Lietsotaanko Suomessa sotaa Venäjää vastaan?
Valtiopäiväneuvos Mikko Elo kysyy blogikirjoituksessaan 29.12.2014 10:45 ”Miksi Suomessa lietsotaan sotaa Venäjän kanssa?”
http://mikkoelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183176-miksi-suomessa-lietsotaa…
Mikko Elo on päätellyt, että jotkut tahot Suomessa valmistautuvat sotaan Venäjää vastaan. Tähän johtopäätökseen hän on tullut seuraavista syistä (lainaus hänen bloginsa kommentista #163)
” 1) minusta kertausharjoitukset ovat ok. Itse asiassa ne ovat täysin luonnollisia. Tavallista ei kuitenkaan ole sota-aikaisen joukko-osaton ilmoittaminen tammi-maaliskuun aikana, kuten on julkisuudessa ilmoitettu.
2). Ei ole myöskään normaalia, että valtamedia sisältää päivittäin Venäjän tarkoitusperiä ja taloutta halventavia "uutisia".
3) ei ole normaalia, että kenraali-tasoinen henkilö vaatii sotilaiden ja poliittisen johdon yhteistä valmistautumista sotaan.
4) loogisena johtopäätöksenä tästä tulee se, että Suomessa jotkut tahot valmistautuvat sotaan Venäjää vastaan ilmeisesti osana suurempaa liittoutumaa."
Edellisen loogisen johtopäätöksensä lisäksi Elo perustelee käsitystään kommentissa #172 seuraavasti:
”Minulla on omat tietolähteeni eivätkä ne ole salaisia. USA:ssa kongressi on antanut Obamalle luvan sodan valmisteluun Ukrainassa, ja Suomessa on nyt ensimmäisen kerran nostettu "hyvät suhteet Yhdysvaltoihin" neljän tärkeimmän ulkopoliittisen tavoitteen joukkoon. EU on nyt USA:n tärkein kumppani Venäjän vastaisessa taistelussa, ja Suomi on Stubbin johdolla asemoinut itsensä tähän EU:n kovaan ytimeen. Mitähän tärkeää asiaa Stubbilla oli joulun aikaan tavata Britannian pääministeri Cameron Englannissa?”
(kommentti #140) ”Uusi asia, yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa, hieman hätkähdyttää minua. Samana päivänä USA:n kongressi antaa luvan Obamalle aloittaa sodan Venäjän kanssa. Hätkähdyttää erityisesti tuo samanaikaisuus. Mistä on kysymys?”
(kommentti #4) ”Jotakin erikoista on tekeillä.”
Tarkoittaakohan Elo presidenttiä ja pääministeriä mainitessaan ´jotkut tahot´? Suomihan on sotilaallisesti liittoutumaton, joten mikä on tuo salaperäinen ´liittouma´ johon Elo viittaa?
Tilanne on vakava jos asiat ovat niin kuin valtiopäiväneuvos Elo väittää.
Mä en ole koskaan ymmärtänyt miksi höyrypää Elolle annetaan niin paljon huomiota.
Ilmoita asiaton viesti
Sini, se johtuu siitä että Suomessa on mielipiteen ilmaisun vapaus.
Ilmoita asiaton viesti
Mikko Elo tekee tärkeää medialle kuuluvaa hommaa tuoden ansiokkaasti esille näkemyksiä joita valtamedioista ei voi lukea. Itse tähän kyseiseen aiheeseen en osaa ottaa kantaa.
Sen sijaan media esittelee valitettavan yksipuolisesti Ukrainan tilanteen. Venäjä esitellään yksinäisenä pahana sutena ja EU viattomana sijaiskärsijänä. Kiinan roolista lähes vaietaan, kuten 19.12 Kiinan ulkoministerin ilmoituksesta taloustuesta tarvittaessa Venäjälle. Myöskään BRICS maiden tavoitteista vähentää maailmantalouden dollaririippuvuutta ja moninapaisemmasta maailmasta ei meillä puhuta valtamedioissa lainkaan.
Esimerkiksi Kiina, Intia ja Venäjä puuhaavat isoja kauppoja timanteilla korvatakseen Venäjän tappiot öljykentillä. Ja muissa valuutoissa kuin dollarissa.
http://thebricspost.com/
Ilmoita asiaton viesti
Puheenvuoro on valtamedia. Minusta kaikkien länsimielisten pitäisi sivuuttaa Elon propaganda.
Ilmoita asiaton viesti
”Esimerkiksi Kiina, Intia ja Venäjä puuhaavat isoja kauppoja timanteilla korvatakseen Venäjän tappiot öljykentillä. Ja muissa valuutoissa kuin dollarissa.”
Ilmeisesti kyse on tästä uutisesta, vaikka ei tuolta vaikutakaan:
During Putin’s visit to India this month, Indian Prime Minister Narendra Modi had proposed ways of boosting the diamond trade between BRICS members, India and Russia, including direct trading of major diamond companies on Indian bourses.
