Avoin kirje Yhdysvaltain suurlähetystölle

Kuten tiedätte, Suomella on Euroopassa eniten yhteistä rajaa Venäjän kanssa, peräti yli 1300 km.  Meillä on myös hyvin muistissa sotamme Venäjän kanssa 2. maailmansodan aikana.  Säilytimme itsenäisyytemme toisin kuin lähinaapurimme Baltiassa.  Nyt turvallisuutemme on taas uhattuna johtuen Venäjän aggressiivisesta politiikasta.  Ja sanon varmuuden vuoksi tämän vielä uudelleen, turvallisuuttamme ei uhkaa mikään muu kuin Venäjä.

 

Yhdysvallat on Naton suurimpana jäsenenä toiminut esimerkillisesti tavalla osoittaen Naton itä-Eurooppalaisille jäsenmaille, että USA haluaa kunnioittaa tekemiään sopimuksia.

 

Pitkästä kylmän sodan vaiheesta johtuen, Suomella oli hyvin vaikea asema idän ja lännen välissä.  Tämä raja-aidalla keikkumisen politiikkaa kutsuttiin lännessä ”suomettumiseksi”.   Siinä presidentti Kekkonen toimi vaikeassa tilanteessa ja onnistui hyvin.   

 

Neuvostoliiton hajoaminen oli monelle suomalaiselle poliitikolle shokki.  Monet johtavassa asemassakin olevat poliitikot halusivat viimeiseen asti olla NL:n uskollisia ystäviä kun ei oikein tiedetty miten siinä lopulta käy.  Kansalaismielipide tuki kovasti Viroa, mutta virallinen ulkopolitiikka varoitti neuvostovastaisuudesta.  

 

Nato, suomettumispolitiikan aikana iskostui suomalaisten mieleen ”suurena saatanana” jonka tavoitteena on NL/Venäjän tuhoaminen.

 

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Euroopassa uskottiin, että uuden Venäjän liittovaltion kanssa voitaisiin luoda poliittiset ja taloudelliset suhteet, länsimaisessa kulttuurissa omaksuttuun tapaan.  Toisin kävi.  Venäjän johto on ilmoittanut NL:n hajoamisen olleen ”suuri geopoliittinen katastrofi”. 

 

Euroopassa todella  uskottiin, että Venäjän kanssa voitaisiin tehdä taloudellista yhteistyötä.  Alku näytti hyvältä mutta sitten kaikki muuttui.  Johtaja Putin halusi palauttaa Venäjän suurvalta-aseman, mutta valitettavasti hänen mielestään se tarkoittaa sotilaallista suurvaltaa.  Eurooppa olisi toivonut taloudellista suurvaltaa.

 

Nyt olemme epävarmuuden tilassa, miten tässä käy, mitä Johtaja Putin tekee seuraavaksi.  Kuinka kauan Venäjän talous kestää lännen talouspakotteita?  Kuinka kauan kestää, että Venäjän kansa oppii mitä demokratia tarkoittaa?  Toivottavasti tämä epävarmuus päättyy pian.

 

 

 

PS. vielä yksi pyyntö.  Toivoisin että Yhdysvallat Naton suurimpana ja vaikutusvaltaisempana jäsenenä vakuuttaisi Venäjälle, että Nato on nimenomaan PUOLUSTUSLIITTO ja kaluston lisääminen jäsenmaihin johtuu pelkästään Venäjän toimista.  Venäjän Johtaja Putinin lausuntoa mukaillen ”Vain sairas tai unessa oleva voi hyökätä Venäjän kimppuun”.

 

MattiVillikari1
Sitoutumaton Espoo

Elämäntyöni olen tehnyt it-alalla pankeissa, maksujenvälitysjärjestelmien suunnittelijana. Eläkkeellä ehtinyt seilata kerran Suomen ympäri ja seitsemän kertaa purjeveneellä Atlantin yli. Harrastan myös torveilua, soitan kornettia kahdessa puhallinorkesterissa.

Kirjoitukseni ovat pelkästään omiani, kun kukaan minua viisaampi ei ole antanut lupaa kirjoittaa omiaan. Joskus esittämäni ajatukset ovat kummallisia, jopa omastakin mielestä. Joskus jopa vastoin yleistä mielipidettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu