Hirviökäsitteitä
Tunnettu käyttäytymistapa on se, että jos ei ymmärrä, on parasta vastustaa. Joskus päätettävät asiat eivät ole niin yksinkertaisia, että ne Matti Meikäläinen pystyisi ratkaisemaan tuosta vain. Lisäksi päätöksen teko vaatii joskus sellaisia tietolähteitä, (jopa salaisia, luottamuksellisia) joita Matti Meikäläisellä ei ole käytettävissään.
Taitavat poliitikot käyttävät tätä hyväkseen saadakseen kansan suosiota. Erityisen lieromaisia ovat ne poliitikot, jotka kosiskelevat äänestäjiä vastoin omaa, parempaa tietoaan. Ääriesimerkkinä ”verot valtion maksettavaksi” Mitä tyhmempi kuulijakunta, sen paremmin uppoaa. Tätä kutsutaan populismiksi.
Populismiin kuuluu antaa asioille nimi, leima, jonka kansa helposti omaksuu. Kun se leima on hyvä, sitä ei tarvitse keskustelussa perustella. Se leima on saanut statuksen, faktan, aksiooman.
Monet näkevät punaista kun tulee eteen seuraavia käsitteitä:
ilmastomuutos
kasvihuoneilmiö
ydinvoima
Talvivaara
liittovaltio
liittovaltiokehitys
euron tukipolitiikka
EU
koalitio
sotilasliitto
puolustusliitto
hyökkäysliitto
Nato
Monista em. asioista on mahdotonta keskustella analyyttisesti. Joku antropologi havaitsi tutkimuksissaan, että Amazonin sademetsissä asuvilla alkuperäisasukkailla oli vaikeuksia käsittää konditionaalia (jos). Päivällä ei ole mahdollista sanoa, että jos nyt olisi yö, olisi pimeää. Ei ole kun nyt on päivä, ja piste.
Monessa asiassa suomalaiset muistuttavat amazoneja.
Kestävä kehitys
kilpailukyky
kestävyysvaje
Ilmoita asiaton viesti
Kestävä kehitys on minusta hupaisa käsite nykyisellään.
Jos verrataan sitä vaikka lujuuslaskelmaan – että tiedetään edes noin suurin piirtein mitä mikäkin painaa ja mitä lopputulos kestää ja voidaan tuottaa numeerista dataa.
Kestävässä kehityksessä ei edes yritetä arvioida mitään, vaan puuhastellaan jotakin ja toivotaan siitä seuraavan jotakin ja sitten pidetään sitä kestävänä.
Kestävänä ei voi pitää mitään sellaista, mitä ei voi todeta kestäväksi.
Mitä on ”riittävän kestävä kehitys” ja miten siihen päästään?
Minä vähän luulen, että vastaus ei kestä päivänvaloa ja siksi päädymme jälleen kerran vain haalimaan hyvää mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Uskottava puolustus?
Ilmoita asiaton viesti
Ostin äsken ”maalaisperunoita”.
Ilmoita asiaton viesti