“I want major diamond mining companies to sell directly to the Indian diamond industry. It will be good for them and for India”, said Modi, while jointly inaugurating the World Diamond Conference in New Delhi with Putin.
http://thebricspost.com/russia-boosts-hydrocarbon-…
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi Suomessa lietsotaan sotaa Venäjän kanssa?”, kysyi Elo.
Kyllähän Venäjä osaa lietsoa sotaa ilman Suomeakin. Mitä tuo ”Venäjän kanssa” sitten tarkoittaa?
😀
Ilmoita asiaton viesti
Olipas mielenkiintoinen huomio tuo prepositiovalinta. Ei ole ennnen puhuttu että ollaan sodassa jonkun kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Elolta taisi tulla kieliopillinen lipsahdus. Jos ollaan jonkun kanssa, silloin ollaan samalla puolella. Jos siis Suomessa lietsotaan sotaa Venäjän kanssa, niin ketä vastaan. Joku tuossa asetelmassa mättää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvi kuin kerran kuunnella suurlähettiläs Talvitien ja kenraali Hägglundin puheita asioista, ottamatta tässä kantaa natoon tai ei-natoon, niin voi nähdä, että vakaus ja selkeys on puuttunut ja puuttuu suomalaisesta valtamediasta -täysin-. Sen on korvannut ”lietsonta”.
Elo puhuu yhdestä suunnasta ”sodanlietsontana”. Ottaen huomioon miten mediat ovat toimineet sotien alla viimeisen sadan (100) vuoden aikana en hämmästele Elon näkökulmaa. Juuri näin on tapahtunut.
Selvästi mediassa on ala-arvoiset toimittajat tai sitten sen viestiä ohjaillaan. Onko Elon sanomaan suuntaan tai johonkin toiseen?
Mutta joka tapauksessa median sanomat eivät enää palvele kansaa yksipuolisuudellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sä olet juuri nyt mediassa.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, vaihtoehtomediaksi voi sanoa, mutta olet ehkä huomannut miten uutiset vaikuttavat isompaan osaan kansalaisia, kun ne ovat IL, IS, HS, YLE, Ts, AL jne..
Vaikutat älykkäältä, nyt ei ole välttämättä paikka yksinkertaistaa asiaa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kun on tilaisuus puhua niinkuin tässä ja yleisö on valveutunutta kuin tässä ja sitten käyttää sen tilaisuuden persumaiseen marinaan mediasta niin……
Ilmoita asiaton viesti
”Lietsotaanko Suomessa sotaa Venäjää vastaan?”
Lietsotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Järjetön väite!
Kyllähän jokainen ymmärtää, että siinä huonosti kävisi. Se nyt vain on niin, että Venäjän toiminta on arvostelun ansainnut.
Sitäkään en kyllä ymmärrä, että jokainen kriittinen kommentti on venäjänvastaista ja jonkun mielestä sodanlietsontaa.
Vastaavaa kuin joidenkin käsitys, että kaikki kritiikki maahanmuuttajia kohtaan on rasismia!
Ilmoita asiaton viesti
Voisitko Rauno vielä tarkentaa kummasta on kysymys, hyökkäys- vai puolustussodasta?
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi Suomessa lietsotaan sotaa Venäjän kanssa?” on klassikkokysymys tyyppiä ”joko olet lakannut lyömästä vaimoasi?”
Ilmoita asiaton viesti
Tuomo, siitä kai ei ole epäilystäkään, etteikö Venäjä lietsoisi sotaa, mutta että Suomen kanssa, sehän on naurettava väite. No tämä on tietenkin valtiopäiväneuvokselta lipsahdus. Kun hänen avauksensa lukee, asia kyllä tulee selväksi ketä vastaan Suomessa ”jotkut tahot” lietsovat sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogista:
”Tarkoittaakohan Elo presidenttiä ja pääministeriä mainitessaan ´jotkut tahot´?”
Kysymys: Missä lauseessa esiintyy tämä ’jotkut tahot’?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Henry, katso Elon blogin kommentin #163 kohtaa 4.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostavaa seestymistä osoitti valtiopäiväneuvoksen kommentti 240 tuossa omassa avauksessaan: ”Kyllä lähes Bäckmanin veroisia trolleja löytyy myös vastapuolelta.” Hän on siis valmis myöntämään, että Bäckman on kuitenkin suurempi.
Ilmoita asiaton viesti
Ex-taistolaisten ja muiden äärikomukoiden mielestä kyllä,,eli sotaan valmistuminen=kaikki mistä venäjä ei hyödy !
Ilmoita asiaton viesti
”Lietsotaanko Suomessa sotaa Venäjää vastaan?”
