Suomi-yhtiön rahoituskriisi
Auttaisiko ymmärtämään sietämätöntä tilannetta julkisella sektorilla jos ”Julkinen Sektori” ymmärrettäisiin ”työnantajana” eli lyhyesti yhtiönä nimeltä Suomi. Tällä Suomi-yhtiöllä on rahoituskriisi. Sen tulorahoitusta (veroja) ei voi kauan enää lisätä, koska verotettavien lukumäärä ja sitä kautta saatava tulo (laskutus) vähenee koko ajan. Suomi-yhtiö tekee myös koko ajan hyväntekeväisyyttä mihin sillä ei edes ole varaa.
Rahoitus on ratkaistu ottamalla lainaa. Suomi-yhtiöllä on hyvä maine lainamarkkinoilla. Se on saanut tähän asti lainaa edullisin ehdoin.
Nyt on tultu tilanteeseen, että ehdot saattavat heikentyä tai lainahanat voivat jopa sulkeutua. Jos ulkomaalaiset eivät halua lainata, Suomi-yhtiön pitäisi lainata omilta kansalaisilta (yhtiön omilta osakkailta). Jos omatkaan kansalaiset eivät anna lainaa Suomi-yhtiölle, olemme konkurssissa. Yt-neuvottelutkaan eivät kohta auta.
Yhtiön johtoa on nyt vaihdettu ja johtoryhmä aikoo pistää yhtiön rahoituksen terveelle pohjalle. Osakkaat voivat tietenkin antaa toimitusjohtajalle potkut jos näyttää sille, että tämä ei onnistu.
Tämä kirjoitus on tarkoitettu niille, jotka sanovat, ettei Suomea voi johtaa niin kuin yritystä. Ei tosiaan, Suomi-yhtiö voi pakkomyydä tuotteita asiakkaille ylihintaan ja jos myynti ei vedä, ottaa osakaslainaa tai pankkilainaa kattaakseen kulunsa ja pitääkseen ylimitoitetun henkilökunnan palkattuna.
Ongelmana on vain osakkaat ja pankit, jotka eivät kohta enää suostu rahoittamaan kannattamatonta yritystä. Eihän tässä ole mitään yhteneväisyyttä yrityksenjohtamiseen, eihän?
Tämän illan A-studiossa Antti Rinne yllätti kannattamalla yrityskohtaisia, paikallisia palkkaratkaisuja. Tämä on käsittääkseni vastoin SAK:n kantaa, jossa suositaan yleissitovuutta.
Kuitenkin AR otti esiin taas tutun mantran ostovoiman vähenemisen vahingollisuudesta. Jos Suomessa ostetaan vähemmän ulkomaisia kulutustuotteita, ei tämän pitäisi kovin paljoa vaikuttaa vientiyritysten kilpailukykyyn vientimarkkinoilla, vai miten on? Kotimarkkinat eivät edes voi toimia ilman vientimarkkinoita. Marjanpoiminta ehkä, mutta sillä ei elä (ainakaan suomalaiset).
Ilmoita asiaton viesti
SAK:n eläkkeelle lähtöään odotteleva Lyly edustaakin eilistä päivää. Rinne elänee edes vähän enemmän ajan hermolla!
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka Suomen valtio onkin rekisteröity yritys Yhdysvaltoihin niin kansantaloutta ei voida hoitaa kuin yksityistätaloutta.
No miksi ei?? Yksityinen ihminen ei voi luoda rahaa, valtio voi niin halutessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit yhden seikan, euroopan maat luopuivat eussa oikeudestaan luoda rahaa keskuspankille noudattaen yhdysvaltain esimerkkiä, näin valta talouspäätöksistäkin siirtyi vahingossa mukana ja lainoista tuli korollisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kai on aika irtisano kansaa kun palkkoihin ei ole varaa, se tosin tarkottaisi kansainvälisten ihmisoikeuksien julistusten rikkomista eli yhtiö nimeltä oy suomi ab syyllistyisi venäjääkin pahempiin ihmisoikeusrikoksiin josta saattaisi tulla jopa häätö liitosta nimeltä yk ja asettaminen pakotteilla kartelliin. Irti sanotut sitten äänestäköön jaloillaan ulos muuttaen, suilaan sanoja huutaen tai nyrkillään vastaan laittaen.
Ilmoita asiaton viesti
Ja miten Matin yhtiö Oy Suomi Ab rahoittaa näiden pakolaisten auttamisen tuoman yllättävän menoerän ? Luodaanko uusi auta pakolaista vero vai miten se rahoitetaan ?
Ilmoita asiaton viesti
Pakolaisvero voisi olla hyvä ratkaisu ja sitten vielä se, että kehitysapurahoja suunnattaisiin turvapaikan saaneiden kehittämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kansa on nyt sitten saanut osoittaa mieltään Hallitusten lakiehdotuksia vastaa. Puhutaan ”pakkolaeista”. Hauska termi, joka pistää miettimään, eikö tavallisia lakeja olekaan pakko noudattaa??
Sitten kysytään, miten säästötoimet parantavat kilpailukykyä vientimarkkinoilla.
Ei varmaan paranna suoraan sillä kysymys on julkisen talouden säästöistä. Julkinen hallinto on ylivelkaantunut ja ellei saada lisää tuloja (=veroja), kulujen vähentäminen on ainoa tapa selviytyä valtion velasta. Verokertymä vähenee koko ajan kun yritykset vähentävät väkeä , siirtävät toiminnan ulkomaille tai peräti lopettavat kokonaan.
Hallitus pyrkii parantamaan yritysten toimintaedellytyksiä, jolloin työpaikat säilyisivät Suomessa ja verokertymä kääntyisi nousuun.
Työmarkkinajärjestöt möhläsivät kun eivät hyväksyneet ensimmäisillä neuvottelukierroksilla yhteiskuntasopimusta. Närkästyivät kun Hallitus oli asettanut tavoitteen. Oliko tavoite liian kunnianhimoinen. Nyt se näköjään kelpaa jo Akavalle ja STTK:lle mutta ei vieläkään SAK:lle. Ehkä maanantaina saamme kuulla mitä SAK päättää.
Ilmoita asiaton viesti