Muutama ajatus energiataloudesta
Vihreät vastustavat tunnetusti fossiilisia energialähteitä ja ydinvoimaa. Niillä tuotetaan kuitenkin valtaosa kaikesta energiasta. Tuulivoimalat eivät ole ratkaisu ainakaan Suomen oloissa. Pientalojen energialähteenä aurinkopaneeleilla olisi merkitystä ainakin kesäaikana, mutta se on omakotiasujalle kannattamaton investointi nykyhinnoilla.
Ydinvoima on saasteeton ja tehokas. Saasteeksi en laske käytettyä uraania, joka palautetaan maan uumeniin, sinne mistä se kaivettiinkin. Ydinvoiman vastustajat vetoavat onnettomuuksiin, Tsernobyliin, Fukushimaan jne. Kaikissa näissä onnettomuuksissa on ollut kysymys reaktorin jäähdytyksen pettämisestä.
Eräs asiantuntija kertoi, että Fukusiman onnettomuus olisi ollut helposti estettävissä muutamalla paloautoruiskulla, jotka olisi kytketty jäähdytysjärjestelmään. Sähköllä toimivat pumput kun eivät toimineet.
Ydinvoimalahan on periaatteessa höyryvoimala, jossa höyry tuotetaan reaktorilla. Lämmitys on niin tehokas, että jos sitä ei voi jäähdyttää, reaktori sulaa. Mitenkä reaktorin jäähdytys voi pettää sukellusveneessä tai jäänmurtajassa? Toisin sanoen miksi ydinvoimaloita ei rakenneta lautoille tai meren pohjaan tuetuille alustoille, jolloin jäähdytys olisi varma. Aika varmaan Itämeri riittää jäähdytykseen. Myöskään maanjäristykset eivät aiheuttaisi ongelmia. Venäjällä saattaa vielä olla muutama romutettava ydinsukellusvene. Pari kolme venettä rannikkokaupungin rantaan voisi ratkaista kaupungin sähköenergian tarpeen. Saman asian hoitaisi ydinkäyttöiset jäänmurtajat.
Tähän täytyy löytyä monta hylkäävää perustetta. Toivottavasti joku teknisesti valistunut kommentoija voisi hieman selvittää meille maallikoille ydinvoimalan toiminta-ajatusta ja kommentoida em. hulluja ajatuksia.
Loppukaneetiksi vielä ihmettelen miksi vihreät niin ponnekkaasti vastustavat ydinvoimalassa vesihöyryllä tuotettua sähköä, josta ei ilmakehään vapaudu mitään saastetta.
Vihreät eivät itsekään taida oikein ymmärtää, miksi he vastustavat ydinvoimaa. Kampanja ”Parempi aktiivinen tänään kuin radioaktiivinen huomenna” oli alunperin yksi Neuvostoliiton kylmän sodan operaatioista saada lännen ydinasevoimaa heikennettyä. Sen jälkeen levy on jäänyt päälle. Vihreiden nykykannan synty olisi yksi väitöskirjatutkimuksen paikka.
Fukushiman onneton tapaus on ulkopuolisen silmin surkuhupaisa. Jäähdytysveden varmistaminen näytti hoidetun hyvin, häiriötilanteessa voitiin akut kytkeä päälle alta aikayksikön. Ennen akkujen tyhjentymistä oli tarkoitus käynnistää diesel-voimalaitos, josta virtaa olisi riittänyt. Nyt kuitenkin dieselgeneraattorit olivat tulvaveden alla. Sähköä ei saatu valtakunnanverkostakaan, sillä voimalinjat oli tsunami rikkonut.
Näin korkeaan tsunamiin ei oltu varauduttu, vaikka valtava mannerlaattojen törmäys on käynnissä rannikon edustalla. Dieselgeneraattoreiden piti olla tulvavedeltä suojassa. Vain yksi rannikon kaupunki oli rakentanut riittävän korkean tulvapadon.
Tarina yksinkertaistettuna kertoo, että paikalle tuotiin kiireellä siirrettäviä varavoima-asemia, mutta ei ”löytynyt pistorasiaa, johon olisi virta kytketty”. Turvaohjeet eivät tunteneet tilapäistä johtojen yhdistämistä, eivätkä päälliköt uskaltaneet tehdä sitä omin päin. Paloautoruiskut kytkettyinä jäähdytysputkiin olisivat periatteessa tehneet saman, mutta sitäkään ei ollut säännöissä.
Sen jälkeen on laitoksilla ympäri maailmaa rakennettu lisävarmistuksia jäähdytykseen. Teknisesti yksinkertaisia asioita näin jäljestä päin.
Ilmoita asiaton viesti