Ei tietenkään. Järjetön ajatus. Jos tällaiset puheet tarkoittavat rauhan lietsomista, ne ovat todellisuudessa yhtä vaarallisia kuin sodanlietsonta olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kaipa se sitten on niin,että hyviä välejä Venäjään pidetään pakotteilla,jotka ovat kai Putinin mielestä liennytystä ?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä pres. Putin, ex pioneeri ja NKP:n jäsen, turvautuu sotaan myös säilyttääkseen omaisuutensa? http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14180045073…
Muuten hän joutuisi oligarkkien ankeaan asemaan… 😀
Sotilasmenojen osalta tilanna näyttää naapurissa tältä: 35% vuoden 2015 budjetista.
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2014/12/30/pu…
Suomen puolustusbudjetin osuus on 5%…
Ilmoita asiaton viesti
Mikko Elon kirjoituksissa tuntuu jotenkin kovasti olevan historian kaikuja.
Myös 30-40-luvun taitteessahan Suomen puolustukyvyn rakentaminen ja ylläpitäminen oli ”sodanlietsontaa” naapurissa olevaa rauhanomaista työläisten ja talonpoikien paratiisia kohtaan. Tuolloinhan sitten Suomen kansa menettikin luottamuksensa sotaa lietsovaan fasistihallitukseensa ja työläisten syvät rivit perustivat kansan jakamatonta tukea nauttivan Otto Wille Kuusisen kansanhallituksen Suomen lailliseksi edustajaksi. Kansanhallitus ryhtyi laittamaan sodanlietsojia kuriin ja tunnetusti sai tähän vähän apua myös naapurista.
Samoin 70-80-luvulla esiintyi vahvojakin puheenvuoroja, ettei Suomella ole oikeutta, eikä tarvetta pitää yllä omia asevoimia, koska Neuvostoliitto kokee ne uhaksi ja puna-armeijahan voi tarvittaessa puolustaa Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Valtteri Aaltonen, kun sinun kirjoituksiasi ja kommentteja lukee ja vertaa niitä Mikko Elon kirjoituksiin, ei voi muuta kuin ihmetellä. Miten kummatkin olette samassa puolueessa. Tätä on vaikea ymmärtää, vaikka tunnetusti SDP:ssä on ”katto korkealla ja seinät leveällä”. Nyt vaikuttaa siltä, että itäinen seinä puuttuu kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lähtökohtaisesti jokainen päättää itse mihin puolueeseen kuuluu. Mikko Elo erosi kertaalleen jo SDP:stä, mutta päätti sitten taas tuossa liittyä takaisin.
Kyse on myös siitä, että isohkon puolueen nimissä esiintyminen tuo tiettyä lisäuskottavuutta omalle ideologialle. Johan Bäckmanin porukoissa on muutama SDP:n jäsen ja he koettavat ehkä luoda kuvaa, että SDP puolueena jotenkin jakaa heidän ajatuksensa
(http://kohudosentti.blogspot.fi/2014/08/sdp-tunnus…).
Poliittisesta puolueesta ei myöskään eroteta ketään kovin helposti, varsinkaan poliittisten mielipiteiden takia, milloin ne eivät ole lain vastaisia tai muuten selvästi sopimattomia. Niin myös kuuluu ollakkin ja poliittisessa toiminnassa pitää olla mielipiteenvapaus. Nykyisin sosiaalisen median ja kansalaisjournalismin aikakaudella voi kuitenkin helposti hämärtyä ketkä edustavat puoluetta ja sen kantoja. Viime kädessä SDP:n kannat löytyvät puolueen virallisista ohjelma- ja vaalijulistuksista yms. ja puolueen puheenjohtaja ja johtoelimet edustavat sitä virallisesti. Minä ja Mikko Elo olemme kummatkin vain rivijäseniä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä yleisellä tasolla puhutaan asioista aivan eri suunnista. En tiedä, mutta Elo voi olla tietoinen esim. miten yhdysvallata tai parempi sanoa sen kansa, joka oli 90% pasifistista 1915, saatiin kuukaudessa sodan kannalle Saksaa vastaan median avulla.
Nykyajasta hyvänä esimerkkinä käy Irakin sota, muihin puuttumatta. Kun yleinen mielipide, nimenomaan median kautta, saadaan siihen että sota on ainoa vaihtoehto, niin silloin se voidaan toteuttaa.
Mutta jos tavallinen ihminen, valveutunutkin, ei tiedä tästä laajemmin ja uskoo perustaltaan mediaan, niin silloin hänelle asia on eri. Silloin asia ei hänelle ole lietsontaa, vaan totta.
Kuten aiemmin totesin, jos mediassa olisi haastatteluja Talvitien ja Hägglundin kaltaisilta edes kolmannes, niin se ei poistaisi tämän vuoden tosiasioita, mutta vaikuttaisi ihmisten mielipiteisiin. Tietenkin voi kysyä miksi näin ei ole?
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi on Venäjälle sotilaallinen uhka, Venäjän uusi sotilasdoktriini 2015 todistaa”
http://kohudosentti.blogspot.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Vain hyökkäämiseen tarvittava kalusto, miehistö ja johto puuttuu. Meillä ei valitettavasti ole kuin Puolustusvoimat.
Ilmoita asiaton viesti