Naton etuja ja haittoja
Jokin aika sitten pyysin Naton vastustajia ja kannattajia kertomaan lyhyet perustelut eduista ja haitoista. Pyysin ne eri blogeihin siksi, ettei syntyisi juupas – eipäs väittelyitä. Perustelut eivät toiveistani huolimatta olleet kovin lyhyitä niin, että olen niitä tiivistänyt. Mitään oleellista en toivottavasti ole jättänyt pois.
Naton vastustajat voittivat kommenttien määrässä reippaasti.
Nyt voitte arvioida voittivatko vastustajat myös perusteluiden laadussa.
Natovastaisia kommentteja
Puolueeton ja puolustustahtoinen Suomi voi tulevaisuudessakin elää Venäjän naapurina.
Provokaatio on pahin erehdys, jonka Suomi suhteissaan Venäjään voi tehdä.
Parhaiten suhteiden hoito onnistuisi pysyttäytymällä liittokuntien ulkopuolella.
Valtaenemmistö vastustaa Natoa
Ei Neuvostoliitto pelännyt Suomen uhkaavan ja hyökkäävän, mutta se pelkäsi jonkin suurvallan hyökkäävän Suomen alueen kautta. Perusasetelma ei ole muuttunut.
Sodat voitetaan parhaiten ilman sotaa ja sotilaiden käyttöä.
Pacem si vis, para bellum on mielestäni toisinto samasta. (tämä voi olla myös Natoa puoltava ajatus)
Suomen on syytä pitää puolustusvoimat, resurssiemme sallimissa puitteissa, mahdollisimman hyvässä kunnossa ja kehittää maanpuolustushenkeä sekä nostaa puolustusvoimien määrärahat noin kahteen prosenttiin valtion budjetista.
Ottawan sopimuksen irtisanominen (sarjassa: virheitä voidaan aina korjata).
En halua, että Suomen pitkä itäraja on veitsenterä jolla suurvaltojen asemahdit ovat kärjet vastakkain.
Nato-jäsenyys olisi paha este Suomen palaamiselle Venäjän huostaan. (Natomyönteinen?)
USAn hegemonian laajentaminen kaikkialle maailmaan ja sotlastukikohtien perustamiset entisen N-liiton osiin osoittavat Venäjälle selkeästi USAn mahdollisen hyokkäyshalun heitä vastaan.
NATOn läsnäolo laajoilla alueilla Pietarin ja Muurmanskin lähellä ei varmasti kiinnosta Venäjää, minkä he ovat selvästi kertoneet. Suhteet naapuriin tulevat varmasti heikkenemään NATOn mukana.
Suomen ei kannata uhitella Venäjälle:
Yksinkertaisesti edelleen voimassa oleva Suomen ja Venäjän naapuruussopimus (4. artikloineen) estää Suomen Nato-jäsenyyden.
Jos Suomi liittyisi Natoon, laiminlöisivät poliitikkomme omasta armeijasta huolehtimisen luottaessaan vieraiden apuun.
Suomen Nato-jäsenyys lisäisi kansainvälispoliittista jännitystä Pohjois-Euroopassa
Heitämme tarpeettomaksi kansan sisäisen luottamuksen vaalimisen ja kehittämisen.
Sidomme itsemme sotilaallisesti johonkin suuntaan.
Natoon liittyminen lisää konfliktiriskiä.
On moraalitonta olla sotilasliitossa terroristivaltion kanssa. Etenkin, jos se johtaa terroristivaltion toimien hiljaiseen hyväksyntään, niin kuin se käytännössä on johtanut.
Raja Suomen kanssa on Venäjän kannalta se ainoa tyystin rauhallinen ja tällä on arvonsa – myös Suomelle. (Natomyönteinen?)
Pitäisi korottaa NATotta puolustusmäärärahat suunnilleen kahteen prosenttiin valtion budjetista ja palauttaa puolustus”uudistus” tilaan ante status quo, sitten tehdä uudistus, jolla vahvistetaan puolustusvoimiamme.
Pitkä, runsaan 1300 kilometrin mittainen rajamme ei kaipaa kahta blokkia vastakkain, sillä tilanteen eskaloituessa tuho kohdistuu Suomen infraan ja väestöömme.
Meidän oma tehtävämme on resurssiemme puitteissa vahvistaa omaa, itsenäistä puolustustamme, jotta kynnys haluta alueemme/alueitamme olisi riittävän korkea. Kyse on siis uskottavasta puolustuksesta. (Natomyönteinen?)
Yleisesti: minkä tahansa oloihimme pitkäjänteisesti vaikuttavan, merkittävän vallitsevia oloja muuttavan päätöksen tekeminen vaatii erityisen painavat argumentit ja väestön selkeän enemmistön hyväksymisen. (ei natovastainen?)
