Kansan tahto
Wikipedian mukaan Venäjän federaatio on vuoden 1993 perustuslain mukaan puolipresidentiaalinen tasavalta. Se on liittovaltio, joka koostuu 83 liittovaltiosubjektista. Hauska ilmaisu tuo ”puolipresidentaalinen”.
Venäjän parlamentti tukee autonomisen Krimin pyrkimyksiä irtautua Ukrainasta. He kunnioittavat krimiläisten halua valita vapaasti se valtio, johon kuulua.
Tällaista päätöstä ei Ukrainan perustuslain mukaan Krimin parlamentti tai kansanäänestys voi tehdä.
Mikä mahtaisi olla Venäjän parlamentin kanta silloin, jos joku autonominen alue (esim. Karjalan Tasavalta) noista 83 liittovaltiosubjektista ilmaisisi vapaissa vaaleissa halunsa irtautua Venäjän federaatiosta ja julistautua itsenäiseksi tai jonkun muun valtion alueeksi?
Luulen, että yritys todettaisiin myös perustuslain vastaiseksi tai ainakaan se ei saisi samanlaista tukea kuin nyt Krim.
Jos Karjalan Tasavalta haluaisi liittyä Suomeen suostuisiko Suomen kansanedustajat siihen?
Ilmoita asiaton viesti
Margareta, luulen että Suomen kansanedustajien tarvitse tuota asiaa pohtia, on se senverran teoreettinen.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan.
Ilmoita asiaton viesti
Matti: ”Mikä mahtaisi olla Venäjän parlamentin kanta silloin, jos joku autonominen alue (esim. Karjalan Tasavalta) noista 83 liittovaltiosubjektista ilmaisisi vapaissa vaaleissa halunsa irtautua Venäjän federaatiosta ja julistautua itsenäiseksi tai jonkun muun valtion alueeksi?
Luulen, että yritys todettaisiin myös perustuslain vastaiseksi tai ainakaan se ei saisi samanlaista tukea kuin nyt Krim.”
Minun mielestäni kyseessä on tieto, eikä luulo. 🙂
Tshetshenia itsenäistyi vuonna 1991 neukkulan romahtaessa samalla kun esimerkiksi Viro palautti itsenäisyytensä voimaan:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/tshet…
Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994 käymään lyhyen voitokkaan sodan, mutta hävisi sen ja joutui vetämään joukkojensa rippeet Tshetshenian alueelta vuonna 1996 Hasavjurtin rauhansopimuksen mukaisesti:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/ensim…
Ei taida olla kenelläkään epäilystä siitä, että tshetsheenien enemmistö halusi ja haluaa itsenäisen Tshetshenian.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani, Viron ja Tshetshenian ero on siinä, että toinen on Natossa.
Ilmoita asiaton viesti
Viro on ollut NATOssa melko tarkasti 10 vuotta, mutta siitä huolimatta Viro rakentaa omaa itsenäistä puolustuskykyä ylös sen minkä jaksaa. Viron puolustusmäärärahat ovat nyt tasolla 2% bruttokansantuotteesta, mutta parhaillaan keskustellaan niiden nostamisesta vieläkin korkeammalle tasolle.
Viro haluaa hankkia panssarivaunuja(Leopard 2), jalkaväen taisteluajoneuvoja teloilla (CV90) ja panssarihaupitseja. Eli rakentaa panssariyhtymän.
Ilmoita asiaton viesti
Viro ei ollut vielä Natossa Tshetsenian sodan aikoihin.
Ilmoita asiaton viesti