Ruotsin malli
Ruotsin kuningaskunta oli suurvalta aina siihen asti kun antoi Suomen pois vuonna 1809. Sen jälkeen Ruotsi on ollut rauhan suurvalta. Ruotsi on pysynyt yli kaksisataa vuotta sotien ulkopuolella välttäen molemmat maailmansodat.
Onko kysymys pelkästään Ruotsin maantieteellisestä asemasta. Tuskin. Saksa varmaan himoitsi ruotsalaisia kaivoksia, mutta ei niitä tarvinnut ottaa hallintaan, kun Ruotsi toimitti metalleja Saksan sotateollisuudelle ilmankin. Osasivat diskuteerata ja tehdä kauppaa. Ehkä suhteet Saksaan oli kuitenkin helpompi hoitaa kuin entiseen viholliseen, etenkin kun siellä oli muuttunut hallitusmuoto keisarikunnasta sosialistiseksi kansantasavallaksi.
Ruotsi muuttui sotilasmahdista rauhanmahdiksi. Ruotsi on vähentänyt radikaalisti puolustusmäärärahoja ja lopettanut asevelvollisuuden. Jos kaikki Eurooppalaiset sotilasmahdit ottaisivat mallia Ruotsista, ei asevarustelua tarvittaisi. Toki rauhaa toivoisin kaikkialle, mutta minulle riittäisi kovasti rauhallinen lähialue
Herää kysymys, onko Eurooppa liukumassa jälleen sotaan? Onko Eurooppalainen kulttuuri uhkana Venäjälle kun se pistää asevarusteluun yli 50 miljardia euroa vuodessa? Eurooppalaiset maat ovat jo useita vuosia vähentäneet sotilasmenojaan niin etteivät ne pidä venäläistä kulttuuria uhkana Euroopalle? Uskonnolla ei kaiketi ole enää sellaista osuutta kuin Keskiajalla.
Onko kaiken pahan alkujuuri sitten Nato? Tulisiko maailmaan rauha jos Nato lopetettaisiin. Pystyttäisiinkö kriisit hoitamaan ”diskuteeraamalla”? Olisiko kuitenkin tarpeen perustaa YK:n alaisuuteen maailmanpoliisijoukot? Jos sellaiset joukot olisivat olemassa, ne eivät voisi toimia, ellei turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten veto-oikeutta lopetettaisi.
Tässä on jo kovasti pohdittavaa, mutta vielä muistuu mieleeni alikersantti Antti Rokan tokaisu: ”Sovat loppuu sotimalla”. Rokan ajattelu on täydellisesti ristiriidassa siihen mitä ”sivistyneet” ihmiset ajattelevat. Jos emme keksi mitään muuta vaihtoehtoa ongelmien ratkaisuuun, jää jäljelle fyysisen voiman ylivalta, eli kun järki loppuu, väkivalta astuu kuvaan. Maailmanrauha on tietenkin vain utopistinen toive ja sitä odoteltaessa on hyvä muistaa aforismi: ” Si vis pacem, para bellum”
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Ruotsin_sodista
Ruotsi ei luopunut suurvalta-asemastaan menetettyään Suomen vaan Jean-Babtiste Bernadotte tultuaan Ruotsin kuninkaaksi valtasi Tanskalta Norjan (kompensaatio). Tosin sen jälkeen asioista on sovittu rauhanomaisesti, eikä ”Norjan Vapaussota” vuosisadan vaihteessa juuri lööppejä tukkinut.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi joutui lopettamaan sotimisen kun se menetti sotilaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa on todettu tehdyn virheitä asepalveluksen suhteen….
Ilmoita asiaton viesti