Venäläiset eivät pidä Natosta, mutta he pitävät Suomesta. Ja me olemme samaa sakkia naapureina. Vaikka voissa paistaisi.
TOtta ihmessa vVenäjälle sopii, että sillä on Suomen kohdalla laajenemistie auki. Suomen NATO-jsenyys oisi näille haaveille ja suunnitelmille kuolinisku. (Natomyönteinen?)
Kumpi täällä olisi tarvittaessa ennemmin, Venäjä vaiko USA/Nato
(kenen kannalta tarvittaessa?)
Jos olisimme Natossa”. Se olisi pelkkää jänöpupun pään pensaaseen piilotteluyritystä”.
Disinformaatiota tästä aihepiristä mututpropagoivat eivät pysty perustelemaan vääntöjään globaalisti kestävillä tosiasioilla.
Naton kannattajat tekevät karhunpalveluksen sekä puolustusvoimillemme että nimenomaan puolustustahdollemme, etten sanoisi liippaisi läheltä jo maanpetturuutta
Natoton Suomen malli ainoa puolueettomasti kestovaikuttava
Natoa puoltavia kommentteja:
Suomi sisältää tällä hetkellä kohonneen maariskin investoinneille ja markkinoille.
On merkittävästi vähennettävissä liittoutumisella.
Täällä on aika hyvää pohdintaa asiaan liittyen:
http://tommikangasmaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163…
Hienoa! Harjoitit aivan vakavasti otettavaa journalismia kootessasi kriittisten puheenvuorojen tiivistelmän. Mutta loppuiko aika vai energia, kun plussapuolet kuitattiin pelkällä linkillä (sinänsä laajaan kirjoitukseen)?
Ilmoita asiaton viesti
Tuomo,
pistin kaikki kannattavat kommentit, joita tuli vain nuo kaksi. Toisaalta Tommi Kangasmaan perustelut ovat aika hyviä. Voihan tässä vielä ottaa kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
”USAn hegemonian laajentaminen kaikkialle maailmaan ja sotlastukikohtien perustamiset entisen N-liiton osiin osoittavat Venäjälle selkeästi USAn mahdollisen hyokkäyshalun heitä vastaan.”
Tämän kommentin esittäjälle haluaisin esittää kysymyksen missä entisissä Neuvostotasavalloissa paitsi Kirgisiassa on USA:n tukikohtia? Kirgisiassa muuten on myös Venäjän tukikohta.
Se että Natoon on liittynyt entisiä Neuvostotasavaltoja kertoo aika paljon pettymyksestä vanhaan Moskovan hallintoon ja halusta pitää se poissa maan asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös Venäjälle olisi ihanneratkaisu että Suomi olisi Natossa, jopa tuon naapurisopimuksen 4. artiklan perusteella. Mikäli Nato hyväksyy Suomen jäsenekseen tuon artiklan voimassa ollessa joutuisi Suomi estämään maa-alueensa käytön Venäjään kohdistuvan hyökkäyksen estämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Putin haluaa liittää Suomen takaisin Venäjään. Eiköhän tässä ole aika vahva argumentti Naton puoluesta?
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svep-ukrainakris…
Ilmoita asiaton viesti
Menikö minulta jotain ohi, kun muistan nähneeni vain pyyntösi Natoa vastustaville kansalaisille kertoa parhaat syynsä, miksi vastustaa Suomen liittymistä Natoon?
Ilmoita asiaton viesti
Näin itsekin muistelen 😀 Kun erityisesti pyytää vain vastustavia kantoja, niin ne saa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin kirjoitus ”Natojäsenyyden kannattajien puheenvuoro” on julkaistu ensin, 26.3.2014 11:38, viisi minuuttia ennen kun ”Naton jäsenyyden vastustajien puheenvuoro”, 26.3.2014 11:43. (Pitäisi olla kummassakin väliviivalla ”Nato-jäsenyys, Nato-keskustelu” etc.)
Ilmeisesti ensimmäinen blogi on pudonnut pois etusivulta silloin, kun toinen on julkaistu.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”etusivulta” pois jäänti on tehokkain keino saada vähän kommentteja 😀 Harva jaksaa katsella etusivua pidemmälle.. tai se vaatii jo kunnon omistautumista.. tekstejä kun on loputtomiin.
Ilmoita asiaton viesti
En todellakaan hallitse tätä hommaa. Kun ensin kirjoitin pyynnön haitoista, näin sen tallentuneen EU-ehdokkaitten puheenvuorojen jälkeen kohtaan ”Viimeisimmät puheenvuorot”. Noin 5 minuuttia tämän jälkeen tallensin pyynnön eduista. Kun nyt etsin sitä kohdasta ”Viimeisimmät puheenvuorot”, sitä ei näkynyt siellä. Nyt sitten alkoi sekailu, ennenkuin sain Ilmarilta tiedon että niitä on tallennettu useita.
Tietääkö joku miksi ja millä perusteella puheenvuorot tallentuvat eri kohtiin? Miksi tallennusjärjestys ei kelpaa?
Ilmoita asiaton viesti
Aikaisempi kirjoitus ”kannattajien puheenvuoro” 11:38 siirtyi pois etusivulta silloin, kun sama kirjoittaja julkaisi toisen kirjoituksen.
Tämä on perusteltua: jos näin ei tehtäisi, joku kirjoittaja, mahd. jopa olematon henkilö, voisi täyttää etusivun pelkillä omilla kirjoituksillaan copy-peistaamaalla pikavauhtia valmiita tekstejä blogikirjoituksiksi. Tällaisia on.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, looginen syy.
Ilmoita asiaton viesti
Kaija, oli siellä samanlainen pyyntö myös Natoa kannattaville, mutta se tallentui ”kaikki uusimmat puheenvuorot” osioon, joka läytyy kun selaat ensin noin 50 puheenvuoroa käsittävän ”Uusimmat puheenvuotot” osion loppuun. Jostakin syystä US-Puheenvuoro näyttää uudet puheenvuorokirjoitukset kahdessa eri paikassa; ensimmäinen on nimeltään ”Uusimmat puheenvuorot” ja toinen ”Kaikki uusimmat puheenvuorot”.
En tiedä miksi niin tehdään ja millä kriteerillä puheenvuorot sijoitetaan em. osioihin. Ehkä siihenkin on olemassa looginen selitys.
Ehkä tästä syystä johtui myös kannattavien kommenttien vähäinen määrä.
Ilmoita asiaton viesti
Laita linkit ko. omiin avauksiin,jos Kaija tai joku muu vielä haluaa niitä katsoa.
Ilmoita asiaton viesti
Argumentteja jäsenyyden puolesta lyhyesti:
Nato-jäsenyys takaa sen, että Suomi ei voi yksinään joutua Venäjän sotilaallisen painostuksen alaiseksi. (Painostukseen saattaa olla puhtaasti sisäpoliittisia syitä, joihin Suomi ei voi omalla ulko- tai myöntyvyyspolitiikallaan vaikuttaa.)
Nato, demokraattisten maiden siviilijohtoinen puolustusliittona, ei ylläpidä pelkästään rauhaa vaan myös tiettyä yhteiskunnallista järjestystä, johon ainakin kuuluvat sananvapaus ja muut perusoikeudet sekä suhteellisen laaja kansalaisyhteiskunnan vapaus. Tämä on tosiasia esim. Tanskassa, Saksan Liittotasavallassa, Hollannissa.
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpä oli napakka kiteytys. Juuri ”sisäpoliittiset syyt” on mielestäni täysin ennakoimaton uhka, joka toteutui ja on toteutumassa Krim-tapauksessa. Voi olla, ettei uhka toteudu meillä heti, mutta noin 50 vuoden kuluessa eteenpäin on uhkan toteutuminen varsin todennäköistä. Ulkoisen uhkan torjumatta jättäminen on huonoa ja jopa anteeksiantamatonta politiikkaa. Tässä eivät kansanedustajat voi, eivätkä saa piiloutua kansan selän taakse. Päätökset on pystyttävä tekemään selkä suorana ja perustellusti. Nyt hyssytellään ja siirrellään.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä ei olisi mitään pelkoa NATO:sta, jos se itse muuttuisi demokraattiseksi ihmisoikeuksia kunnioittavaksi normaaliksi markkinatalousmaaksi. Silloin se voisi itse liittyä niin NATO:on kuin EU:hunkin ja kunniaa tehden toivottaa NATO:n joukot omalle maalleen tukikohtiin.
Niin kauan kuin Venäjän perustana on silovikkien ja oligarkkien symbioosiin pohjautuva valtaeliittiä palveleva lumedemokraattinen diktatuuri, se joutuu pelkäämään oikeudenmukaisuutta ja ihmisarvojen kunnioitusta edistäviä voimia. Valtaapitävät puolustavat siellä omaa asemaansa, ei Venäjän kansan etua.
Ilmoita asiaton viesti
Myöhästyneenä vastaan ehkä kyllä tai sitten ei varmasti tai en tiedä, mutta kuitenkin siis sitten niin kannatan.
Ilmoita asiaton viesti