vähemmistön oikeuksien punninta on vielä kesken.
Lisäksi linja-autonkuljettajien työehtosopimus nimenomaan kieltää heiltä kellonsiirrot.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tätä pelkäsin. Tosiaankin 1,6% ja jopa suurempien budjettileikkausten kestävyysvajeet aiheuttavat viranomastoiminnoissa ongelmia. Tämä ei kuitenkaan voi olla ylipääsemätön este. Yksityisellä puolella asia on ratkaistu siirtämällä toimintoja halvan työvoiman maihin. Myös monet julkishallinnon palvelut voitaisiin siirtää halvempiin maihin. Säästöä tulisi varmaankin vankeinhoitodossa ja pakolaisten vastaanottotoiminnoissa.
Monilla eläkeläisillä on asunnossaan ”kotiapulaisen huone” kun lapset ovat muuttaneet pois. Kaukomailta olisi tulijoita niin että kotihoidon tuki voitaisiin puolittaa. Eläkkeestä voisi maksaa reilusti enemmän kuin tulija kotimaassaan voi ansaita. Muutama sata nettona kuukaudessa ja luontaisetuna asunto ja ruoka. Erillinen tapaturma- ja sairausvakuutuskaan ei maksaisi maltaita. Samalla säästyisi yhteiskunnan varoja. Sama apulainen voisi hoitaa esim. pari kolme eläkeläistaloutta.
Olisiko tämä ihmiskauppaa tai ainakin riistoa, eikä siis missään tapauksessa kävisi, vai kävisikö sittenkin? Onhan niitä marjanpoimijoitakin ja heillekin on tekeillä omat säännöt.
Ilmoita asiaton viesti
Yksityinen sektori rakentaa uusia kyttäyssysteemejä ja kieltoja paljon innokkaammin kuin valtio.
Vartija on kohta yleisin ammattiminimike.Yksityiset vartiointifirmat ovat asentaneet kymmeniä tuhansia kameroista ja ihmisten kulkua voidaan valvoa kasvontunnistuksella ja kerätä tietoa liikkumisesta
Yksityiset vartiofirmat keräävät myös rekisteriä ns hankalista ihmisistä eli ihmisitä, jotka eivät ole alistuneet vartijoiden mielivaltaan
Ja yksityinen kyttäys rahastaa kuten yksityiset parkkipirkot
Ilmoita asiaton viesti
Pekka, olen sitä mieltä ettei julkinen sektori kyttää meitä ollenkaan. Kysymys on vain lain ja säännösten valvonnasta ja noudattamisesta. Yksityisen puolen kyttäämisessä ei voi olla kysymys lainvalvonnasta, siinähän on selvästi kysymys omaisuuden suojasta, jota julkinen sektori ei (varojen puutteessa) pysty hoitamaan.
Sitäpaitsi, jos vartijat tai yksityiset pysäköinnin valvojat koetaan ongelmaksi, nehän voidaan lailla kieltää.
Pekka, tässä tulikin mieleen tarina, jonka työkaverini kertoi. Hänen iäkkään tätinsä kesähuvilalle oli talven aikana tehty murto, johon täti kommentoi: ”Kyllä tallaiset varkaudet ja ilkivallat tulisi ihan lailla kieltää”. Näinhän se on, mikä on lailla kielletty, sitä ei tapahdu!
Kaiken halvin järjestelmä on kun kansalainen kyttää ja ilmiantaa toisen kansalaisen. Se on testattu ja toimiva järjestelmä. Olikohan sen nimi KBG tai jotakin sinnepäin eikä se ollut edes internettiin perustuva.
Ilmoita asiaton viesti