Naton turvatakuu on lupaus

Suomi on länteen suuntautunut EU-maa, joka noudattaa länsimaisia arvoja, demokratiaa, sananvapautta ja ihmisoikeuksia.  

Naton jäsenyys merkitsee muiden jäsenten lupausta auttaa Suomea mahdollisen hyökkäyksen varalta. Tämä lupaus annetaan Naton perussopimuksen 5.artiklassa.  Se ei merkitse sitä, että Naton ohjuksia tai muitakaan sotakoneita  tulee Suomen itärajalle.

 

Tuntuu oudolta, jos tällaisen  kirjallisen l u p a u k s e n eli turvatakuun Venäjä kokisi uhkana tai etujensa vastaisena.   Tuntuu myös oudolta, että joidenkin maiden lupaus auttaa Suomea, lisäisi jännitystä Suomen ja Venäjän välisellä rajalla.  Suomi on Suomi myös Naton jäsenenä.  Ei Suomen EU-jäsenyyskään lisännyt jännitystä rajalla ei se ole suunnattu Venäjää vastaan.  Jos Venäjä kokee Suomen integroitumiseen länteen uhkana itselleen, se on mielestäni vainoharhaisuutta.

Jos ylipäätänsä olemme yhtä mieltä siitä, että Suomi tarvitsee uskottavat puolustusvoimat, Naton etuja ja haittoja pitää punnita vain Suomen puolustuspoliittisesta näkökulmasta.  Se, että kannatan Suomen täysjäsenyyttä puolustusliitto Natoon johtuu siitä, että uskon näin saavamme  uskottavan puolustuksen.  Pelkästään omat taloudelliset resurssimme eivät siihen riitä.

Naton jäsenyys ei mielestäni myöskään voi tarkoittaa sitä, että hyväksyisimme muiden Naton jäsenvaltioiden mahdollisesti tekemät kansainvälisen oikeuden rikkomukset.   Nato keskustelussa tuodaan poikkeuksetta esiin USA:n omat sotaretket Vietnamiin, Irakiin ja jopa intiaanisodat mainitaan.  Eräiden eurooppalaisten maiden historiassa on myös rikoksia, jotka eivät ole hyväksyttävissä.  Natsi-Saksan toiminta, Brittiläisen imperiumin, Ranskan, Espanjan, Portugalin, Hollannin ja Belgian siirtomaatoiminta ei ole ollut kovinkaan kunniakasta.  Myös eräiden EU-maiden harrastama veroparatiisi-toiminta on tuomittavaa rikollisten suojelua. 

Natokeskustelun taso on mielestäni ala-arvoista.  Natoa kannattavat leimataan natottajiksi, natokiimaisiksi, natomopoilijoiksi ja ties miksi.  Vastaavankaltaisia   ilmaisuja en ole nähnyt Naton vastustajista.  Onko tässä asiassa mahdotonta saada realistisia argumentteja puolesta ja vastaan. 

Otan pari esimerkkiä.

Naton vastustajat esittävät faktana, että  Naton turvatakuut eivät toimi tarvittaessa.  Perustelut ovat mm. seuraavia

Kun v.1975 Indonesia valloitti Itä-Timorin, Nato ei tehnyt mitään.

Kun Argentiina hyökkäsi 1982 Brittien Falklandin saarelle, Nato ei tehnyt mitään.

Kun Turkki miehitti v.1974 Kyproksen pohjoisosan, Nato ei tehnyt mitään

Kun terroristit iskivät WTC-torneihin v. 2001, Nato ei tehnyt mitään.

Kun Venäjä valloitti Krimin, Nato ei tehnyt mitään.

 

Syyt siihen, ettei Nato ole reagoinut, löytyvät Naton perussopimuksesta.

Venäjän vallattua Krimin, USA:n presidentti on julkisessa TV-puheessaan ilmoittanut, että turvatakuut ovat Baltian maiden kohdalta voimassa.  Samoin varapresidentti Biden ja ulkoministeri Kerry kävivät paikan päällä ilmoittamassa samaa.  Naton pääsihteeri varoitti myös Venäjää.

Nämä ovat vakavasti otettavia lupauksia eikä ole syytä leimata  puhujia valehtelijoiksi.

Edelleen vastustajat esittävät varmana tietona sen, että välittömästi kun Suomi jättää jäsenhakemuksen, Venäjä miehittää Suomen.   Olisi kiinnostava tietää keneltä venäläiseltä poliitikolta / vaikuttajalta  tämä tieto on peräisin.   Kun Baltian maat liittyivät Natoon v. 2004 seurauksena ei ollut miehitys.  Onko tilanne Suomen kohdalla erilainen.

MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli. Harrastan myös torveilua, soitan kornettia kahdessa puhallinorkesterissa.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukset ovat kummallisia, jopa omastakin mielestä. Joskus jopa vastoin yleistä mielipidettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu