Nato ja valtiosopimus 63/1992
Venäjän ja Suomen välille on tehty valtiosopimus
https://www.google.fi/#q=valtiosopimus+63%2F1992
jonka
1 artikla :
Sopimuspuolten suhteet perustuvat YK:n peruskirjan ja ETYKin päätösasiakirjan mukaisesti kansainvälisen oikeuden periaatteisiin kuten täysivaltaiseen tasa-arvoisuuteen, pidättymiseen voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä, rajojen loukkaamattomuuteen, alueelliseen koskemattomuuteen, riitojen rauhanomaiseen ratkaisemiseen, sisäisiin asioihin puuttumattomuuteen, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamiseen sekä kansojen oikeuksien samanarvoisuuteen ja itsemääräämisoikeuteen. Sopimuspuolet täyttävät vilpittömästi kansainvälisen oikeuden velvoitteet ja edistävät hyvän naapuruuden hengessä keskinäistä yhteistyökumppanuuttaan sekä yhteistyötään kaikkien maiden kanssa.
4 artikla:
Sopimuspuolet pidättyvät voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä toisen osapuolen alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan ja selvittävät keskinäiset riitansa rauhanomaisin keinoin YK:n peruskirjan ja ETYKin päätösasiakirjan sekä muiden ETYK-asiakirjojen mukaisesti.
Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.
Siinä tapauksessa, että Suomi tai Venäjä joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, toinen sopimuspuoli myötävaikuttaa ristiriidan selvittämiseen YK:n peruskirjan ja ETYKin asiakirjojen periaatteiden ja määräysten mukaisesti ja pidättyy sotilaallisen avun antamisesta hyökkääjälle.
NATON PERUSKIRJAN
1 artikla:
Sopimuspuolet sitoutuvat, kuten Yhdistyneitten Kansakuntien peruskirjassa on määrätty, sopimaan
kansainväliset erimielisyydet, joissa ne saattavat olla osallisina, rauhanomaisin keinoin sillä tavoin,
etteivät kansainvälinen rauha, turvallisuus ja oikeus vaarannu, ja pidättäytymään kansainvälisissä
suhteissaan kaikesta voimankäytöllä uhkailusta tai voiman käytöstä, joka voisi jollain tavoin olla
ristiriidassa Yhdistyneitten Kansakuntien tarkoituksia vastaan.
5 artikla:
Sopimuspuolet sopivat siitä, että aseellista hyökkäystä yhtä tai useampaa sopimuspuolta vastaan
Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa on pidettävä hyökkäyksenä niitä kaikkia vastaan, ja tämän
seurauksena ne sopivat, että jos tällainen aseellinen hyökkäys tapahtuu, kukin niistä harjoittamalla
omaa tai yhteistä Yhdistyneitten Kansakuntien peruskirjan 51 artiklan tunnustamaa
itsepuolustusoikeuttaan auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta sopimuspuolta tai sopimuspuolia
ryhtymällä välittömästi, yksin tai yhdessä toisten sopimuspuolten kanssa, sellaiseen toimintaan, jonka se arvioi tarpeelliseksi, mukaan lukien aseellisen voiman käytön, tarkoituksenaan palauttaa Pohjois-Atlantin alueen turvallisuus ja ylläpitää sitä.
Jokaisesta aseellisesta hyökkäyksestä ja kaikista toimenpiteistä, joihin sen seurauksena on ryhdytty, on ilmoitettava välittömästi turvallisuusneuvostolle. Kyseiset toimenpiteet on lopetettava, kun turvallisuusneuvosto on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden palauttamiseksi ja ylläpitämiseksi.
____________________________________________________________
Miksi Suomessa kuvitellaan, että lähes samansisältöinen sopimus Naton kanssa lisäisi jännitystä Suomen ja Venäjän välillä? Kummassakin tapauksessa sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan.
Kummassakin sopimuksessa sitoudutaan noudattamaan YK periaatteita kiistan ratkaisemiseksi.
Eikö puuttuminen Suomen turvallisuuspolitiikan ratkaisuihin ole juuri puuttumista toisen osapuolen sisäisiin asioihin.
Ei kai sellaisesta pitäisi hyvää naapuriamme syyttää, varsinkaan kun siitä ei ole mitään näyttöä NL hajoamisen jälkeen.
Kiitos kirjoituksesta ja asian viestittämisestä hallitukselle, eduskunnalle ja kansalaisille tiedoksi.
Olen kirjoitellut asiasta jo vuosia sitten promerit.netin vanhaan foorumiin, joka katosi bittiavaruuteen
Mutta tässä Promeritin uuden foorumin tekstiä kesäkuulta 2012:
http://www.promerit.net/2012/06/yyan-jatko-naapuru…
Ilmoita asiaton viesti
Putin on sanonut, että Neuvostoliiton häviäminen oli suurin tragedia viime vuosisadalla. Kaikesta päättäen häntä ajaa halu korvata tuo tapahtuma ja saattaa Venäjän rajat entiselleen. ”Se maa, jota venäläisen sotilaan veri on kastellut, on pyhää Venäjän maata.”
Neuvostoliitto ei pitänyt sopimuksiaan, kun se vain oli sille edullista. Suhtautuminen hyökkäämättömyyssopimukseen ennen Talvisotaa on hyvä esimerkki sekä Putinille että Suomelle.
Venäjä tekee lähiulkomaistaan kustannus-/hyötyanalyyseja jatkuvasti. Sekin on sotilaitten virkatyötä.
Tilanne, jossa Venäjä ei enää halua olla tungettuna Suomenlahden pohjukkaan voi muuttua haluun saada laajempi toimintavapaus kaasuputken ”suojelemiseksi” ja Kaliningradin huollon varmistamiseksi. Ja silloin Suomea viedään.
Venäläiset ammattijoukot valtaavat strategiset sekä operationaaliset avainkohdat muutamassa tunnissa lähinnä etelärannikolla ja ehkä Ahvenanmaalla. Sitten seuraa uhkaus käyttää ohjuksia ja tykistökranaatteja.
Ja kas kummaa Demokraattisessa Etelä-Suomessa suoritetaan kansanäänestys, jossa murskaava enemmistö haluaa palata Venäjän kansojen suureen perheeseen. Sieltähän Suomi joutui eroamaan vuonna 1917. Kaikkien suomalaisten ystävä JB (Jussi Pikkupuro) asettuu johtamaan kuvernementtia.
Ilmoita asiaton viesti